Annonce

Danmarkshistorier fra virkeligheden

Advokat Mads Bramming kæmper for de svageste i samfundet. Det fortæller han om i ny bog med store kvaliteter
Foto: Forlaget Grønningen 1.
Mads Pramming er advokat for samfundets mest udsatte borgere
Krimier er populære, både som bøger og som film.

Nogle af dem forsøger at gøre sig ekstra tiltrækkende ved at postulere, at de er baseret på hændelser fra intet mindre end virkeligheden, og virkeligheden har da også meget at byde på.

Det ved Mads Pramming.

Han er jurist, og sammen med Birgitte Vestergaard har han skrevet en bog som godt nok ikke er en krimi, men som ikke desto mindre handler om selveste virkeligheden og problemerne med at opretholde lov og orden.

Mads Pramming har et særligt hjerte for samfundets svageste, og med baggrund i de retssager han har ført for psykisk syge, for krigsveteraner og for misbrugte børn, dokumenterer han, at alle ikke er lige for loven.

Der gøres forskel på folk. Har du penge kan du få hjælp af retsvæsenet. Har du ingen, bliver du nemt overset.

Trygge kår og fin uddannelse

Mads Pramming fortæller om sin opvækst i trygge kår i Gentofte og om uddannelsen som jurist.

Han fik en god eksamen fra universitetet og begyndte derefter som advokatfuldmægtig i et af landets fineste advokatfirmaer, hvor man fører retssager for store firmaer og organisationer.

På et tidspunkt fik Mads Pramming nok og forlod hamsterhjulet

Det var et opslidende job med lange arbejdsdage i en hierarkisk opbygget organisation, hvor ledelsen forventede, at de ansatte prioriterede firmaet over alt andet.

Så hvis der kom en ny stor sag en fredag eftermiddag, kunne en jurist få besked på at blive på kontoret og arbejde hele weekenden.

Så var det bare om at rette ind: ”Man siger javel, ringer hjem og aflyser alle aftaler.” 

Forlod hamsterhjulet

På et tidspunkt fik Mads Pramming nok og forlod hamsterhjulet i den glittede verden.

I stedet etablerede han sig som selvstændig advokat i et beskedent kontor i det meget jævne nordvestkvarter i København.

Herfra har han i mange år drevet sin advokatvirksomhed med særlig fokus på dem der lever på bunden af samfundet. Store dele af bogen handler om den virkelighed, han mødte der.

Den viser os sider af samfundet som nemt bliver overset

Det bliver til en række velfortalte kapitler, der hver for sig kan læses som en slags krimier, hvor lovbryderne ofte er store og stærke organisationer, mens ofrene er små og svage eksistenser, og hvor retfærdighed kan være svær at finde.

Her kan man læse om hans kamp for hjemløses rettigheder, om forsvar for whistleblowere mod magtfulde organisationer, om kommunale myndigheders fatale svigt i forhold til udsatte og forsømte børn.

I mange tilfælde har han vundet, men ikke alle. Han kalder sig selv for ”Danmarks mest tabende advokat,” men han kæmper videre.

Danmarkshistorie uden konger

Lyspunkter ser han dog også.

I bogens sidste kapitel skriver han: 

”Da jeg var ung jurist, var der så få ildsjæle i branchen, at man nærmest kunne navnene på hver eneste af dem. Og det eneste, de resterende advokater tænkte på og talte om, var: at tjene penge, men nu er der flere og flere unge advokater og nybagte jurister, der er interesserede i klimakamp, social retfærdighed og andre emner, der ikke er mange penge i.” 

Bogen er baseret på virkelige hændelser. Det er en del af dens kvalitet. Den viser os sider af samfundet som nemt bliver overset.

Den er en danmarkshistorie uden konger og krige, men med levende mennesker i stadige kampe for lov og retfærdighed.  

 

Mads Pramming. I samarbejde med Vibeke Vestergaard. '(U)lige for loven'. 267 sider. Forlaget Grønningen 1. 2024.

Forfatter og journalist. I en lang årrække ansat på Danmarks Radio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Når advokat Mads Bramming kæmper for de svageste i samfundet er det nok fordi han får sit arbejde betalt af det offentlige.