Annonce

Seriøst og seværdigt magasin om Danmarks vilde natur er søsat

Nyt magasin om den danske natur ser yderst lovende ud trods enkelte små skavanker
Foto: Magasinet Naturen
Nyt dansk magasin om naturen ser lovende ud
Første udgave af ‘Magasinet Naturen. Indsigt og viden om Danmarks vilde natur’ er lige blevet lanceret.

Man kan måske godt undre sig over, at et magasin af denne karakter ikke har eksisteret tidligere, danskernes stigende interesse for naturen taget i betragtning.

På den anden side kan man også spørge sig selv, om et magasin, der ikke vil optræde digitalt overhovedet, har en chance for at kunne klare sig kommercielt.

Ambitionerne fejler i hvert tilfælde ikke noget. Klaus Holm, der er ansvarshavende redaktør, og Morten Top, der er chefredaktør pointerer, at magasinet skal være politisk uafhængigt, og så fornemmer man tydeligt, at fokus på biodiversitets- og miljøkriser vil blive stærkt underprioriteret.

Her er fokus mere på alt det, der faktisk kan observeres i den danske natur.

Det er også indehavernes ambition, at magasinet skal kunne appellere til øjet. Visuelt skal det kunne leve op til coffeetable-modellen, har de udtalt.

Men mit umiddelbare indtryk er, at det mest ligner National Geographic i stil og layout.

Bagmænd på Bornholm

Magasinet er spækket med tekster af naturinteresserede, og især med fokus med mennesker, der arbejder professionelt med naturen.

Teksterne er overraskende lange, når man tager med i betragtning, at magasinet også skal kunne inspirere til bare at blive bladret i.

Men eftersom at det skal udkomme to gange om året, så er forventningen nok, at magasinet ikke bare skal ligge fremme i en kort periode, men nok snarere skal virke sådan, at man som læser kan tage det frem, og pluklæse i ny og næ.

Magasinets første nummer har rigtig mange og spændende artikler

Teamet bag virker ret omfattende, og der er allerede etableret lokalredaktioner i hele landet, der i hvert nummer skal berette mere generelt om deres respektive områder.

Men man fornemmer dog ret tydeligt, at magasinets bagmænd har stade på Bornholm, der er dækket ret intenst i første nummer.

Fin tilgang

Magasinets første nummer har rigtig mange og spændende artikler, og emnerne strækker sig meget bredt, lige fra ekstremt sjældne svampefund, til mere generelle artikler om hvalobservationer.

Det stærkt positive er, at når man som læser endelig tager sig sammen, og dykker ned i de mange og lange tekster, så er de oftest præget af et meget omfattende historisk overblik.

Det er virkelig en meget fin tilgang, der gør, at selv de mere eksotiske og ”nørdede” artikler om arter, som de fleste nok aldrig vil finde selv, alligevel giver mening at vide noget om.

For sådan skal et magasin af denne karakter kreeres: artiklerne skal kunne mere end blot være observationer, der ikke foldes mere ud.

Billederne i magasinet er meget imponerende

Det ville være for kedsommeligt kun at læse om sådan noget, hvis ikke man blev introduceret til feltet i en mere bred og oplysende form.

Billederne i magasinet er meget imponerende, og mange af dem stammer fra amatører, der poster deres fotos på Facebook og andre steder.

Jeg tror at forbindelsen til entusiaster, der rent faktisk deltager i naturobservationerne på hobbybasis, kombineret med eksperternes store viden, er meget vigtig for at sådan et magasin kan overleve.

Den rette balance

Der er også et enkelt portræt af journalist, forfatter og miljødebattør, Kjeld Hansen, der også har den netbaserede vidensportal ‘Gylle.dk’.

Umiddelbart var denne artikel den første, jeg rent faktisk fik lyst til at læse fra start til slut. Det er et koncept, som jeg synes godt kunne fylde mere i magasinet, fordi det er godt at sætte sådanne entusiastiske mennesker i centrum, med naturen i fokus, naturligvis.

Problemet er, at teksterne synes at være uendelige og uoverskuelige, når man i første omgang bare bladrer igennem magasinet.

Man mangler også en sektion, der kunne formidle årets bedste, nationale og internationale bøger om natur

Det er som om, at bagmændene endnu ikke har fundet den helt rette balance mellem teksttyngde, fotos og layout.

Det er virkelig ærgerligt, fordi artiklerne faktisk ER læseværdige. Det må være noget teknisk, noget psykologisk, der er på spil, som sikkert kan løses fremover.

For vi har naturligvis brug for sådan et magasin, fordi flere og flere er begyndt at dyrke naturen, gå i den, studere den og værne om den.

Man mangler også en sektion, der kunne formidle årets bedste, nationale og internationale bøger om natur.

Det ville virkelig være interessant at blive introduceret til sådan en liste over gode bøger, fordi der faktisk udkommer flere og flere af dem, hvilket er helt igennem godt, men samtidig også uoverskueligt for en menige naturinteresserede.

Ser lovende ud

Jeg håber virkelig, at sådan et magasin fremover vil kunne købes mange steder, her især på stationer og lignende steder, hvor magasiner normalt udstilles.

Her ville jeg selv med garanti blive fristet til at snuppe et eksemplar, bladre det igennem og måske læse lidt hist og her på en længere rejse.

Man kan blot håbe på, at magasinet får nok læsere, for det ser virkelig lovende ud, og vi fortjener at have adgang til disse mange, spændende artikler og det fællesskab, som der kan opstå ud af formidlingen.

De små skavanker, der her er omtalt, er forhåbentlig ikke noget, det kan skræmme folk væk, for magasinet fortjener en chance, og burde kunne bære sig selv.

 

’Magasinet Naturen. Indsigt og viden om Danmarks vilde natur’. Nr 1. 1. Årgang, 2024. 99 sider. Gennemillustreret med fotos i farver.

Freddy Hagen er uddannet cand.mag. i Moderne Kunst- og Kulturformidling fra Københavns Universitetet.


Flere artikler om emnet