Anledningen til dommedagsretorikken er statsministerens seneste udmelding om ønsket om at genforhandle Velfærdsforliget fra 2006.
Både Venstre og Moderaterne har desuden udtrykt imødekommenhed over for dette, og er ifølge Vanoplaghs analyse de dermed medskyldige i at ville "indlede en ny æra i dansk politik præget af kortsigtede egeninteresser og økonomisk uansvarlighed."
Hårde ord og en dyster udsigt, må man sige. Men har Vanopslag en pointe?
Det er i hvert fald en fremskrivning baseret på et relativt spinkelt grundlag, da det eneste konkrete, vi har at forholde os til, er en tilkendegivelse om ønsket om at genforhandle en eksisterende aftale.
Om SVM-regeringen så også står på dørtærsklen til en spiral af 1970’er-overbudspolitik som Alex Vanopslagh frygter, er lidt svært at tilbagevise.
Men man bør i det mindste kvittere for at Liberal Alliance rent faktisk har udarbejdet et finansieret pensionsudspil, der i givet fald kan redde os fra en “konstant kappestrid om at overbyde hinanden med frynsegoder til håndplukkede befolkningsgrupper, som smadrer nationaløkonomien”.
Det forhindrer dog ikke spekulation, som man med en vis ret også kan bebrejde S-toppen for at skabe rum til i mangel af konkrete udspil.
Med andre ord er der ikke så meget konkret bund i Liberal Alliance-lederens bekymringer
Vanopslagh bygger sit mareridtsscenarie på Pensionskommissionens forslag – et noget impotent skræmmebillede, i betragtning af at forslaget kun halverer regeringens økonomiske råderum fra 40 til 20 milliarder kroner. Det inkluderer endda det demografiske træk.
Med andre ord er der ikke så meget konkret bund i Liberal Alliance-lederens bekymringer. Det er skræmmescenarier, vi kender fra historiebøgerne og eksotiske lande, vi sjælden sammenligner os med.
Det kan være at Alex Vanopslaghs tanker er oprigtige, men jeg må erkende, at hans alarmisme ligner en film, jeg har set før.
Cepos har i de sidste 20 år ikke overset et eneste nøgletal – uanset om det var positivt eller negativt – i deres bestræbelser på at fremhæve, hvor oplagt det er at sænke skatten, og hos erhvervsorganisationerne giver selv høj vækst et akut behov for udbudsreformer.
I den lejr har man aldrig tøvet med at anbefale strukturelle reformer baseret på midlertidige konjunkturudsving.
Enhver økonomisk udvikling ses som en mulighed for at fremme egne interesser eller realisere ideologiske mål.
Ikke et ord om skattestigninger
For Alex Vanopslagh er frygten (som han ellers taler meget imod generelt i sit politiske virke) tilsyneladende hvad der skal drive den økonomiske politik:
Under inflationsbølgen i vinteren 2022 var det også bidende nødvendigt for Vanopslagh at gøre det klart, at kun hårde nedskæringer ville kunne tæmme inflationspresset.
“Inflationskrisen skal gøre endnu mere ondt,” hævdede han.
Det skulle ganske forudsigeligt ske ved reduktioner i det offentlige forbrug at løse dét problem - ikke et ord om skattestigninger.
Nedskæringerne kom aldrig, men inflationen ramte cirka 0 procent den følgende oktober, og kerneinflationen fulgte langsomt trop - endda uden at ledigheden røg i vejret.
Vanopslagh ville have haft ret i sin diagnose såfremt at inflationspresset var drevet af løssluppen finanspolitik.
Det var desværre tydeligt for de fleste, der følger med i den slags, at det primært var et udbudsproblem, hvorfor at inflationen korrigerede sig i god orden uden massive finanspolitiske stramninger.
Væk er “Du kan godt” og ind med “Vi bliver nødt til, ellers …”
Når man sammenligner Vanopslaghs inflationspanik med hans seneste småkoleriske indlæg om finanspolitisk holdbarhed, ligner det umiskendeligt den samme opportunisme, man kender fra borgerlige interesseorganisationer.
Væk er “Du kan godt” og ind med “Vi bliver nødt til, ellers …”.
Økonomiske omstændigheder tjener som et alibi for at retfærdiggøre implementeringen af egne normative overbevisninger - i belejlig afstand fra de etiske argumenter, der er sværere at sælge til vælgerne.
Hvis Alex Vanopslaghs ministerdrømme skulle briste kunne en karriere hos Dansk Erhverv lyde oplagt.
I Frankrig har man præcis den nødsituation, der tegnes op i LA-lederens kronik: Uholdbare offentlige finanser og en præsident, der ikke kan få det politiske system eller befolkningen til at acceptere højere pensionsalder.
Macrons sidste valg-gamble har resulteret i, at markedet er blevet urolig for at franskmændene får styr på bøgerne, og som konsekvens her renterne nu sat sig væsentligt over før-valgs niveauet.
Med andre ord køber markedet ikke Vanopslaghs alarmisme
Hvordan har markederne så reageret på Socialdemokratiets melding, fristes man til at spørge?
Det korte svar er, det har de ikke, hvilket er ganske konsistent med at markedet forventer en politisk løsning på pensionsområdet, der ikke udhuler holdbarheden betydeligt.
Med andre ord køber markedet ikke Vanopslaghs alarmisme.
Da Liberal Alliance ellers er et meget markedsvenligt parti, vil jeg opfordre Vanopslagh og co. fremover at kigge på priserne og efterlade 1970’er-analogierne på hylden.
De hører til i Frankrig, ikke i Danmark.
Kommentarer
Liberal Alliance er asocial og imod fællesskabet. Et fællesskab, som vil være afgørende nødvendig med den fremtid Danmark er på vej ind i.
Danmark har ikke brug for Liberal Alliance. Tværtimod.
Som Hans Engel skriver på et andet medie -LA beviser gang på gang at partiet ikke er modent nok til at kunne indgå i større politiske samarbejder - Han nævner også tørt ( typisk Engel ) at der er vist ingen i blå blok mere der nævner Vanopslagh som et kommende statsminister emne -
Og tak for det - og især godt for Danmark -
Cand. Jur. og medlem af folketinget for Liberal Alliance, Sólbjørg Jakobsen, vil have et opgør med stakkels unge enlige mødre, som hun mener for alt for meget automatisk velfærd fra staten. Sólbjørg Jakobsen skriver således, at hun efter en skilsmisse som enlig mor på SU med et fik et så stort økonomisk overskud, at hun kunne spare op.
Sólbjørg Jakobsen mener faktisk der er tale om statslig overvågning af enlige mødre når de tildeles velfærdsydelser.
For Sólbjørg Jakobsen har selv prøvet det. Mener hun. Og når cand.jur og folketingsmedlem Sólbjørg Jakobsen kan, så mener hun alle kan.
Gad vist om alle enlige mødre er cand.jur og medlem af folketinget? Ellers kan de vel bare blive det.
Jo, det har sandelig værdi med folketingsmedlemmer, som har mærket livet på egen krop og bruger det som reference til at smide alle andre under bussen.
LA-leder, Alex Vanopslagh er jo ikke klogere...
Han vil bare have flere penge til de veletablerede, på bekostning af arbejdernes tilbageholdenhed...
Og så mener han, at de fattige kunne jo bare have valgt at blive rige...:(
Den sang har han kørt lige siden han kom til - forny dig dog LA-leder, Alex Vanopslagh...ellers kommer du aldrig til fadet...
Danmark regeres mere og mere af stålsatte og skråsikre mennesker, som kun tilgodeser en smal befolkningsgruppe af velhavende og ressourcestærke. Frem for mennesker, som regere ud fra fornuft og rimelighed for den brede befolknings bedste.
Liberal Alliances hovedformål er at skabe et Danmark med et priviligeret A hold på bekostning af et mere og mere hårdtarbejdende B hold med mindre og mindre adgang til velfærdsgoderne.
“Hvordan har markederne så reageret på Socialdemokratiets melding, fristes man til at spørge?
Det korte svar er, det har de ikke, hvilket er ganske konsistent med at markedet forventer en politisk løsning på pensionsområdet, der ikke udhuler holdbarheden betydeligt.
Med andre ord køber markedet ikke Vanopslaghs alarmisme.”
Hvilket marked?
SAS åbner 15 nye flyruter fra København
Københavns Lufthavn får hovedrollen i ny satsning, der skal genrejse det danske flyselskab.
SAS trådte i slutningen af august ud af konkursbeskyttelse efter at have været fredet i godt to år. Og nu er flyselskabet altså klar til at udvide og i endnu højere grad gøre den danske hovedstad til centrum for sine aktiviteter.
Men det har også indflydelse på resten af landet, når SAS øger aktiviteten.
- Man kan godt tale om, at det her overordnet set er godt for Danmark. Det vil resultere i flere arbejdspladser og flere passagerer, der besøger lufthavnen, siger Jacob Pedersen.
Den danske stat er desuden hovedaktionær i SAS med en ejerandel på godt 26 procent af flyselskabet.
I 2023 passerede godt 26,8 millioner passagerer gennem Københavns Lufthavn, og SAS stod for 32 procent af trafikken.
Jo markedet taler. Danskerne er kommet til penge igen. Det ved de selv i finansministeriet!
Hvis alle spiste som en dansker eller en hollænder ville det kræve 3 jordkloder, kunne man læse i læbet af ugen!
Hvis alle fløj lige som en dansker eller en flyvende hollænder ville det kræve 10 jordkloder!
Men den slags regnestykker arbejder de ikke med hverken i liberal alliance eller i finansministeriet!
Landbruget skal reduceres med 25% ifølge SVMs trepart!
Klimaforandringerne ville lukke Kastrup!
En sandhed som LA, SF, Moderaterne, Venstre og Socialdemokratiet må lukke øjnene for!
I 1970erne fik Spies og Tjæreborg held til at lære danskerne at selv om vi bor på breddegrad med Alaska, ja, så lever vi i tankerne i Spanien, i Det græske øhav eller på Malllrca.
Der er kun afstanden til Kastrup til forskel!
Hvem er egentlig Greta Thunberg?
En svensk tegneseriefigur der engang sammen med Pippi Langstrømpe afgjorde et klima-tosse-valg i Danmark!
Analytikerne siger at danskerne er et helt andet sted ved næste folketingsvalg!
De to nye Dalgas’er Lars og Mette fik fælles skovrejsning og nedlagt landbruget og genskabt Øst-Danmark!
Liberal alliance lever fortsat af de småpenge som dansk erhvervsliv ikke kan finde investeringer for!
Alt er såre godt!
Ind imellem anholdes Greta Thunberg! Men hvad er nu lige hendes budskab?
Engang ville LA spare op til pensionen?
Med andre ord er der ikke så meget konkret bund i Liberal Alliance-lederens bekymringer. Det er skræmmescenarier, vi kender fra historiebøgerne og eksotiske lande, som vi helst blot flyver til fra Kastrup!
Men en dag møder Alex måske Greta i lufthavnen .
De ville fint kunne tale dommedagsretorik.
Om 1970erne da Spies og Tjæreborg sendte svenskere og danskere til varmere himmelstrøg!
Og nu står vi alle midt i det i september 2024!
1970erne har hyldemeter på hyldemeter 2024!
- København bliver vores midtpunkt. Det betyder selvfølgelig flere ansatte og mere vækst, fortæller Anko van der Werff.
Markederne reagerer som aldrig før!
Den lille børnefamilie overvejede endda Seattle! Må man forstå af nyhederne!
En flyvende hollænder i dansk forklædning!
For de velhavende og rige er livets udfordringer jo virkelig alvorlige og behandlingskrævende. For os andre er det jo bare en livsstil.
Hvordan har det helt private marked, altså folks sunde fornuft reageret?
Sammenlagt blev der indbetalt i omegnen af 138,9 milliarder kroner, hvilket er det højeste nogensinde. Det svarer til, at danskerne i gennemsnit indbetalte 52.159 kroner på deres pensionsopsparing.
Troen på staten som pensionsopsparer er af gode grunde faldende.
Selv socialdemokrater må i gang.
Og flyve mindre årligt og spare mere op til alderdommen!
Nu mangler vi blot at folketingspolitikere tør sige det åbent og ærligt!
Også i SF!
Staten får i fremtiden ikke råd til at flere og flere blive gamle set i forhold til fødselstallet, der rasler ned!
Liberal Alliance har talt om skattefrihed til pensionsopsparingsbeløb!
Men hvorfor skal man have skattelettelser for ikke at flyve men i stedet at sætte beløbet af til alderdommen!
I stedet burde der tårnhøje co2 afgifter på flyrejser!
Og provenuet kunne gå til hjælp til uheldsramte pensionsopsparere!
Godt for klimaet! Godt for uheldige gamle!
Indtil videre har danskerne gud ske lov lært “at tage sig af sig selv”!
For nogle meget u-socialdemokratisk!
Siden K.K.Steinckes socialreform i 1933 har vi troet at “staten” - i virkeligheden også du og jeg - tog sig af de gamle!
Befolkningspyramiden har siden vendt sig på hovedet til et stort V…
Liberalismen og klimakrisen har sat en helt ny dagsorden!
Hvad K. K. Steincke ville have foreslået i dagens Danmark kunne være interessant!
I dag har 90% af befolkningen muligheder for selvpensionering og 70% heraf udøver det!
Resten nøjes fortsat kun med at kigge på feriebrochurer og nyde tilværelsen når de har fri!
Den store restgruppe af uarbejdsdygtige reddes til dels af seniorpension og Arnepension og folkepension.
Men SF har en plan?
Sammenlagt blev der indbetalt i omegnen af 138,9 milliarder kroner, hvilket er det højeste nogensinde. Det svarer til, at danskerne i gennemsnit indbetalte 52.159 kroner på deres pensionsopsparing.
Vælgerne svarer selv for sig på den politiske forvirring!
Måske det stigende antal af partier i folketinget dybest set udtrykker danskernes mangfoldige tilgang til deres egen alderdom.
Noget kunne tyde på det!
Fornuften er langsom ved at overtage rejsetrangen og rejselysten.
Antallet af fattige pensionister, der kunne have betalt selv, stiger!
Pengene ligger nu lunt i flyselskaber og rejsebureauer.
En robotstøvsuger koster nogenlunde det samme som en afbudsrejse til Grækenland!
Hvad vælger du?
Hvad vælger kommunen?
Sure gamle pensionister der har besøgt den kinesiske mur, Thailand og Samoa!
Ja, de er ikke sjove at diskutere med i kommunens socialafdeling!
Hvad har du selv af penge?
Hvad kunne du selv have haft af penge?
K.k.Steincke ville for længst have grebet ind i danskernes forbrugslyst!
K.K. Steincke ville have tvunget danskerne til at spare op!
Pengene er der!
Og viljen er stigende!
Spørgsmålet er hvad vil de i SF?
Pia er klar!
Som en anden K.K. Steincke!
Hvor der er en vilje er der også en vej - I slut 1980’erne fandt visionære folk fra arbejdsmarkedets parter sammen om at skabe en pensionsordning kaldet AMP hvor både arbejdstagere og arbejdsgivere gennem overenskomstforhandlinger gensidigt aftaler at bidrage til ordningen - ( hurra for den danske model ) - Før aftalen havde 2/3 del af befolkningen alene en folkepension som forsørgelsesgrundlag dette har nu ændret sig mærkbart for mange siden pengene begyndte at strømme ind på pensionskontoen -
Verdens bedste pensionsordning viser nu sit potentiale -
Jeg kan da tilføje at selvfølgelig kan man også finde sammen når det gælder fremtidens arbejdsmarked og den ophedede debat om en fremtidig pensionsalder - Som almindeligt opfattende mennesker godt forstår ikke kan stige uendeligt -
Derfor er det også rettidig omhu at tage fat på opgaven i tide - Som statsministeren har lagt op til er der et behov for nytænkning og forandringer på aftale fra 2006 -Men det skal gøres ordentligt og gennemarbejdet -Og det tager tid -