Annonce

CO2-kvoter, social dumping og opkvalificering for fuld musik

Selvom snakketøjet på politikerne aldrig var i dvale, så blev debatten yderligere krydret af Røndes musikalske ungdom
Foto: Mikkel Lau Kristensen
Der var stor spørgelyst til debatten i Rønde
I teatersalen i Rønde Kultur Center, var der onsdag 29. maj dækket op til EU-debat.

Det var FH Østjylland med formand Nana Højlund, der i samarbejde med 3F Djursland havde inviteret de lokale til en snak om arbejdsmarkedspolitik og den grønne omstilling, herunder både den højaktuelle debat om CO2-kvoter, social dumping og opkvalificering.

Paneldeltagerne var på aftenen, Tayo Lill Andreasen fra Socialdemokraterne, Inger-Marie Tryde fra Dansk Folkeparti, Torsten Ringgaard fra Enhedslisten, samt Carsten Kissmeyer fra Venstre.

Selvom snakketøjet på politikerne aldrig var i dvale, så blev debatten yderligere krydret med let baggrundsmusik fra de tilstødende lokaler.

Her var frugten af Røndes ungdom nemlig i gang med at øve en musisk optræden, som tonisk sneg sig ind i lokalet i en smuk symbiose af lokalt foreningsliv og nærhedsprincip.

Og ganske passende, var det til tonerne af Frank Sinatras 'My Way', at debatten tog fat på grænsen for, hvornår noget var et EU eller dansk anliggende.

ID-kort mod fusk

Det helt store debatemne, når snakken falder på social dumping, er i øjeblikket ID-kortene. Her mente Tayo Lill Andreasen (S) at det er en nødvendighed for at sikre ordentlige forhold for udenlandske arbejdere i Danmark. Men Inger-Marie Tryde (DF) var dog mere tilbageholden:

“Problemet med ID-kortene er, at der vil kunne blive fusket med dem. Så ender vi bare med, at kriminelle udlændinge har endnu en måde de kan snyde det danske system. Vi skal i stedet sætte vores lid til den danske model. Vi skal klare det selv,” svarede hun.

I pausen blev der taget godt for sig af wienerbrød og kaffen. Men det var ikke kun bagværket, der var appetit på fra publikum.

Når vi vækster inden for den grønne sektor, følger der jobs med

Efter pausen åbnede moderator Niels Jespersen, chefredaktør på Netavisen Pio, for emnet om den grønne omstilling. Og det var næsten det sidste, vi hørte til ham.

For derfra tog publikum over, med spørgsmål der nærmest ledte til en dialog mellem panelet og de fremmødte publikummer.

Grønne jobs

Særligt var der stor fokus på, hvad der overhovedet menes med de stort opslået “grønne jobs”.

For hvordan uddanner man en ufaglært smed til at blive “grøn”, spurgte en publikummer mistroisk.

Carsten Kissmeyer (V) kom ham dog i møde ved at sige, at det ikke var en specifik arbejdsfunktion.

“Det er i stedet et vækstområde. Når vi vækster inden for den grønne sektor, følger der jobs med. De store virksomheder, der excellerer i grøn omstilling, har stadig brug for en smed og elektriker,” uddybede han.

Jeg synes sagtens vi kan efteruddanne

Torsten Ringgaard (Ø) var dog noget mere direkte, da han skulle forholde sig til samme spørgsmål:

“Jeg synes sagtens vi kan efteruddanne. Det ville da være perfekt, hvis vi kunne lave en uddannelse, der specifikt opkvalificerede folk til f.eks. at lave vindmøller,” sagde han.

Til sidst takkede vært Niels Jespersen af for en god debat, og publikum listede ud.

Tonerne ved siden af var aftaget, og de unge stod udenfor og røg deres tobak, som sande rockstjerner jo må gøre.

Men skulle scenedrømmen ikke blive til noget, kan de finde trøst i, at der i teatersalen blev slået et slag for et Europa med ordentlige arbejdsforhold.

Podcastredaktør og projektkoordinator


Flere artikler om emnet