Annonce

Liberal Alliances Ungdom er træt af retorikken om kvinder i moderpartiet

Liberal Alliance fik et dårligt resultat ved søndagens europaparlamentsvalg. Ungdomspartiet mener, at partitoppen har skræmt de kvindelige vælgere væk. Partiformand Alex Vanopslagh mener kun, at det er de unge, partiet har tabt
Foto: LA
Alex Vanopslagh, formand for Liberal Alliance
Liberal Alliances kandidat til europaparlamentsvalget, Mads Strange, har gentagne gange gjort sig uheldigt bemærket på det sociale medie X, når han har skrevet om sit kvindesyn.

Især udtalelser som, “For der er nogle iboende forskelle mellem kønnene, der gør, at mænd 'gennemsnitligt betragtet' altid vil overperforme.” har især fået den unge politiker i modvind i medierne.

Også partiformand Alex Vanopslaghs udtalelser i forbindelse med kvinders værnepligt har modtaget kritik, hvilket Netavisen Pio har skrevet om her.

Liberal Alliances Ungdom tager afstand

Partitoppens omtale af kvinder tager Liberal Alliances Ungdom nu afstand fra.

Man hører de her meget skarpe udtalelser, og så føler man ikke, at det er et parti, som repræsenterer én som kvinde

Udviklingsformand i Liberal Alliances Ungdom, Mette Marie Kjær Knudsen, skriver den 11. juni i Berlingske, at “Liberal Alliances har ført en valgkamp, som jeg som ung, liberal kvinde ikke længere kan stå inde for.”

Til DR bakkes Mette Marie Kjær Knudsen op af hele forretningsudvalget i Liberal Alliances Ungdom.

“Man hører de her meget skarpe udtalelser, og så føler man ikke, at det er et parti, som repræsenterer én som kvinde”, siger kampagneformand Katrine Hviid til DR.

Til Netavisen Pio uddyber Katrine Hviid:

“Det er nok primært under valgkampen, at jeg har set det her som værende et fremtrædende problem.”

Politisk ordfører i Liberal Alliance, Sólbjørg Jakobsen, siger som svar på kritikken til DR, at det ikke skal være ulovligt at sige, at mænd og kvinder er forskellige, fordi det er de.

På Netavisen Pios spørgsmål om, hvorvidt Liberal Alliances Ungdom er tilfredse med svaret fra partitoppen, svarer Katrine Hviid: “Vi er glade for at kritikken bliver anerkendt.”

Ikke kvindernes foretrukne parti

Søndagens valg til Europa-Parlamentet var som bekendt ikke prangende for Liberal Alliance.

På det sociale medie X, skriver Alex Vanopslagh, at: “I LA havde vi selvfølgelig håber på mere end 7 % af stemmerne. Vi har potentiale til mere og må konstatere at vi endte med at tabe momentum og stemmer, som valgkampen skred frem.”

to tredjedele af Liberal Alliances vælgere er mænd

Valgforsker Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet har for Altinget udarbejdet en analyse, ifølge hvilken to tredjedele af Liberal Alliances vælgere er mænd. Og det er dermed det folketingsparti med flest mandlige vælgere, skriver DR.

Om det dårlige valgresultat alene skyldes, at Liberal Alliance ikke har haft overvældende opbakning fra de kvindelige vælgere, må stå hen i det uvisse.

Selv siger partiformand Alex Vanopslagh til DR, at valgresultatet skyldes, at partiet ikke har været god nok til at mobilisere de unge vælgere.

Dem plejer partiet ellers at have et solidt tag i godt hjulpet på vej af det sociale medie TikTok.

Kritikken er ikke ny

Det er i øvrigt ikke første gang, at en politiker fra Liberal Alliance får kritik for et kontroversielt kvindesyn.

Nuværende finansordfører, Ole Birk Olesen, blev i 2017 kaldt i samråd om en liste med syv anklager mod kvinder han havde skrevet i et debatindlæg.

Her fremgik blandt andet, at Ole Birk Olesen anklagede kvinder for at være uden moral og ære, at være i deres følelsers vold og uden kontakt med deres forstand og til at være ude af stand til at bestyre magt.

Flere artikler om emnet

Kommentarer

Husk at kvinder aldrig nogensinde kæmpede for stemmeret. De fik stemmeret efter forslag fra Frederik Bajer i 1886, og først efter grundlovsændringen i 1915, gik 12.000 kvinder på gaden, ikke for at "kæmpe for" stemmeret, men for bagefter at fejre, at de havde fået den foræret af mænd. Hvis der havde været en kamp, havde kvinderne tabt, da det er ganske let for mænd at nedkæmpe kvinder.

VRØVL

Kære Dan Zachariassen
Tak for dit flotte ord. Er det et nyt ord, du har lært i dag?
Historien ændrer sig ikke ved, at du anvender primitive og afstumpede ord med blokbogstaver.

Jeg nærmer mig de 80, så det er ikke et nyt ord jeg har lært i dag. Men jeg ved noget om mennesker, og med hensyn til det primitive - Så har jeg lært noget i dag.

Sikke dog en gang forvrøvlet sludder, men det viser jo meget godt, hvilket kvindesyn, der ligger bag.

Kære Arvid Nielsen
Da jeg først er født i 1990'erne, er mit kvindesyn underordnet for hvad der skete i 1886 og 1915, hvor mænd - uden kamphandlinger - valgte at give kvinder stemmeret. Hvis der havde været kamphandlinger, var kvinderne blevet nedkæmpet af mændene, så vi skal være glade for, at der aldrig var en "kvindekamp".

Kvinderne kæmpede for valgret. Både i England og herhjemme. Og de fik det. Jeg tror ikke det fænger hos kvinder den måde Vanopslagh er politiker på. De gennemskuer ham.Ole Birk og Henrik Dahl. Skræmmer også kvinder væk med deres udsagn. Kvinder vil have respekt og det giver LA dem ikke.

Hvis der havde været en kamp mellem mænd og kvinder, så var kvinderne blevet nedkæmpet eftersom det er indlysende, at mænd kæmper bedre end kvinder.

Hvilket århundrede er du stukket af fra?

Jamen hvis det er de unge vælgere der svigter LA, så må Alex Vanopslagh da danse og klovne sig lidt mere på Tik Tok, så de unge kan se hvor fornuftig han er.

De er jo nok slettede nu, men nogen af os husker godt Vanopslaghs gamle kvindefjendske tirader på Facebook fra før, han blev en central figur i Liberal Alliance. Han har siden prøvet at trække i land, men enten går han rundt med en falsk facade nu, eller også har han prøvet at lefle for de mest kvindefjendske grupper, for som jeg husker hans ordflom, så lod de ikke Ole Birchs noget tilbage. Sober facade, råddent indhold.

Hvorfor er der ingen ligestilling indenfor offentlige erhverv/arbejde???

Måske fordi Kvindernes skal præstere mere??