Annonce

Hele Danmark taler om Katherine Diez – men disse seks bøger taler om noget større

Fra arbejderklassens kampe til drømmen om et bedre liv: Seks bøger, der stiller skarpt på sociale skel og klassesamfund
Foto: Forlaget People's
Katherine Diez
Generelt har bogen fået dårlige anmeldelser, selvom der er få gode takter, lyder vurderingen.

I Netavisen Pios anmeldelse er vurderingen, at Diez fungerer bedst, når hun skriver om sin barndom, hvor hun voksede op under ringe kår. Resten af hendes liv har handlet om forsøget på at stige i graderne og blive en del af det bedre borgerskab.

Vi bringer her seks bud på bøger, du kan læse, hvis du gerne vil læse om sociale skel og forsøget på at klatre op ad klassestigen.

2. Glenn Bech med ‘Jeg anerkender ikke længere jeres autoritet’

Glenn Bech satte klassesamfundet på dagsordenen, da han udkom med en række prosatekster om sin barndom i en moderne arbejderfamilie.

Glenn Bech satte klassesamfundet på dagsordenen

Bogen er beskrevet som et manifest, hvor Glenn Bech skyder op og ned og til højre og venstre i en kritik af klasse, homofobi og den kulturelle elite.  

2. Édouard Louis’ med ‘Færdig med Eddy Bellegueule’

Kigger man til Frankrig, har Édouard Louis fået en del opmærksomhed. Bogen “Færdig med Eddy Bellegueule” bliver ofte betragtet som hans gennembrudsroman. Her beskriver han en opvækst i den franske underklasse.

Et lille PS: En anden bog af Louis, ‘Forvandlingens metode’, er bestemt værd at læse.

3. Merete Pryds Helle med 'Folkets skønhed'  

Folkets skønhed er en roman, der følger en kvindes opvækst i en fattig landarbejderfamilie på Langeland i midten af det 20. århundrede.
Bogen skildrer familiens kamp for at overleve, mens den samtidig fortæller en større historie om klassesamfundets forandringer i Danmark.

4. Lars Olsen m.fl. med ‘Rige Børn leget bedst’

I faglitteraturens verden giver det god mening at tage en bog ned fra hylderne skrevet af Lars Olsen, hvis man interesserer sig for ulighed.

Der er flere at vælge imellem, men bogen ‘Rige børn leger bedst - et portræt af det danske klassesamfund’’ bliver det overbevisende og effektivt fremlagt, hvordan toppen og bunden af samfundet i stigende grad har mindre og mindre med hinanden at gøre.

Bogens andre forfattere er Lars Andersen, Sune Caspersen, Jørgen Goul Andersen og Niels Ploug.

5. Martin Andersen Nexø med ‘Pelle Erobreren’

I ‘Pelle Erobreren’ handler den vigtige fortælling ikke om ambitionerne for, hvordan et individ forsøger at få bedre vilkår, men derimod en hel klasse.
Det er klassisk klassekamp og arbejderlitteratur i sin reneste form.

6. ‘Barndommens gade’ af Tove Ditlevsen 

Og nu vi er ved klassikere; ‘Barndommens Gade’ beskriver Tove Ditlevsen sin opvækst i en arbejderklassefamilie, som kun Ditlevsen kan beskrive.

Et must read hvis du ikke allerede har læst den.

Emma Inge Hansen er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

"Hele Danmark taler om Katherine Diez"

Nej, ikke mig...