Annonce

Hvor solidariske skal vi være med illegale argentinske migrantarbejdere?

Dokumentaren om ’Underdanmark’ er stærk kost og dybt bevægende, skriver Niels Frid-Nielsen i denne anmeldelse
Foto: Impact TV/Nikolaj Viborg/DR
Dokumentar om udnyttelse af migrantarbejdere på danske byggepladser er hård kost
Nyere dansk tv-dokumentar dyrker iscenesættelsen mere, end man gjorde i gamle dage, da det for dokumentarister var et ideal at arbejde som var man en flue på væggen, helt uden indflydelse på de begivenheder, man skildrede.

Nutidens dokumentarister ved, at deres arbejde griber ind i virkeligheden, og derfor er de mere bevidste om de virkemidler, de anvender.

’Den sorte svane’ havde en muldvarp, der arbejdede under dække af at være en del af det kriminelle miljø, som hovedperson.

Heraf fulgte, at serien i høj grad var optaget med skjult kamera.

’Velkommen til frontlinjen’ skildrede den danske krigsindsats på Balkan, i Irak og Afghanistan. Danske udsendte fortalte om deres oplevelser på slagmarker, der ikke var blevet foreviget på kamera.

Derfor valgte tilrettelæggerne at rekonstruere seriens centrale scener. Det skete nænsomt og smagfuldt, men det var rekonstruktion.

I ’Underdanmark’ dokumenteres det, at illegale migrantarbejdere i Danmark udfører livsfarligt arbejde med asbest, uden at vide, at de arbejder med det livsfarlige stof, og uden at være uddannet til at omgås det.

Til syvende og sidst har flugten til Danmark bragt dem i livsfare, da man efter få ugers arbejde med asbest kan få lungehindekræft, hvis ikke man bærer maske og beskyttelsesdragt. Og det gør de ikke.

Dokumentationen i ’Underdanmark’ gennemføres ved, at migrantarbejdere medbringer skjult kamera på arbejdspladser, hvor der arbejdes med asbest.

Det er vigtigt at tage kritisk stilling til tilrettelæggelse og iscenesættelse, når man ser dokumentarer

De går under cover, som det hedder i agent-verdenen, når man udgiver sig for en anden, end man er.

En af disse muldvarpe får betaling for sit farlige arbejde, en anden gør ikke.

Med eller uden skjult kamera?

Det er vigtigt at tage kritisk stilling til tilrettelæggelse og iscenesættelse, når man ser dokumentarer.

Der er nemlig tale om bevidste valg fra tilrettelæggernes side, der på den måde påvirker vores måde at se en sag på.´

Er der eksempelvis ved at gå mode i muldvarpe på dansk tv? 

Er skjult kamera og undercover-agenter ved at blive en dårlig vane for tv-tilrettelæggere, der vil peppe deres stof lidt op? 

Selve afsløringen og dokumentationen ligger i optagelserne med det skjulte kamera

Har historien samfundsrelevans og kunne den være fortalt uden brug af muldvarp og skjult kamera?

I tilfældet ’Underdanmark’ kunne afsløringen af en kriminel økonomisk parallelverden, der tjener på at udleje illegale migrantarbejdere til danske byggeprojekter, ikke være foregået uden skjult kamera ude på byggepladserne.

Selve afsløringen og dokumentationen ligger i optagelserne med det skjulte kamera.

Her handler det jo langt fra om handlinger, gerningsmændene er stolte af at vise frem for den undrende offentlighed.

Har optagelserne samfundsrelevans? 

Det er også relevant at spørge, om optagelserne har den fornødne samfundsrelevans?

De afslører en illegal underklasse, der lever i Danmark uden hverken cpr-nummer eller bankbog.

En underklasse, der underbetales, hvis de overhovedet får betaling for deres arbejde.

Samtidig skitserer dokumentaren et netværk af bagmænd, hvor entreprenøren fralægger sig ansvaret for, hvordan underleverandøren behandler migrantarbejderne.

En verden hvor kædeansvar er fraværende.

Dokumentaren sætter spørgsmålstegn ved, om maskerne er for store i vores velfærdssamfund

’Underdanmark’ viser de migrantarbejdere, der befinder sig på bunden af et samfund, der alt for ofte lukker øjnene og bare hjemsender den migrantarbejder, der er så uheldig at blive afsløret.

Det er stærk kost og menneskeligt dybt bevægende.

’Underdanmark’ er i allerhøjeste grad samfundsrelevant. Dokumentaren sætter spørgsmålstegn ved, om maskerne er for store i vores velfærdssamfund, og spørger, hvor solidariske vi egentlig er med dem, der befinder sig på bunden af samfundet?

 

'Underdanmark'. Impact TV for DR. To afsnit á 45 minutter. 2024. Kan ses på DR 1 eller dr.dk.

Kulturkommentator og forfatter. Forhenværende kulturredaktør på Det fri Aktuelt og i DR Nyheder.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

"flugten til Danmark"
Øh, nu er Argentina ikke et krigshærget område, men en fredelig turistattraktion med noget af verdens bedste oksekød og vin.

Asbest er farligt, men man skal heller ikke overdrive, jeg har arbejdet med asbest i helt ren form fra jeg var 15 år, den gang var alt isoleret med asbest, det blev brugt i fyrrum på skibe og i land, det var alle steder og jeg er 78 nu og selv om jeg sveder af at gå op på tredje sal, med en rygsæk med varer + en taske, så er jeg ikke død endnu.

Helt korrekt. Det er langt farligere at ryge cigaretter end at arbejde med asbest, og det er heller ikke alle rygere, der får lungekræft og KOL. Alligevel er der ingen, der har problemer med at unge ryger.

Et gammelt mundheld siger: Overdrivelse fremmer forståelsen, og det må i høj grad siges
om asbestsagen. Når man bruger værnemidler efter forskrifterne ved omgang med asbest
må sikkerhedskravene være opfyldt ,også sundhedsmæssigt.

I Sorø var der 195 beboere der næsten blev tvunget til at fraflytte deres bolig i Smedeparken med dags varsel fordi et firma, der havde undersøgt boligerne for asbestfibre, var kommet til det resultat at omfanget af asbestfibre i boligerne var sundhedsskadelige. Det medførte at kommunen udstak et straks påbud om flytning. Senere har et andet firmaer foretaget målinger, der viste at indholdet af asbestfibre i boligerne var minimale og underhvad der blev betragtet som sundhedsskadeligt, man da var beboerne fraflyttet. det viste sig at de målinger firma 1 havde foretaget indeholdt andre fibre end asbest og derfor ikke var troværdige, man da havde "hysteriet" fået overtaget hos myndighederne. Nu skal boligerne renoveres incl. udskiftning af asbesttaget, som var problemet, det vil efter sidste melding koste min. 65 millioner, som der kun er lejerne til at betale.
Der er årligt ca. 300 asbestrelaterede dødsfald i Danmark, hvorimod der er ca. 15000 rygerrelaterede dødsfald om året i henhold til TV-læge Peter Quottrup Geisling oplysning, så hvorfor forbyder myndighederne ikke rygning samt fremstilling og salg af tobak i Danmark?? Her var der mulighed for at redde livet for flere tusinde danskere, hvad holder befolkningen og myndighederne tilbage for at vedtage et forbud mod fremstilling og rygning af tobak? er det fordi der er mange "venstreorienterede" politikere og dele af befolkningen som er modstander af et forbud?

Så længe vi har danskere arbejdere, der ikke vil udføre jobbene, ja så vil der komme anden arbejdskraft udefra, til at udføre opgaverne...