Annonce

Den sorte svane overrasker igen-igen: Har været politiagent siden 2019

TV 2 har hele tiden kendt til, at Amira Smajic arbejdede for National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK), men den oplysning fremgår ikke af TV 2-dokumentaren ‘Den sorte svane’
Foto: TV2
Amira Smajic, erhvervsjurist, TV 2's muldvarp i dokumentar-serien 'Den sorte svane'
TV 2’s muldvarp i 'Den sorte svane', Amira Smajic, overrasker på ny.

Hun har således, ifølge Berlingske arbejdet for politiet - nærmere bestemt National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) - siden 2019.

Det fremgår af retsdokumenter, som Berlingske, har gennemgået. Og nu erkender TV 2’s chefredaktør, Michael Nørgaard, i interviews med TV 2 selv og Berlingske, at TV 2 har været fuldt vidende om Amira Smajics samarbejde med politiet allerede helt fra starten af samarbejdet, som i slutningen af maj i år mundede ud i den meget omtalte TV 2-dokumentar, Den sorte svane’.

TV 2-dokumentaren afdækkede i fem afsnit, hvordan det kriminelle underdanmark får hjælp til at begå forskellige former for kriminalitet fra overdanmark i form af advokater, erhvervsfolk, revisorer og konsulenter.

Afsløringer, som kun kunne lade sig gøre, fordi TV 2’s muldvarp, Amira Smajic, i skjulte TV-optagelser fik både underdanmark og overdanmark til at afsløre sig selv.

TV 2: Efter ønske fra Amira Smajic

Men intet sted i de fem afsnit af Den sorte svane deklareres det, at Amira Smajic siden 2019 har arbejdet for NSK.

Hemmeligholdelsen er ikke odiøs, mener Michael Nørgaard. Han forklarer, at TV 2 holdt Amiras samarbejde med politiet hemmeligt for seerne efter ønske fra Amira Smajic selv:

Vi har helt fra start haft en viden om, at Amira Smajic har samarbejdet med NSK

“Vi har helt fra start haft en viden om, at Amira Smajic har samarbejdet med NSK. Hun har haft et ønske om, at den oplysning ikke blev en del af programmerne. Det ønske valgte vi at imødekomme af sikkerhedsmæssige hensyn,” forklarer Michael Nørgaard.

Han forklarer videre, at det ville være forbundet med stor risiko for Amira Smajic at være udpeget som politimeddeler.

Kom frem under fogedsag

I femte afsnit af Den sorte svane afslører TV 2-dokumentaren, at Amira Smajic selv - i strid med den aftale TV 2 havde med hende - begik ny kriminalitet.

Da det gik op for Amira Smajic, at hun ville blive hængt ud i femte afsnit af Den sorte svane, forsøgte hun at få et fogedforbud udstedt mod TV 2, der gjorde, at dokumentaren ikke ville blive offentliggjort.

Det fremgår, ifølge Berlingske, af retsdokumenterne fra fogedsagen, at Amira Smajic her argumenterer for, at de handlinger, som TV 2 hænger hende ud for, er et led i hendes arbejde for politiet.

Den sammenhæng har TV 2’s chefredaktør, Mads Nørgaard, dog meget svært ved at tro på. Ifølge ham kan det ikke passe, fordi NSK’s meddelere ikke må begå kriminalitet.

Selv om TV 2 tidligere tidligere har lovet Amira Smajic at hemmeligholde, at hun siden 2019 har samarbejdet med NSK, så giver det, ifølge Mads Nørgaard, ikke længere mening at hemmeligholde samarbejdet, nu da Berlingske har omtalt samarbejdet.

Derfor har TV 2 nu valgt at bekræfte, at TV-stationen hele tiden - før, under og efter TV-optagelserne - har været klar over samarbejdet mellem Amira Smajic og NSK.

“Hele mit familieliv er smadret”

Amira Smajic gik kort før TV-dokumentaren blev vist i TV 2 sidst i maj måned i år under jorden.

Sidst i juni gav hun dog et enkelt interview til Berlingske.

Hun fortalte, at hun har fået smadret sin tilværelse, og at hun har udsigt til aldrig mere at kunne færdes frit i samfundet:

Min fremtid føles som at stå på en øde ø. Bolig, job, hverdagsliv – alt virker helt umuligt

“Jeg kommer ikke til at kunne gå på gaden. Jeg kommer ikke til pludselig at kunne bestemme mig for at hente mælk i supermarkedet eller i øvrigt færdes frit. Men vigtigst og værst af alt er, at hele mit familieliv er smadret på ubestemt tid. Min fremtid føles som at stå på en øde ø. Bolig, job, hverdagsliv – alt virker helt umuligt,” siger Amira Smajic.

Hun fortalte også, at hun har modtaget dødstrusler.

Amira Smajic har hidtil haft Carlo Siebert som advokat, men han er ikke længere hendes advokat. Hvem hendes nye advokat er vides pt. ikke.

Har haft en lang række konsekvenser

Den sorte svane har haft en række konsekvenser for en flere af de personer, som optræder i de skjulte TV-optagelser i Den sorte svane. Der er også lagt op til at lovgivningen på flere områder strammes op.

  • Senest har det norske justitsministerium med henvisning til Den sorte svane meddelt, at der skal strammes op på reglerne for brug af klientkonti.
  • Den tidligere rocker, Fasar Abrar Raja, har været i grundlovsforhør i Retten i Glostrup og er blevet varetægtsfængslet på grund af "mistanke om, at der er sket forsætlig skatteunddragelse".
  • To selskaber med relation til erhvervsmanden fra Køge, Carl Richard Christensen, alias 'Køge-Calle' – er begge under konkursbehandling og bliver undersøgt af flere kuratorer.
  • Advokat Lise Roulund er blevet tiltalt for hvidvaskning af i alt 33,3 millioner kroner.
  • Advokat Nicolai Dyhr er ikke længere partner i advokatfirmaet Horten. En Horten-undersøgelse har afdækket, at Dyhr i fire konkurs-sager har handlet “i strid med god advokatskik”. Dyhr har deponeret sin advokatbestalling.
  • To medarbejdere ved hos Cowi Consult blev i første omgang suspenderet - og er siden fratrådt.
  • Den tidligere aarhusianske rådmand, Bünyamin Simsek, er fratrådt som direktør for ejendomsselskabet 1924.
  • Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) har indkaldt til forhandlinger om en mulig skærpelse af reglerne for tildeling af førtidspension. Baggrunden er at en opgørelse viser at mange med rockertilknytning er på førtidspension. Det fremgår af Den sorte svane, at to af de kriminelle, en tidligere og nuværende rocket, der afsløres i de skjulte TV-optagelser, er på førtidspension.
  • Justitsminister Peter Hummelgaard (S) meddelte i september, at regeringen vil styrke kontrollen med hvidvask og misbrug med klientkonti. Et lovforslag herom er sendt i høring.
  • I forlængelse af Den sorte svane har Erhvervsstyrelsen rejst over 100 sager som et led i en ekstra kontrolindsats i selskabskontrollen.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet