Det skriver DR.
Situationen er opstået, fordi naturgassen - helt modsat situationen i tiden efter, at Rusland februar 2022 overfaldt Ukraine - siden maj 2023 har været ganske billig. Pænt billigere end den pris fjernvarme vil koste. Samtidig er prisen for fjernvarme i mellemtiden steget.
Regeringen håber at fjernvarmen kan være fuldt udrullet i 2028 og naturgassen helt udfaset i 2035. Men der er ikke ved lov sat en dato for, fra hvornår husstande ikke længere kan få leveret naturgas.
På den baggrund foreslår flere partier på Christiansborg - blandt andet de radikale, de konservative og Enhedslisten - at der politisk fastsættes en slutdato for naturgassen.
En slutdato for naturgassen vil betyde, at langt flere husstande i områder, hvor der udrulles fjernvarme, vil kun se fornuften i at skifte til fjernvarme, mener partierne:
Det er det politiske signal, vi kan sende til forbrugerne
“Vi skal have en slutdato på gas til opvarmning i private hjem. Det er det politiske signal, vi kan sende til forbrugerne, så man ikke investerer i nye gasfyr,” siger energiordfører for Radikale Venstre, Samira Nawa, til DR.
Socialdemokratiet var tidligere på ugen ikke villig til at fastsætte en slutdato for gassen, men nu siger Socialdemokratiets nye klima-, energi- og forsyningsordfører, Jesper Petersen, til Netavisen Pio, at Socialdemokratiet er åben over for en diskussion af, om der i nogle områder skal fastsættes en slutdato for gassen:
“Folketingets flertal satte i 2022 en politisk ambition om, at gas til opvarmning er udfaset i 2035. Vi ville være uafhængige af russisk gas, sætte fart på den grønne omstilling og undgå risikoen for igen at få de enorme prisstigninger folk oplevede efter Ruslands invasion. Siden har mange skiftet deres gasfyr ud med enten varmepumpe eller er kommet på fjernvarmen, som jo er det optimale,” skriver Jesper Petersen i et mailsvar og fortsætter:
Jeg er helt åben for en diskussion
“Det vil vi også se mere af de kommende år, men priserne på gas er faldet og prisen på at etablere fjernvarme er steget, og derfor er det ikke så mærkeligt, at tempoet er taget af udviklingen. Jeg er helt åben for en diskussion af, om der i hvert fald i nogle områder skal sættes en slutdato for gassen.”
Jesper Petersen advarer samtidig om, at en slutdato for levering af gas vil gøre det mærkbart dyrere at blive tilsluttet til fjernvarme:
“Men man skal jo bare være opmærksom på, at sådan en slutdato jo ikke gør tilslutningen til fjernvarme eller installation af en varmepumpe billigere. Vil de radikale og konservative bare efterlade folk frysende på perronen - eller lukke øjnene for, at det kan være en rigtig stor udgift for folk at skifte varmekilde? På trods af de støtteordninger, der er indført og som fortsat vil være der de kommende år.”
“Det har hele tiden været en del af aftalen, at regeringen senest i 2026 vil fremlægge nye tiltag, hvis ikke ambitionen om at udfase gassen ser ud til at blive indfriet.”
Kommentarer
I min kommune har de sendt tilbud om fjernvarme ud, men ikke taget højde for utrolig mange ting.Det er ikke alle byer der er lige egnet til at blive gravet op og have kaos i en årrække.
Indtrykket er at kommunens forsyning ikke har styr på hvad de sætter i gang. Og at tilbuddet slet slet ikke holder vand. Flere siger nej tak. Man vil gerne have fjernvarme, men det kan gøres for bøvlet. Og den med deadline for gassen, det er jo umuligt at give en deadline med garanti.
Det store problem i forhold til at nå de fine mål om afvikling af naturgassen til opvarmning er først og fremmest, at Lov om Varmeforsyning er blevet svækket, således at der ikke længere er bindende planer. Kommunerne er åbenbart bange for at lave seriøs varmeplanlægning som grundlag for udvidelserne af fjernvarmens forsyningsområder når lovgivningen er gjort tandløs. Det er selvmodsigende at beslutte årstal for elementer i den grønne omstilling uden også at sikre gennemførelsen. I øvrigt er det mærkeligt, at man helt undgår at inddrage biogassen som et element, der bør kunne forlænge gasnettets anvendelse til opvarmning. Der er god sammenhæng mellem kravet til landbruget om tvangslevering af biomateriale til produktionen aaf biogas, som renset til naturgaskvalitet kan ændre hele diskussionen. Men fjernvarmen er samfundsøkonomisk og forsyningssikkerhedsmæssigt nummer ét hvis vi laver seriøse planer.
Når man ser de gigantiske prisgorskelle, der er på at få fjernvarme bare indenfor få kilometers afstand, er det måske ikke så mærkeligt, at mange tøver.
Sort/ hvidt eller bare mange nuancer af grå ? Fjernvarme er det optimale, sikreste, bedste og mest økonomiske !
Det er den populære sandhed men der er revner i historien. Nogle steder i landet vil fjernvarmen blive udbygget så meget og så langt fra hovedværket at det varme vand i rørene når at køle for meget ned. Så indsætter man lokalt Booster-stationer som kan varme op igen, disse stationer er så drevet af gas eller strøm. Klogt ?
Da der kun sjældent kan opgives kostpriser til slutbruger for anløg og drift er det jo som at købe bil en til 250000 uden at kunne bestemme hvad man så får. Udvikles der så en Co2 fanger til små fyringsanlæg, så vender det hele på hovedet igen.
Imens eksporterer franske TOTAL energies alt hvad de kan fra det danske område af Nordsøen som de fik ret til i 2018. Hvad er det vi skåner miljøet for totalt set, vi sparer og betaler - andre forurener og skummer fløden.
Dybest set bør varmeforsyningen gentænkes , måske statsdrevet, så alle stilles mere lige og alt for kreative løsninger undgåes -hvis vi lige tænker 3 år tilbage hvor 1 KW/h plusdselig blev spekuleret op i vanvittige priser ser man hvor galt det kunne gå og det gik jo rigtig galt.
Jeg ser ikke rigtig nogen nem løsning...derfor afventer også jeg før der træffes nogen beslutning.
Vi må så håbe det bliver bedre.
"Potentielle fjernvarmeprojekter stemmes ned - partier presser på for en slutdato for gassen"
Ikke så godt at fjernvarme stemmes ned, men det skal være slut med Putins gas...
Prisen på fjernvarme skal ned...
Det er skuffende for mig, at der er så stor uvidenhed på energiområdet, og at der tages endegyldige beslutninger ud fra denne uvidenhed, men det har jeg set før. Der arbejdes stadig på at få biogasanlæg etableret til at forsyne ind på gasnettet. På gasnettet er der INTET tab med en kondenserende kedel. Hvorfor skal fjernvarmen så have mandat til at have et tab på ca 25 procent af det forbrugte brændsel, heriblandt gas. Enkelte steder overvejes det, at frakoble forbrugere, der ligger så fjernt, at tabet er ca 35% af indfyret effekt. Enkelte fjernvarmeværker har opsat solvarmepaneler til reduktion af forbrugt brænsel i sommermånederne. Vores eget solvarmeanlæg, 38 kvadratmeter, etableret i 1975, er stadig i drift, og har været den bedste investering, vi har gjort ud over isolering af det fritliggende hus. Det har aldrig været vigtigt for politikere at sørge for, at vi blev uafhængige af fossile brændsler. Ved revision af bygningsreglementet i 1985 blev hulmuren forøget ganske få centimeter. Klimaskærme, f.eks et uopvarmet uderum (glashus) blev lagt til det skattepligtige areal. Det skattepligtige areal var det udvendige mål på soklen, i stedet for det indvendige boligareal, hvorved interessen for isolering naturligvis dalede. Min hademinister for energi var Anne Birgitte Lundholt. Jeg er skuffet over flere ministres spænden ben for en udnyttelse af de vedvarende energikilder samt frigørelsen fra importeret energi.