Annonce

Borgerlige stod faddere til SKAT’s bøllemetoder

De borgerliges kamp imod SKAT er en kamp imod et system de selv har fundet på.
Både i sommervarmen og før temperaturerne steg til det mere sydlige, har mangt en borgerlig politiker haft travlt med at kritisere SKAT’s såkaldte bøllemetoder og aggressive sagsbehandlingskultur. Disse ”aggressive metoder” er især blevet kritiseret af Brian Mikkelsen (K), som med store armbevægelser har råbt vagt i gevær og talt om Østeuropa før murens fald.

Brian Mikkelsens (K) kritik af forholdene hos SKAT er jo i og for sig helt fair, fordi man som politiker jo tager et problem op og vil løse det. Men i denne diskussion er det nok værd at have med, at den påståede aggressivitet faktisk er en konsekvens af Brian Mikkelsens egen regerings politik.

Det er en udvikling, der er sket på forskellige skatteretslige områder, men særligt på økonomisk kriminalitet og selskabsbeskatning for multinationale virksomheder har VK’s beslutninger direkte konsekvens.

Det er dog ikke fremgangsmåder, som har udviklet sig selv. Formanden for Told- og skatteforbundet, Jørn Rise, udtalte til BT: ”Hvad angår politikernes befalinger, er vi meget rettroende. De får den vare, de bestiller. Vi er et produkt af de retningslinjer, der kommer fra politikerne. Hverken mere eller mindre.” Det er altså politikerne, der har udstukket linjen.

Særlig SKAT-indsats var startskuddet
Tidligere skatteminister Troels Lund Poulsen (V) er her i centrum. Som BT har beskrevet var han ikke tilfreds med antallet af straffesager, som projektet Credit Card havde medført. Det skrev han i et svar til Folketingets skatteudvalg den 12. januar 2011. Derefter lagde han op til en hårdere kurs, som skulle ske gennem projektet Money Transfer.

Credit Card-projektet blev igangsat af Kristian Jensen, da han var skatteminister, og det undersøgte 400 sager og affødte opkrævning af skatter, bøder m.v. for 470 mio. kr. Money Transfer gav adgang til nogle danskeres bankoverførsler til og fra 55 forskellige lande. Overførslerne viste, at der lå 1000 mia. kroner og flød rundt mellem eksotiske skattely i Caribien.

Flere retseksperter har udtalt sig om Money Transfer og sagt, at det førte til en al for aggressiv sagsbehandling, der truede retssikkerheden hos borgerne. Heriblandt findes både John Bygholm, formand for Danske Revisorers (FSR) skatteudvalg og Poul Bostrup, formand for Advokatrådets skatteudvalg. Førstnævnte mener eksempelvis, at man fortolkede skattekontrolloven ret aggressivt, og sidstnævnte at SKAT er blevet mere aggressive og ”prøver grænser”.

Handlingsplan ville prøve grænser af
På virksomhedssiden har SKAT modtaget kritik fra bl.a. CEPOS, hvis seniorkonsulent Henriette Kinnunen på sin blog kritiserede, at SKAT anlægger sager mod virksomheder, som er mistænkt for skattesvindel. Hun henviste i sit indlæg til VK-regeringens ’Handlingsplan for beskatning af multinationale selskaber’ fra 2010.

De mange borgerlige kritikere af SKAT’s metoder skulle derfor se indad og rette kritikken mod deres egne partifæller, som i regering stod fadder til disse ”aggressive metoder”.

Handlingsplanen siger meget klart, at ”Regeringen ønsker, at Danmark er i front med hensyn til at afprøve rækkevidden af reglerne.” Det er altså VK-regeringens politik og attitude, at man skal afprøve rækkevidden. De mange borgerlige kritikere af SKAT’s metoder skulle derfor se indad og rette kritikken mod deres egne partifæller, som i regering stod fadder til disse ”aggressive metoder”.

Men anklagerne passer jo som fod i hose i de borgerliges verdensopfattelse. For det er jo ”de onde socialister, der bare vil brandbeskatte hårdtarbejdende mennesker og banke dem oven i hovedet, indtil de betaler endnu mere til statskassen gennem det statslige voldsmonopols aggressive bøllemetoder”.

Ironisk nok er det bare den tidligere VK-regering, som stod fadder til SKAT’s metoder.

Jakob Esmann (f. 1993) er stud.mag. i tysk ved Aarhus Universitet og medlem af DSU’s forretningsudvalg og præsidiemedlem i Ungdommens Nordiske Råd. Han fungerer også som blogger på europa-debat.dk og journalist på DSU’s medlemsblad DSU’eren.

Public affairs- og pressekonsulent hos Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF).

Tidligere student på Netavisen Pio


Flere artikler om emnet