DF’s spinmaskine fanget i en løgn

Er det uvidenhed eller spin, der ligger bag, når Dansk Folkeparti omtaler en satireartikel fra Helt Normalt i deres medlemsblad, spørger byrådsmedlem i Horsens Niels Peter Bøgballe (S).
Dansk Folkeparti har været vældigt i vælten i den sidste uges tid, da det kom frem, at de samlet har fremstillet ufinansierede forslag for 155 milliarder. Eller ”tulliarder”, som de blev døbt på det sociale medie Twitter.

Men denne historie har desværre taget plads fra en anden og meget relevant historie om Dansk Folkeparti.

Bloggen denfri.dk kunne i forrige uge fortælle, at Dansk Folkeparti i årets første udgivelse af deres medlemsblad Dansk Folkeblad ikke kan skelne sandhed fra satire.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt opfordrede i sin nytårstale til, at vi skal tale pænere og mindre hårdt til hinanden i medierne, på nettet og så videre. I en klumme skrevet af Dansk Folkeblads redaktionschef og journalist i DF’s presseafdeling, René Teige, giver han en løftet pegefinger til Bjarne Corydon, som i en artikel i Politiken ikke følger Helle Thorning-Schmidts anvisning. Men den ”artikel” er fra satiresiden Helt Normalt.

Dette betyder én af to ting. Enten er der tale om en uhyrlig morsomhed, hvor hverken redaktiomschef eller andre fra DF’s presseafdeling, som udgør Dansk Folkeblads redaktion, helt har fanget, at Helt Normalt er en satireside.

Eller også har man i DF’s pressegruppe været fuldt bevidst om, at den artikel i Politiken, man referer til, er satire. Hvilket ikke kun er uredeligt og vildledende, men samtidig rejser en række principielle spørgsmål om DF’s måde at kommunikere og propagandere på.

Nuvel, vinklingen hverken er eller skal være objektiv i et medlemsblad som Dansk Folkeblad, men når man ligefrem vælger at give ens medlemmer politisk ammunition baseret på en usand fremstilling af virkeligheden, er spørgsmålet, hvad de ellers vinkler lige lovligt friskt?

Den politiske debat er den store taber i sådanne tilfælde, og det er en anelse komisk, at mens DF-politikerne står i entréen og har travlt med at grine af Poul Nyrup Rasmussens udtalelse fra 90’erne om stuerenhed, står ”spinhæren” og pisser på gulvtæppet inde i dagligstuen.

Niels Peter Bøgballe (f. 1989) studerer retorik på Århus Universitet og er byrådspolitiker i Horsens for Socialdemokraterne.


placeholder

Annonce