Annonce

V-folk undskylder for Twitter-fejl

På Twitter må Venstres politikere og ansatte undskylde påstanden om, at Socialdemokraterne skulle have stemt for dagpengeforringelserne. Fakta er nemlig, at S stemte imod.
Flere fremtrædende politikere og ansatte i Venstre har haft travlt med at give udtryk for, at Socialdemokraterne skulle have stemt for den dagpengereform, som VK-regeringen indgik sammen med Dansk Folkeparti tilbage i 2010.

Særligt på Twitter har Venstre spredt sin fejlagtige påstand om at socialdemokraterne skulle have stået bag dagpengereformen.

Tilbage i marts gav Venstres Søren Pind SR-regeringen ansvaret for den forkortede dagpengeperiode:

Måneden efter, i april, hentydede Jakob Engel-Schmidt (V) i følgende slet skjulte bemærkning til, at Mette Frederiksen (S) skulle have sået bag dagpengereformen:

Og så sent som den 25. maj skrev Venstres rådgiver Nis Peder Kolby, at S og SF stemte for dagpengeforringelserne:

Der er ikke grundlag for at konkludere, at det skulle udgøre en decideret strategi for Venstre at sprede dette budskab på Twitter. Men der er på nuværende 4 Venstre politikere, som er kommer for uheld at udtale sig fejlagtigt om dagpengereformen.

I maj sidste år kunne DR nemlig fortælle, at også Kristian Jensen (V) i Debatten har fået sagt, at Socialdemokraterne stemte for at forringe dagpengene og at Mette Frederiksen (S) endda underskrev loven. Efterfølgende måtte Kristian Jensen undskylde for sin påstand.

I ovenstående tilfælde på Twitter har Jakob Engel-Schmidt også indrømmet, at han tog fejl. Det samme gælder Søren Pind, som også måtte sande, at han blandede det sammen med efterlønsaftalen. Pind anførte altså først, at regeringen forkortede dagpengeperioden, ændrede så forklaring til, at Mette Frederiksen underskrev loven, men måtte så til sidst erkende, at han tænkte på efterlønsaftalen.

Forklaringen med 'hvem der underskrev loven om dagpengereformen' brugte Nis Peder Kolby også, da han skulle forklare sit tweet. Men det var som bekendt ikke Mette Frederiksen, men Inger Støjberg. Han har sandsynligvis - præcis som Søren Pind - også forvekslet det med efterlønsforliget.

For hvis vi ser på fakta - og gennemgår vi Folketingets online-arkiv - taler folketingsreferatet sit klare sprog: Venstre, Dansk Folkeparti, Konservative, Liberal Alliance og De Radikale stemte for reformen. Mens Socialdemokraterne, SF, Enhedslisten og den daværende løsgænger Christian H. Hansen stemte imod.

Netavisen Pio har tidligere skrevet mere detaljeret om forløbet omkring dagpengereformen her.

Public affairs- og pressekonsulent hos Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF).

Tidligere student på Netavisen Pio


Flere artikler om emnet