Ny aftale: Bred alliance til kamp mod skattesnyd

Regeringen, SF, Enhedslisten og DF vil tage kampen op mod dem, der prøver at snyde i skat. SKAT's indsats mod skattely styrkes, moderselskaber skal ikke kunne bruge datterselskaber til at undgå skat, og indtægter fra såkaldte trusts skal beskattes.
I fredags indgik regeringen en aftale med SF, Enhedslisten og Dansk Folkeparti om at bekæmpe skattely. Venstre, Konservative og Liberal Alliance valgte at stå uden for aftalen. Her er overblikket over vigtigste dele af aftalen, som også er forklaret:

1) Fair beskatning, når aktiver føres ud af Danmark
Skattelypakken skal blandt andet sikre, at aktiver bliver retfærdigt beskattet, når de bliver ført ud af landet. I dag er det således, at de aktiver, der føres ud af landet, bliver sat til at have en bestemt værdi, som man beskattes ud fra. Men det har ofte vist sig, at aktiverne reelt havde højere værdi, end man havde sat det til, og dermed er man gået glip af store skattesummer. Det bliver nu ændret, så der sker en mere reel og retfærdig beskatning af disse aktiver.

... virksomheder med datterselskaber i forskellige EU-lande har brugt datterselskaberne som gennemstrømningsselskaber til at unddrage sig skattebetaling. De nye fælles EU-regler om beskatning af moder- og datterselskaber sikrer, at man fremover kan dæmme op for, at man bruger sin selskabskonstruktion til at undgå at betale skat.

2) Nye regler skal undgå smarte fiduser mellem moder- og datterselskaber
Partierne bag aftalen indfører en såkaldt international omgåelsesklausul, som giver bedre mulighed for at stoppe skatteunddragelse hos store koncerner. Det er en konsekvens af en aftale, som regeringen indgik med de øvrige EU-lande for en uge siden. Problemet har nemlig været, at virksomheder med datterselskaber i forskellige EU-lande har brugt datterselskaberne som gennemstrømningsselskaber til at unddrage sig skattebetaling.

De nye fælles EU-regler om beskatning af moder- og datterselskaber sikrer, at man fremover kan dæmme op for, at man bruger sin selskabskonstruktion til at undgå at betale skat. Regeringen går faktisk endnu længere, end man gør i EU-aftalen, ved at man lader klausulen gælde på andre områder også.

3) Beskatning af indtægter fra såkaldte ’trusts’
En ’trust’ er en form for fond. De findes bare ikke i dansk ret, og derfor har man som dansker, der opretter en trust i udlandet og råder over dens formue, haft mulighed for at bruge denne til at undgå skattebetaling. Nu indføres der beskatning på indkomster, som en stifter af en trust har tjent i denne type fond.

 4) SKAT bliver stærkere i kampen mod skatteunddragelse
Regeringen og aftalepartierne vil også styrke SKAT’s indsats mod skattely og sætter bl.a. 3 millioner kroner ekstra af næste år til bekæmpelse af skattely. Blandt andet vil man undersøge, om konti i danske banker med udenlandske ejere, som er registreret uden et CVR- eller CPR-nummer, bliver brugt til skatteunddragelse, og man skal fremover undersøge, om der sker korrekt beskatning af fysiske personer, som flytter til eller fra Danmark.

Public affairs- og pressekonsulent hos Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF).

Tidligere student på Netavisen Pio


placeholder

Annonce