Lizette vil samle international fagbevægelse i kamp mod skattesnyd

LO-formand Lizette Risgaard bruger det danske værtskab ved fagbevægelsens verdenskongres til at samle fagbevægelsen om en deklaration mod skattesnyd.
“Dem der er ansvarlige for tyveriet af skatteydernes penge bør stilles til ansvar. De bør forhindres i - nogensinde - at fortsætte deres kriminelle aktiviteter. Den internationale fagbevægelsen skal tage lederskab i denne her kamp,” siger Lizette Risgaard tirsdag på ITUC’s konference i Bella Centeret i København, hvor 1100 internationale fagforeningsfolk er samlet.

Omfanget af skattesnyd er blevet så stort, at det er ved at underminere lønmodtagernes tillid

 Det er første gang, at Danmark er værtsnation for fagbevægelsens verdenskongres, og formanden for LO, Lizette Risgaard, har brugt værtskabet til at sætte fokus på fagbevægelsens rolle i kampen mod skatteunddragelse.

“Vi må og skal handle nu. Omfanget af skattesnyd er blevet så stort, at det er ved at underminere lønmodtagernes tillid til samfundet og vores tro på den kollektive finansiering af vores velfærd”, siger LO’s formand.  

Deklaration mod skattesnyd

LO har på den fjerde verdenskongres for den globale fagbevægelses paraplyorganisation, ITUC, fremlagt deklaration ”Til kamp mod den international skattesnyd”.

Deklarationen indeholder fem bud på, hvordan fagforeninger verden over kan gå aktivt ind i kæmpe mod skattesnyd.

Blandt forslagene er håndfaste sanktioner over for usamarbejdsvillige skattelylande, oprettelsen af en international kontrolindsats til nedbringelse af skattesnyd, og så skal fagbevægelsen opfordre OECD til at stille sig i spidsen for etableringen af et stærkere internationalt skatte-samarbejde.

Jeg ved ikke med jer - men personligt er jeg stødt og meget vred

“Vi skal styrke internationale institutioner. Den grådighed, der kommer til udtryk ved at enkeltpersoner eller virksomheder ikke bidrager til fællesskab gennem skattebetaling, skal bekæmpes,” lød det fra FTF-formand, Bente Sorgenfrey.

Et øjeblik med momentum

Lizette Risgaard fremhæver skandalen om snyd med udbytteskatten i Europa, som hun kalder for ‘tyveri’:

“Vi så for nyligt, hvordan spekulanter kynisk røvede nationale skattekasser i en række europæiske lande. Røveriet beløb sig i 15 milliarder euro. Jeg ved ikke med jer - men personligt er jeg stødt og meget vred,” siger hun.

LO-formanden linker skandalen og skatteunddragelsen til et generelt pres på borgernes velfærd:

“Tyveriet skete samtidig med, at politiske beslutninger bragte den offentlige service i knæ i mange lande. Ud over at være kriminelt, så er skatteunddragelse så udbredt, at det er en trussel mod almindelige arbejders velfærd,” understreger Lizette Risgaard.

LO-formanden mener, at der nu er et momentum, hvor fagbevægelsen kan presse både nationalt og internationalt for en stærkere kamp mod skatteunddragelse.

En forudsætning for at nå FN’s verdensmål

Kampen mod skatteunddragelse bliver i Lizette Risgaards tale til kongressen tirsdag knyttet til muligheden for at nå FN’s 17 verdensmål frem mod 2030.

Vi har brug for en forandring

“Målene kræver massive investeringer i uddannelse, social sikkerhed, infrastruktur og klimabeskyttelse. Det kræver offentlige investeringer baseret på skatteindtægter fra et retfærdigt og effektivt skattesystem. Vi har brug for en forandring,” understregede hun.

Budskabet “Change the Rules” er den røde tråd ved den globale kongress for fagbevægelses paraplyorganisation, ITUC, der finder sted i Bella Centeret den 2.-7.december.

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce