Annonce

Ny chok-måling: Tronen vakler under Socialdemokratiet i København

SF står til en fremgang på ti procentpoint - Enhedslisten står igen til at blive hovedstadens største parti, hvis der var valg i morgen: “Københavnerne ønsker en ny retning”
Foto: Jorge Láscar, flickr
Socialdemokratiet står til en ny nedtur i København, hvis der var kommunalvalg i morgen.

En aktuel meningsmåling bestilt af SF og Enhedslisten i København hos analysebureauet Analyse & Tal viser således, at Socialdemokratiet står til kun at få 12 procent af stemmerne.

Til sammenligning fik Socialdemokratiet 17,2 procent ved det seneste kommunalvalg november 2021. Det var dengang en voldsom nedgang på 10,4 procentpoint i forhold til kommunalvalget i 2017.

Enhedslisten står, ifølge målingen, til - igen - at blive det største parti på Københavns Rådhus med 24 procent af stemmerne.

Det er dog en minimal nedgang i forhold til kommunalvalget i 2021, hvor Enhedslisten scorede 24,6 procent af stemmerne.

SF står, ifølge målingen, til et kanonvalg med 21 procent. Det er en fremgang på 10 procentpoint i forhold til valget i 2021, hvor SF fik 11,0 procent af stemmerne.

Målingen betyder, at SF står til at blive det 2. største parti i den københavnske borgerrepræsentation.

EL: Københavnerne ønsker en ny retning

Teknik- og miljøborgmester for Enhedslisten i København, Line Barfod, siger i en skriftlig kommentar til Netavisen Pio, at målingen viser, at københavnerne “ønsker en ny retning”:

at overborgmesterposten efter næste valg for første gang i over 100 år kan komme fra et andet parti

“For os viser målingen, at københavnerne ønsker en ny retning, og det giver fornyet håb om, at overborgmesterposten efter næste valg for første gang i over 100 år kan komme fra et andet parti end Mette Frederiksens socialdemokrati.”

“Et parti der vil levere på de boliger, som folk med en helt almindelig lønindkomst har råd til. Et parti der vil sætte turbo på den grønne omstilling. Og et parti der vil hjælpe det stigende antal børn og unge, der i dag mistrives."

Overborgmester Lars Weiss (S) oplyser via sin presseafdeling, at han ingen kommentarer har til målingen.

Sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF) ønsker heller ikke at kommentere målingen over for Netavisen Pio.

Ingen overraskelse i S-lejren

For Socialdemokratiet er det næppe nogen stor overraskelse, at Socialdemokratiet har det mere end svært i København.

Af samme grund forfremmede statsminister Mette Frederiksen (S) den hidtidige, socialdemokratiske overborgmester i København, Sophie Hæstorp Andersen, til social- og boligminister i SVM-regeringen sidst i august.

Til gengæld røg den hidtidige social- og boligminister, Pernille Rosenkrantz-Theil (S), af SVM-ministerholdet for til gengæld at blive kørt i stilling som Socialdemokratiets spids- og overborgmesterkandidat i København ved kommunalvalget næste år.

Ideen bag den dristige Frederiksen-manøvre er tilsyneladende, at Rosenkrantz-Theil - med en fortid som mangeårig frontfigur i Enhedslisten - anses for at langt bedre at kunne appellere til de moderne og woke storby-vælgere end Hæstorp.

De Konservative og Venstre står skidt

Ifølge den nye måling står hverken De Konservative eller Venstre specielt godt i København, hvis der skulle være kommunalvalg i morgen.

De Konservative står til syv procent af vælgerne. Det er en markant nedgang i forhold til valget i 2021, hvor partiet fik 13,1 procent af stemmerne.

Venstre står ifølge målingen til tre procent. Det er mere end en halvering i forhold til 2021-valget, hvor Venstre fik 7,7 procent.

Omvendt står Liberal Alliance til et kanonvalg med ni procent af stemmerne - mod kun 2,7 procent i 2021.

De Radikale står ifølge målingen til otte procent. Det er en nedgang i forhold til 2021, hvor partiet fik et flot valg med 11,9 procent af vælgerne.

Alternativet står til fire procent. Det er en fremgang i forhold til 2021, hvor partiet fik 2,9 procent af stemmerne.

Om målingen

Der er tale om en intern meningsmåling, som Netavisen Pio er kommet i besiddelse af.

SF og Enhedslisten i København bekræfter over for Netavisen Pio at have bestilt målingen.

Omkring 2.000 repræsentative personer indgår i målingen, som analysebureauet Analyse & Tal har foretaget i samarbejde med Epinion.

Det er betydeligt flere personer end der normalt indgår i diverse bureauers meningsmålinger. Eksempelvis spørger Voxmeter typisk godt 1.000 personer i deres ugentlige politiske meningsmålinger.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Enhver udlænding, der har haft et ben i Danmark i fire år, har valgret og valgbarhed til lokale valg, herunder kommunal- og regionsvalg. Det følger af Europarådets konvention om udlændinges politiske deltagelse på lokalt niveau (Convention on the Participation of Foreigners in Public Life at Local Level), som Danmark ratificerede i 2000. Kun ni lande i Europa har ratificeret konventionen. Hverken Tyskland, Belgien eller Frankrig har underskrevet eller ratificeret konventionen. Hvorfor har Danmark?

Apropos billedet i artiklen: Er det ikke der, hvor der nærmest dagligt er fælles bøn, arabiske flag og højtalere, der afspiller koranvers? Det er nogle underlige "flygtninge", vi hjælper.