En aktuel meningsmåling bestilt af SF og Enhedslisten i København hos analysebureauet Analyse & Tal viser således, at Socialdemokratiet står til kun at få 12 procent af stemmerne.
Til sammenligning fik Socialdemokratiet 17,2 procent ved det seneste kommunalvalg november 2021. Det var dengang en voldsom nedgang på 10,4 procentpoint i forhold til kommunalvalget i 2017.
Enhedslisten står, ifølge målingen, til - igen - at blive det største parti på Københavns Rådhus med 24 procent af stemmerne.
Det er dog en minimal nedgang i forhold til kommunalvalget i 2021, hvor Enhedslisten scorede 24,6 procent af stemmerne.
SF står, ifølge målingen, til et kanonvalg med 21 procent. Det er en fremgang på 10 procentpoint i forhold til valget i 2021, hvor SF fik 11,0 procent af stemmerne.
Målingen betyder, at SF står til at blive det 2. største parti i den københavnske borgerrepræsentation.
Teknik- og miljøborgmester for Enhedslisten i København, Line Barfod, siger i en skriftlig kommentar til Netavisen Pio, at målingen viser, at københavnerne “ønsker en ny retning”:
at overborgmesterposten efter næste valg for første gang i over 100 år kan komme fra et andet parti
“For os viser målingen, at københavnerne ønsker en ny retning, og det giver fornyet håb om, at overborgmesterposten efter næste valg for første gang i over 100 år kan komme fra et andet parti end Mette Frederiksens socialdemokrati.”
“Et parti der vil levere på de boliger, som folk med en helt almindelig lønindkomst har råd til. Et parti der vil sætte turbo på den grønne omstilling. Og et parti der vil hjælpe det stigende antal børn og unge, der i dag mistrives."
Sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF) ønsker ikke at kommentere målingen over for Netavisen Pio.
For Socialdemokratiet er det næppe nogen stor overraskelse, at Socialdemokratiet har det mere end svært i København.
For Socialdemokratiet er det næppe nogen stor overraskelse
Af samme grund forfremmede statsminister Mette Frederiksen (S) den hidtidige, socialdemokratiske overborgmester i København, Sophie Hæstorp Andersen (S), til social- og boligminister i SVM-regeringen sidst i august.
Til gengæld røg den hidtidige social- og boligminister, Pernille Rosenkrantz-Theil (S), af SVM-ministerholdet for til gengæld at blive kørt i stilling som Socialdemokratiets spids- og overborgmesterkandidat i København ved kommunalvalget næste år.
Ideen bag den dristige Frederiksen-manøvre er tilsyneladende, at Rosenkrantz-Theil - med en fortid som mangeårig frontfigur i Enhedslisten - anses for langt bedre at kunne appellere til de moderne og woke storby-vælgere end Hæstorp.
Pernille Rosenkrantz-Thiel erkendte mandag, at det "bliver tæt på umuligt" at genvinde overborgmesterposten:
det er rigtig svært for Socialdemokratiet her i København
"Der er lang tid til valget, men det er ikke nogen hemmelighed, at det er rigtig svært for Socialdemokratiet her i København," udtalte hun til DR.
Hun udtalte også, at hun mener, at Socialdemokratiet på Rådhuset i København i nogle år "har mistet kursen".
Overborgmester Lars Weiss (S) oplyser via sin presseafdeling over for Netavisen Pio, at han ingen kommentarer har til målingen.
Tirsdag eftermiddag udtaler Lars Weiss dog til Berlingske, at meningsmålingen "gør da ondt":
alle engagerede socialdemokrater får et lille hul i maven
"Jeg tror, at alle engagerede socialdemokrater får et lille hul i maven over, at vi ligger og roder et sted, der på ingen måde afspejler den selvforståelse, vi har i forhold til at have siddet for bordenden i København i over 100 år."
Ifølge den nye måling står hverken De Konservative eller Venstre specielt godt i København, hvis der skulle være kommunalvalg i morgen.
De Konservative står til syv procent af vælgerne. Det er en markant nedgang i forhold til valget i 2021, hvor partiet fik 13,1 procent af stemmerne.
Venstre står ifølge målingen til tre procent. Det er mere end en halvering i forhold til 2021-valget, hvor Venstre fik 7,7 procent.
Omvendt står Liberal Alliance til et kanonvalg med ni procent af stemmerne - mod kun 2,7 procent i 2021.
De Radikale står ifølge målingen til otte procent. Det er en nedgang i forhold til 2021, hvor partiet fik et flot valg med 11,9 procent af vælgerne.
Alternativet står til fire procent. Det er en fremgang i forhold til 2021, hvor partiet fik 2,9 procent af stemmerne.
Opdateret kl. 20.10 med kommentarer fra Rosenkrantz-Theil og Lars Weiss
Der er tale om en intern meningsmåling. SF og Enhedslisten i København bekræfter over for Netavisen Pio at have bestilt målingen.
Omkring 2.000 repræsentative personer indgår i målingen, som analysebureauet Analyse & Tal har foretaget i samarbejde med Epinion.
Det er betydeligt flere personer end der normalt indgår i diverse bureauers meningsmålinger. Eksempelvis spørger Voxmeter typisk godt 1.000 personer i deres ugentlige politiske meningsmålinger.
EL-borgmester Line Barfod offentliggjorde mandag eftermiddag målingens resultater på sin Facebook-profil.
Kommentarer
Enhver udlænding, der har haft et ben i Danmark i fire år, har valgret og valgbarhed til lokale valg, herunder kommunal- og regionsvalg. Det følger af Europarådets konvention om udlændinges politiske deltagelse på lokalt niveau (Convention on the Participation of Foreigners in Public Life at Local Level), som Danmark ratificerede i 2000. Kun ni lande i Europa har ratificeret konventionen. Hverken Tyskland, Belgien eller Frankrig har underskrevet eller ratificeret konventionen. Hvorfor har Danmark?
Apropos billedet i artiklen: Er det ikke der, hvor der nærmest dagligt er fælles bøn, arabiske flag og højtalere, der afspiller koranvers? Det er nogle underlige "flygtninge", vi hjælper.
“Et parti der vil levere på det stigende antal børn og unge der mistrives “ siger Line Barfod ( EL ) - Men undskyld mig har partiet ikke selv haft borgmesterposten og ansvaret på området som socialborgmester, siden sidste kommunalvalg .
Det er sgu for plat at give S skylden for alle byens elendigheder.
Men det er samme fortælling fra valgkampen i 2017 hvor partiet kørte kampagne foran byens jobcentre og lovede ledige guld og grønne skove på beskæftigelsesområdet - for efterfølgende at takke nej til posten på området , som så gik til Venstre . Det var knapt så forpligtende og sikkert også meget sjovere at sige ja til posten som teknik og miljøborgmester - En post der i øvrigt blev forvaltet med bla skandalen om eskapaderne i borgmesteren dobbeltseng -
Ja Enhedslisten har ikke forvaltet deres områder særlig godt, miljø og teknik, skandale med økonomi og andet. Pernille R.T. må op på tæerne og komme i gang med en offensiv valgkamp og få skabt nogle alliancer
Ingen gamle/rigtige socialdemokrater ønsker BLÅ-mette
Lad os slippe af med kællingen så hurtigt som muligt!!!
Der er ikke noget at sige til, at en del københavnske borgere er blevet træt af Socialdemokratiet.
Partiet, der overlegent lader overborgmesterposten indgå i interne rokeringer.
Så hentede partiet Frank Jensen ind. Så hentede det Hæstorp ind. Og så blev Hæstorp degraderet fra overborgmester til minister. Og det gør man bare. Sådan helt bare.
Klart at en del københavnske borgere gerne vil se noget mindre nedladende demokrati.
-
Måske er mellemresultaterne frem mod valget om mindre end et år et udtryk for flugt fra/fravalg af Socialdemokratiet lige så meget, som det er tilvalg af Enhedslisten og SF?
Så vil det hele jo "rette sig lidt ind igen" ved næste-næste kommunalvalg i 2029.
Du har sikkert ret i at der kan være S vælgere der undrer sig over den sidste rokering mellem Hæstorp og Rosenkrantz Theil .i øvrigt mener jeg at Lars Weis nu over flere omgange har bevist at han formår at forvalte overborgmesterposten på så tilfredsstillende måde- at han fortjente da også at være S kandidat 2025 til posten som byens overborgmester - ( hvis han selvfølgelig selv ønsker det ?)
“Et parti der vil levere på de boliger, som folk med en helt almindelig lønindkomst har råd til. Et parti der vil sætte turbo på den grønne omstilling. Og et parti der vil hjælpe det stigende antal børn og unge, der i dag mistrives.
Mulighederne er jo mange i Jylland. Med den grønne trepart bliver tusinder af billige boliger en mulighed “over there”. Og der bliver masser af skov, hvor børn og unge kan trives! Skovbørnehaver overalt!
En ren win win situation for den nye overborgmester!
Send pengene med borgerne til Jylland! Til vandkants-Danmark med fisk og ålegræs! Boliganvisningen findes på Fur hos SFs største politiske star Signe Munk! Kvinden der alene klarede den grønne omstilling af Jylland!
Nu mangler vi så blot Hovedstaden!
Med 43 milliarder til en Københavnsk udflytningspulje kunne mistrivsel og klimaangst blandt hovedstadens grønne borgere få en reel chance i det grønne Jylland!
Boligpriserne gør at man får noget for pengene!
For de samme penge kan fem gange så mange Københavnere reddes i Jylland!
Hvad skal “de nye jyder” leve af?
Spørg Signe Munk?
Hendes formødre var alle fiskerkoner!
Fisk og ålegræs!
Og Signes øjne stråler!
Det som Københavnere i den grad mangler!
Og så skal der hakkes roer, gulerødder, grønkål, hvidkål, asparges, og plantes træer!
1.000.000.000 træer!
Ingen får tid til mistrivsel!
Der bliver brug for alle hænder!
“Københavnerne ønsker en ny retning”
Den får de bedst i Jylland.
Den nye trepartsminister har milliarderne!
Og måske Novo kunne lave en filial i Skive!
Så kunne selv Fur-boerne få noget at leve af!
Imens børnene er i skovbørnehave!
Jeg hørte line Barfod til morgen. Alt det hun sagde var og er S politik. Billige boliger, bedre trivsel til vore børn og mere rød grøn politik. Det er da det S har arbejdet for i årtier. Enhedslisten har ikke på noget tidspunkt i Kbh lavet noget stort. Det S straffes for er SVM regeringen, men de har lige nu landet en mega stor reform, hvor Ø står udenfor.
Line B vil selv magten, jeg håber det muslykkes
Generelt synes jeg, det er sundt, hvis magten en gang imellem skifter. Det gælder borgmesterposter, det gælder statsministeriet. Det vil også være et sundhedstegn for København, hvis det ikke er en gudgiven sag, at samme parti i al evighed skal have overborgmesterposten. Sådan er demokrati.
To ting. hvorfor har Ø og SF pludselig brug for at lave deres egen meningsmåling og få den offentliggjort, det må da kun være for at komme i medierne, og valid er den egentlig ?? Vi har jo også valg hvert 4. år, og man har mange partier at vælge i mellem. Men det kommer an på politikken. Line Barfod er en dygtig politiker, men også meget egenrådig. Hun lavede jo selv et budget med de blå, uden om S, men det blev ændret heldigvis året efter.
Jeg gruer for at Ø skal få magten og Barfod som overborgmester. Og SFe ren hun er jo totalt ukendt , hende som Ø mener kunne være et bud. Men lad os se når valgkmapen går i gang.