Annonce

Ny måling: Fronterne fryser fast i dansk politik

Rød bloks forspring har bidt sig fast, viser en ny meningsmåling. Den sender samtidig Liberal Alliance ud af Folketinget.
Foråret lader også vente på sig i dansk politik.

I hvert fald viser en meningsmåling, som Voxmeter har lavet for Ritzau, at rød bloks fremgang siden folketingsvalget i 2019 - og ikke mindst Socialdemokratiets - har bidt sig fast. Til gengæld ligger blå blok - og ikke mindst Venstre - stadig under valgresultatet.

Hvis der var folketingsvalg i morgen, ville rød blok få 54,1 procent af stemmerne mod 45,1 procent til blå blok. I den forrige meningsmåling var tallene henholdsvis 52,6 procent mod 46,4.

Ved folketingsvalget i 2019 fik rød blok 52,1 procent af stemmerne og 96 mandater. Hvorimod blå blok, med 47,7 procent af stemmerne, fik 79 mandater.   

Hvis der var folketingsvalg i morgen ville mandattallene være 98 mod 77.

placeholder

Løkke-partiet

Intern i blå blok dækker tallene over, at De Konservative - med 15,2 procent af stemmerne - nu får mere end dobbelt så mange stemmer som ved folketingsvalget, hvor partiet fik 6,6 procent af stemmerne. I den forrige meningsmåling fik De Konservative 16 procent af stemmerne.

Den konservative fremgang kommer dog fortsat på bekostning af den tidligere regeringspartner, Venstre.

Venstre står til at ville få 12,1 procent af stemmerne, hvis der var folketingsvalg i morgen, mod 23,4 ved folketingsvalget. Dengang hed formanden som bekendt Lars Løkke Rasmussen, mens han i dag hedder Jakob Ellemann-Jensen (førstnævnte er nu løsgænger og ved at starte sit eget parti).

Senest, De Konservative var større end Venstre ved et folketingsvalg, var i 1990, hvor partiet fik 16 procent af stemmerne mod regeringspartnerens 15,8 procent.

Øl, Pfizer og hornmusik

Samtidig afslører meningsmålingen, at styrkeforholdet mellem Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti i blå blok også har ændret sig.

Hvis der var folketingsvalg i morgen, ville Nye Borgerlige få 9 procent af stemmerne mod 2,4 procent ved folketingsvalget. Hvorimod Dansk Folkeparti ville få 5,7 procent mod 8,7 ved valget.

Med 1,8 procent af stemmerne, mod 2,3 procent ved folketingsvalget, er Liberal Alliance samtidig nu under spærregrænsen.

Liberal Alliances Henrik Dahl kan da heller ikke vente på, at det bliver forår, som han skriver på Twitter.

placeholder

S fastholder fremgang

I meningsmålingen får Socialdemokratiet 32 procent af stemmerne mod 30,9 procent i den forrige af slagsen og 25,9 ved folketingsvalget.

Til gengæld går den tidligere mangeårige regeringspartner, De Radikale, tilbage. De Radikale vil få 4,9 procent af stemmerne, hvis der var folketingsvalg i morgen, mod 8,6 procent ved folketingsvalget.

Enhedslisten går med 8,6 procent af stemmerne frem i forhold til folketingsvalget, som endte med 6,9 procent til Liste Ø. Hvorimod SF, med 7,6  procent af stemmerne, næsten gentager de 7,7 procent fra folketingsvalget.

Fire under spærregrænsen

Udover Liberal Alliance ville Alternativet, Veganerpartiet og Kristendemokraterne heller ikke komme over spærregrænsen på to procent, hvis der var folketingsvalg i morgen.

Meningsmålingen baserer sig på telefoninterview med 1.014 repræsentativt udvalgte personer på 18 år eller derover og den er gennemført i perioden fra den 5. og til den 10. april 2021.

Den maksimale usikkerhed på de enkelte partier i denne måling er på 3,1 +/- tre procentpoint.

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Her under coronaen er der ikke så mange politiske dagsordener. Folk vil bare tilbage til en normal hverdag. Og hvem tilbyder den korteste vej. Også set ud fra danskernes indre logik?

Prøv derfor at skrue ned for lyden når politikerne taler! Hvem ville du så stemme på? Blot ud fra kropssproget!

Meningsmålingerne viser resultatet! Det kan i lang tid bliver de nuværende politikeres problem. Billeder sætter sig fast i hukommelsen. Som lastbilerne fra Bergamo!

Vi lever i billedernes tidsalder.

X-faktor for åben skærm. Kun Thomas Blackmann lytter efter. Alle andre har for længst skruet ned for lyden.

Spørgsmålet er hvad Danmarks evige grimme ælling kan gøre af ballade i andedammen, når der igen skrues op for lyden?

Hvad mener du???

Hej Aksel,hvem er den grimme ælling??

Hej Aksel,hvem er den grimme ælling??