Ny måling: Venstre igen største parti - i blå blok

Venstre overhaler De Konservative med et mulehår og er igen det største parti i blå blok, viser ny meningsmåling.
Efter et forår, hvor De Konservative har været det største parti i blå blok, er normaltilstanden ved at vende tilbage i blå blok.

I hvert fald er Venstre tilbage i front som det største parti i den borgerlige opposition.

Det viser en ny meningsmåling,som Voxmeter har lavet for Ritzau.

Der skal dog nærmest målfoto til for at afgøre kapløbet. Begge partier står til 24 mandater, men Venstre får opbakning fra 13,3 procent af vælgerne, mens De Konservative får opbakning fra 13,0 procent.

Tager man den statistiske usikkerhed med, som den slags målinger altid opererer med, er der tale om reelt dødt løb mellem Søren Pape Poulsen og Jakob Ellemann-Jensen om, hvem der kan gå på sommerferie med visheden om at være "det store dyr på savannen".

De to partiers udgangspunkt er dog meget forskelligt, og det aktuelle resultat betyder, at Venstre står til at tabe 19 ud af de 43 mandater, partiet fik ved folketingsvalget i 2019. Hvorimod De Konservative kan lægge 12 mandater til de 12, partiet fik ved folketingsvalget.

Tilbagegang for S

Socialdemokratiet, der de seneste uger har været presset i sager om det droppede udrejsecenter på Langeland og hjemtagelsen af de danske børn og deres mødre fra kurdiske lejre, kan igen notere sig tilbagegang.

I forhold til den seneste meningsmåling, så står Socialdemokratiet til 30,5 procent, hvilket er en mindre tilbagegang på 0,8 procentpoint.

Partiet har det meste af foråret ligget på mellem 32 og 33 procent i meningsmålingerne, men trods den vigende tilslutning står Socialdemokratiet fortsat til en fremgang på otte mandater i forhold til valget.

DF har medvind

Det er også værd at bemærke, at Dansk Folkeparti går frem med et helt procentpoint til 6,7 procent. Det er en fremgang på et procentpoint på en uge, og partiet står nu blot til at tabe fire mandater.

Liberal Alliance står til 2,7 procent og fjerner sig dermed fra spærregrænsen. Den ligger Kristendemokraterne til gengæld lige under med 1,9 procent af stemmerne.

Tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen præsenterede på grundlovsdag navnet for sit nye parti, der kommer til at hedde Moderaterne - ligesom De Konservatives søsterparti i Sverige. Partiet er dog endnu ikke opstillingsberettiget og derfor ikke medtaget i målingen.

1,3 procent af vælgerne svarer dog, at de vil stemme på "øvrige".

På trods af udsvingene, så er det samlede billede i dansk politik uændret med mindre end to år til det næste folketingsvalg. Rød blok står til 97 mandater, mens blå blok kan mønstre opbakning fra i alt 78 mandater.

Om målingen

Meningsmålingen fra Voxmeter baserer sig på telefoninterview med 1044 repræsentativt udvalgte personer på 18 år eller derover og den er gennemført i perioden fra den 31. maj til den 6. juni 2021.

Den maksimale usikkerhed på de enkelte partier i denne måling er på +/- 2,8 procentpoint.

Se hele målingen her.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Jo jo men selv om V nu er større end K denne uge, så er det indbyrdes i blå blok stemmerne tages, de ligger fortsat på max 79 mandater. Alle 7 partier til sammen, mens de 4 røde har 100. Skulle R skifte side, vil de ryge ned på spærregrænsen, deres vælgere vil ikke samarbejde med NB, så Sofie C. N. spiller på tangenterne på det gale klaver. Og hendes politik er genbrug. Kun hendes eget look er ændret. Og ikke til det bedre.
Utroligt er det da, at S ikke ryger længere ned, med al den kritik de blå aviser kommer med, Berlingske Tom Jensen er nærmest hadsk i sine skriverier. Men jeg tror godt vælgerne kan gennemskue tingene.

Hvis man kun medregner de partier som har sæde i det nuværende
folketing, og ikke partierne som ikke i målingen rammer over 2 %,
har de borgerlige KUN tilslutning fra 42-43 procent af de adspurgte.
Og V - K har samlet KUN tilslutning fra 26,3 af de adspurgte.

Annonce