Annonce

V og K - igen - uenige på ligestillingsområdet

K parat til at diskutere om bestemmelse, der gør det muligt at fravælge kvinder til præstejobs, skal afskaffes - mens Venstre vil beholde bestemmelsen fra 1978
Foto: Colourbox
Præst i Folkekirken
Venstre og De Konservative er - igen - uenige på ligestillingsområdet.

De Konservative erklærer sig således parate til at diskutere om den gamle bestemmelse fra 1978, der gør det muligt for menighedsråd at udelukke kvinder fra præstejobs - alene på grund af deres køn, bør afskaffes.

Det oplyser partiets kirkeordfører Birgitte Bergmann over for Jyllands-Posten.

vi meget gerne drøfte det her med folkekirken og ministeren

“Jeg bemærker, at et flertal af biskopper gør opmærksom på, at den her lovgivning er overflødig. Vi er imod diskrimination og forskelsbehandling, og derfor vil vi meget gerne drøfte det her med folkekirken og ministeren,” siger hun til avisen.

Hos Venstre ønsker man derimod ikke at diskutere en ændring af 1978-bestemmelsen.

For “vi har ingen planer om at lægge bånd på religionsfriheden”, som partiets kirkeordfører, Louise Elholm Schack, udtrykker det over for Jyllands-Posten.

Det er anden gang inden for kort tid, at Venstre og De Konservative er dybt uenige på ligestillingsspørgsmål.

Øremærket barsel

Således har Venstre og De Konservative indtaget to vidt forskellige standpunkter i forhold til øremærket barsel.

De Konservative erklærer sig som indædte modstandere af øremærket barsel, mens Venstre - som det eneste borgerlige parti - støtter den politiske aftale, der øremærker ni ugers barsel til mænd.

Allerede i september sidste år, da arbejdsmarkedets parter - Dansk Arbejdsgiverforening og Fagbevægelsens Hovedorganisation - blev enige om i fællesskab at bakke op om øremærket barsel til mænd, var Venstre ude med riven efter de øvrige blå partier:

“Jeg undres over, hvor reaktionære dygtige borgerlige politikere er, når det handler om ligedeling af barsel,” skrev Venstres daværende gruppeformand, Karsten Lauritzen, i et opslag på Facebook.

De Konservatives politiske ordfører, Mette Abildgaard, gav Venstre svar på tiltale:

jeg synes ikke, at der er meget liberalt i at mene, at staten ved bedre end familierne

“Jeg skal ikke kloge mig på, hvordan Venstre skruer deres politiske holdninger sammen, men jeg synes ikke, at der er meget liberalt i at mene, at staten ved bedre end familierne,” sagde hun dengang til Berlingske.

Nu er Venstre og De Konservative så endnu engang uenige om et ligestillingsspørgsmål. Blot med den forskel, at det denne gang er De Konservative, der har indtaget det progressive synspunkt, mens Venstre ikke ønsker at ændre på tingenes tilstand.

Kirkeminister: “Jeg er personligt imod diskrimination på baggrund af køn”

Seks ud af ti biskopper mener, at den gamle bestemmelse fra 1978 er forældet og bør ændres.

På den baggrund erklærede kirkeminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) mandag, at hun gerne vil drøfte sagen med landets biskopper.

"Jeg er personligt imod diskrimination på baggrund af køn uanset, hvor det foregår. Også hvis det er i vores kirke (Folkekirken, red.),” sagde hun mandag til DR Nyheder.

Den danske folkekirke har haft kvindelige præster siden 1948. I dag er et flertal af de danske folkekirkepræster kvinder, nærmere bestemt 58 procent.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Kirkeminister: “Jeg er personligt imod diskrimination på baggrund af køn”

Er folkekirken bagud / til grin:
"Sherin Khankan, 43, er Skandinaviens første kvindelige imam i Mariam Moskéen, ..."
https://www.alt.dk/artikler/sherin-khankan-er-kvindelig-imam
.

Det hører nu med til historien, at hun er/var imam for kvinder og kun kvinder. Nul mænd i hendes menighed.

Så det er ikke nær så progressivt, som overskriften kunne antyde.