Annonce

Nye ansigter på vej i S-gruppe

Der er en håndfuld nye navne på vej ind i den socialdemokratiske folketingsgruppe. Netavisen Pio har kigget på hvordan en kommende socialdemokratisk folketingsgruppe vil se ud, hvis der blev udskrevet valg nu.
Medlemmerne af den socialdemokratiske folketingsgruppe kan forvente at sige goddag til nogle nye ansigter og på gensyn til nogle gamle, når Lars Løkke Rasmussen på et tidspunkt beslutter sig for at udskrive valg. Foranlediget af, at Enhedslisten forleden kunne sætte navne på deres kandidater, så brugte vi det, som en anledning til at lave denne vurdering af hvordan det ser ud for Socialdemokratiet her knap halvvejs inde i valgperioden.

I Berlingskes vægtede barometer står Socialdemokraterne til at få 48 mandater, et enkelt mere end ved folketinget i 2015 og to mere end partiet har nu. Baseret på valgresultaterne fra sidste valg, så vil mandat nummer 48 falde i Østjyllands Storkreds.

Du kan læse vores vurdering af 2015-valget her.

Stemmerne flytter fra by til land
Folk i og omkring Socialdemokratiet, fortæller dog at det ser ud som om at Socialdemokratiets politiske skifte, især på udlændingeområdet, også kommer til at betyde en udskiftning af nogle af partiets vælgere, fra byerne til forstæder og landområder. Det vil formentlig få betydning for hvor mandaterne, men lige nu er det svært at vurdere mere præcist, hvor meget det kan flytte.

Socialdemokratiet besluttede på deres seneste kongres, at forbyde såkaldt kredssamarbejde, hvor en en kreds undlader at opstiller en kandidat, men så i stedet kører valgkamp for en kandidat opstillet i en anden kreds. Det benyttede blandt andet Ringkøbingkredsen sig af, til fordel for Annette Lind, der var og er opstillet i Holstebro.

Farvel til Helle, Bjarne og Mogens
Siden folketingsvalget har Socialdemokratiet sagt farvel til to store profiler, Helle Thorning-Schmidt og Bjarne Corydon, og en tredje, Mogens Lykketoft, har allerede meldt ud, at han heller ikke genopstiller.

Helle Thorning-Schmidts kreds på Østerbro er blevet overtaget af Pernille Rosenkrantz-Theil, som dermed ikke længere stiller op i Sjællands Storkreds. Der bliver formentlig kun valgt fire i København og det giver – udover Pernille Rosenkrantz-Theil - genvalg til Peter Hummelgaard, Yildiz Akdogan og Mette Reissmann, mens Helle Thornings vikar, Lars Aslan Rasmussen, bliver førstesuppleant.

Det gav en del genlyd i medierne, da A-kassernes førstemand Verner Sand Kirk annoncerede, at han stiller op i Sundbyvesterkredsen på Amager, så tvivler jeg på at han er kendt nok uden for Deadline-segmentet til at få et mandat.

Bjarne Corydon stillede op i Esbjerg Bykredsen, og han erstattes med stor sandsynlighed af det lokale byrådsmedlem Anders Kronborg. Anders Kronborg er skolelærer, mangeårigt byrådsmedlem og har tidligere været opstillet til både folketing og Europa-Parlamentet.

Og endelig så er Mogens Lykketoft i Taastrupkredsen blevet afløst af tidligere folketingsmedlem Anne Sina, der tidligere har været valgt i Aabenraa-kredsen. Hendes valg spås til gengæld ikke som sikkert, men bliver en kamp mellem hende og tidligere folketingsmedlem Jeppe Bruus, der er opstillet i Gladsaxe.

Københavns Omegn er på vippen til at få et mandat mere, og det kan godt blive aktuelt med en partiformand i storkredsen som trækker mange stemmer, og som vil betyde at der bliver plads til både Anne Sina og Jeppe Bruus.

To nye kvinder i Østjylland
I Østjylland har man i denne valgperiode sagt farvel til to af partiets yngre kvinder. Tidligere miljøminister Kirsten Brosbøl og tidligere politisk ordfører Maja Panduro, som med stor sandsynlighed erstattes af to andre kvinder.

Kirsten Brosbøls stensikre Skanderborgkreds er blevet overtaget af Dorthe Hindborg, der ikke før har været opstillet til politiske valg, men som har en fortid som lokalformand for Teknisk Landsforbund i Østjylland.

Maja Panduros kreds i Randers Syd er blevet overtaget af Iben Sønderup, der tidligere har været folketingskandidat i nabokredsen Favrskov og er medlem af byrådet i Randers.

De to nye kandidater har yderligere den fordel, at de er de eneste kvinder på listen i Østjylland. Samtidig er det som tidligere nævnt her et eventuelt 48. mandat vil falde. Det vil i så fald gå til Malthe Larsen, der i denne periode har været inde som suppleant.

Nordsjælland søger afløser for partihopper
Endelig ser det også ud til at der kommer et nyt ansigt ind i Nordsjællands Storkreds. Her fik Socialdemokratiet valgt tre ved sidste valg, den ene Pernille Schnoor, der sidste år skiftede til Alternativet.

Hun vil i så fald blive erstattet af enten konsulent i Dansk Metal, Rasmus Stoklund fra Frederikssundskredsen eller byrådsmedlem Henrik Møller fra Helsingør. Pernille Schnoor blev sidste gang hjulpet godt på vej af at være opstillet i Helsingør, samtidig med at Fredensborgkredsen, hvor hun selv kom fra, ikke havde en kandidat.

Denne gang er der opstillet en kandidat i Fredensborgkredsen og det burde umiddelbart gøre Rasmus Stoklund til favorit, fordi Frederikssundkredsen normalt giver flere S-stemmer.

Tre-fire på vippen
Dansk Folkeparti foreslog forleden, at man skulle ændre valgloven, så det alene er de personlige stemmer og ikke de tillagte partistemmer, der afgør hvem der får mandaterne. For Socialdemokratiet ville det forslag have ændret lidt på gruppens sammensætning, hvis man havde valgt at gøre brug af det.

Forslaget betyder helt overordnet, at man gør de forholdsvis små dobbelt-kredse med en skyggekandidat i (dobbelt-kredse er blandt andet Viborg Øst-Vest, Kolding Nord-Syd, Herning Nord-Syd) marginalt mindre interessante, i forhold til de lidt større provinskredse, som f.eks. Haderslev, Skive og Vejen.

Det havde det blandt andet gjort i Sjællands Storkreds, hvor Lollands Kasper Roug i så fald var kommet ind. Nu er der blevet en plads ledig efter at Pernille Rosenkrantz-Theil er flyttet til hovedstaden og den plads går til enten førnævnte Kasper Roug eller til tidligere folketingsmedlem Ole Hækkerup, der efter en tur frem og tilbage til Vordingborgkredsen, igen opstiller i Ringsted.

Pernille Rosenkrantz-Theil er i Vordingborgkredsen blevet afløst af den 29-årige Skat-konsulent Brian Bressendorff, der ikke før har været opstillet til noget og i denne omgang heller ikke bliver valgt til noget.

I Sydjyllands Storkreds havde man også en situation, hvor de tillagte partistemmer afgjorde at Koldings Christian Rabjerg Madsen blev valgt på bekostning af Troels Ravn, der nu alligevel kom ind - som afløser for førnævnte Bjarne Corydon.

Samme situation havde Socialdemokratiet i Vestjyllands Storkreds, hvor folketingsmedlem Karin Gaardsted med det yderste af neglene slog konsulent Anne Paulin, der er opstillet i Skive, med tillagte partistemmer. Sidstnævnte fik ellers 169 flere personlige stemmer, men måtte alligevel se sig slået.

Det var i øvrigt Ikast kredsen der stillede der tidligere omtalte forslag om kandidat-kredssamarbejde, fordi man ønskede, at Anne Paulin skulle have kredsens støtte. Hvis Ikast-kredsen alligevel gør alvor af intentionen om at støtte Paulin, så burde hun kunne forbedre hendes pauvre resultat fra sidst, hvor hun fik 38 personlige stemmer i Ikast.

Opdatereret klokken 20.55: Paulins chancer for at blive valgt bliver yderligere forbedret af, at kandidaten i Viborg Øst, Mette Nielsen, har meddelt at hun overhovedet ikke agter at være skyggekandidat, men at hun meget bestemt går efter at komme i Folketinget.

Nordjylland er Rasmus Prehn skiftet fra Aalborg Vestkredsen til Hjørring, hvor han afløser Peter Duetoft, der som bekendt ikke opnåede valg. Transportordføreren har altid ligget lige på vippen, men med flytningen skulle han i teorien være lidt mere sikker på genvalg. Det sender til gengæld sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen lidt mere i farezonen.

Store ambitionerne på øerne
På Fyn er der to unge mænd, der begge to stiller op for første gang, tidligere DSU-formand Alexander Grandt Petersen, der har overtaget Carsten Hansens kreds i Odense, og den tidligere DSU Svendborg-formand Bjørn Brandenborg, der stiller op i Svendborgkredsen. Min vurdering er, at der er en risiko for at to nye med samme profil, unge mænd med akademikerbaggrund, er i hvert fald en for meget.

Hvis en af dem bliver valgt, vil det være på bekostning af folketingsmedlem Julie Skovsby, men jeg anser sandsynligheden for at være lille. Trods en begrænset medietid er hun blevet valgt og genvalgt siden 2007, og det synes jeg taler for, at det nok sker igen.

Endelig er der situationen på Bornholm, hvor Socialdemokratiet drømmer om at tage begge mandater. Det kræver ”blot” at partiet får dobbelt så mange stemmer som parti nummer to.

Ved sidste valg fik S 33,5 procent og Venstre som blev nummer to fik 20 procent, så der er brug for et ”swing” som man kalder det i Storbritannien på omkring 3,5 procent i begge retninger - ligesom at Dansk Folkeparti tilsvarende skal gå tilbage.

Det scenarie virker på nuværende tidspunkt jævnt urealistisk, før Socialdemokratiet kommer over i hvert fald 30 procent i de landsdækkende målinger. Så de bornholmske socialdemokrater med indtil videre nøjes med at sende Lea Wermelin i folketinget.

På vej ud?
Der er selvfølgelig stadigvæk et stykke tid til næste folketingsvalg, og hvis det først kommer engang i 2019, så er der et par stykker mere som kunne indstille karrieren.

Veteranen Karen J. Klint, der i mange år har passet sit kirkeordførerskab upåklageligt, fylder 70 til efteråret og nærmer sig altså en alder, hvor andre begynder at overveje om ikke de skal til at gå på pension. Vejlekredsene giver med stor sandsynlighed valg, uanset hvem man beslutter at opstille.

På samme liste finder vi de to nordjyske MF’ere Orla Hav, 65 og Bjarne Laustsen, 63, der begge befinder sig i den politiske karrierens efterår. Ingen af dem gør væsentligt meget af sig. Orla Hav er partiets handicapordfører og Laustsen har intet ordførerskab. Særligt Bjarne Laustsens Frederikshavnskreds vil være eftertragtet.

Det er som bekendt vælgerne som bestemmer, men det her er mit bud, og skal naturligvis læses med det forbehold at der kan være lang tid til næste valg og jeg har taget fejl før.

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet