Annonce

OECD: Drop skattelettelser til familieejede virksomheder

Regeringen bør droppe skattelettelser til arvingerne af familieejede virksomheder, lyder en af anbefalingerne fra OECD.
OECD, den internationale organisation for økonomisk samarbejde og udvikling, har netop offentliggjort sin rapport om dansk økonomi.

Og konklusionen er, at det går godt, om end lidt langsomt, i dansk økonomi. Og det ser ud til at fortsætte.

”Jeg genkender rapportens billede af en grundlæggende sund og solid økonomi. Vi kan se frem til flere år med økonomisk fremgang. Det kan vi takke en række reformer for. Reformerne sikrer, at vi løbende tilpasser os strukturelle ændringer som for eksempel en længere gennemsnitlig levetid,” udtaler økonomi- og erhvervsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA), der hæfter sig ved at OECD anbefaler, at topskatten skal sænkes.

I rapporten roser OECD blandt andet Danmark for at have skabt et velstående, trygt og lige samfund og for at være frontrunner i forhold til digitalisering og grøn vækst.

Flexicurity-model under pres

Cheføkonom i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) Erik Bjørsted er enig i OECD’s roser til den danske flexicurity-model, men er dog bekymret for udviklingen: 

”Vi har desværre gennem nogle år set forringelser af dagpengene, og det har svækket flexicurity-modellen. Senest har indførelsen af kontanthjælpsloftet også sendt rekordmange børn under fattigdomsgrænsen. Derfor er det også bemærkelsesværdigt, at OECD ikke kommer med konkrete forslag til, hvordan vi kan styrke den danske model, som netop har gjort Danmark til et foregangsland”, siger Erik Bjørsted i en pressemeddelelse.

Af konkrete tiltag foreslår OECD blandt andet at regeringen annullerer de skattelettelser til de familieejede virksomheder, som blev vedtaget forrige år.

Det er en skattelettelse til nogle af de rigeste i landet og skaber samtidig et skattehul

I juni 2017 vedtog Folketinget nemlig at nedsætte arveafgiften med 10 procentpoint, så en virksomhed, der overgår til næste generation, blot skal lægge fem procent i statskassen.

En anbefaling, som cheføkonomen er enig i:

”Regeringens skattelettelse til arvingerne af de familieejede virksomheder er uhensigtsmæssig. Det er en skattelettelse til nogle af de rigeste i landet og skaber samtidig et skattehul. Skattelettelsen har skabt en debat herhjemme i Danmark om også at sænke arveafgiften. Vi bør, som OECD anbefaler, annullere regeringens skattelettelser og i stedet indføre en progressiv arvebeskatning. Arvebeskatning er et yderst fornuftigt princip”, siger Erik Bjørsted.

En annullering af skattelettelser til arvingerne af de familieejede virksomheder og en ny progressiv arvebeskatning vil kunne skabe muligheder for investeringer, som vil kunne gøre Danmark rigere, mener Arbejderbevægelsens Erhvervsråd og på uddannelse, digital infrastruktur samt forskning og udvikling, som områder der godt kunne bruge et løft.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce