Annonce

Oppe i tiden: Lidt om smørpriser og monopoler

Hver dag betaler vi overpris for varer, som er produceret af monopol-foretagender, skriver Dan H. Andersen.
Hvem sagde dette?

”Folk inden for samme erhverv mødes sjældent, selv ikke hvis det er for at more sig og slappe af, uden at samtalen ender i en sammensværgelse mod offentligheden, eller i et påfund til at hæve priserne.”

Var det?

  • Pelle Dragsted i Information 2022
  • Karl Marx i Das Kapital 1885
  • Adam Smith i Wealth of Nations 1776

Svaret kan ses senere i teksten.

Erhvervsminister Simon Kollerup har skabt vrede og forargelse ved at udtale, at han vil se på prisdannelsen i dette lille land -  blandt andet på smør og æg.

I erhvervslivet og Berlingeren har reaktionen selvfølgelig været som forventelig. Vil denne minister dog grave grøften dybere mellem regering og erhvervsliv? Er den ikke dyb nok?

Skulle vi træde lidt tilbage og se på fakta om monopoler og priser?

Markedet er delt mellem en tre-fire firmaer

For at blive ved smørret, mælken og osten, så har Arla et faktisk monopol. Nogle små mejerier som for eksempel Thise og Ingstrup får lov til at overleve, så monopolet ikke bliver alt for tydeligt, og nogen skal jo finde på noget nyt.

Og sådan er det i resten af den danske fødevareproduktion. Enten dominerer et enkelt firma, eller markedet er delt mellem en tre-fire firmaer. Konsekvensen af et monopol er højere priser og manglende innovation.

Øllet var kedsommeligt

Mon ikke vi er mange i den lidt modne aldersgruppe, som husker Carlsberg og Tuborgs kvælergreb om det danske ølmarked og udelukkelse af andre måder at brygge øl på.

Var der noget land i Europa, hvor øllet var mere ens, smagen mere kedsommelig, overskuddet mere sikret?

Selv i dagens Danmark, hvor der burde være frit valg på alle ølhaner, kan man sidde på en god frokostrestaurant og få at vide, at øllet er ”Tuborg pilsner, Tuborg Classic og en hvedeøl til damerne”.

Sådan er det overalt i vores dagligdag.

De gør selvfølgelig deres bedste for at kvæle de nye ideer

Vi betaler en monopolafgift til Microsoft for hver eneste computer med Windows, til Apple og Google for hver eneste app, til EssilorLuxottica, når vi køber briller. Musikere betaler, når Spotify betaler håndører for at streame deres musik.

Gigantfirmaers dominans

Tre firmaer, Eli Lilly, Novo Nordisk and Sanofi, sidder på 90 procent af verdensmarkedet for insulin. Deres priser stiger i takt, og i USA angiver hver fjerde diabetiker, at der er perioder, hvor de ikke har råd til deres insulin, men må rationere den.

I Danmark som i resten af verden er domineres store dele af produktion og handel af gigantfirmaer, som genererer kolossale profitter, og de gør selvfølgelig deres bedste for at kvæle de nye ideer og firmaer, som spirer frem. Det burde være en politisk opgave på nationalt og internationalt plan at bryde dem op.

Citatet i teksten begyndelse er min oversættelse af en berømt observation fra liberalismens fader, Adam Smith, i hans hovedværk Wealth of Nations. På det herlige originale engelsk:

"People of the same trade seldom meet together, even for merriment and diversion, but the conversation ends in a conspiracy against the public, or in some contrivance to raise prices."

 

Dan H. Andersen er historiker og forfatter til en række anmelderroste værker, senest Store Nordiske Krig. 1-2. Han skriver faste klummer hver anden uge om dagens politik og samfund i Netavisen Pio


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Hvor havner alle millioner og milliarder af kroner danskerne betaler for el og gas? I lommerne på energiselskaberne. Og de stigende energipriser sætter sig så direkte på priserne på dine dagligvare. Prisen på el er f.eks. gjort afhængig af gasprisen. Også selv om den er produceret af f.eks. en vindmølle eller solpaneler. Begge er uafhængige af gasprisen siger sig selv. Men det såkaldte marked gør at elprisen drøner hæmningsløst i været. Helt uden bremse.

Og som sagt. Pengene havner ubeskåret i hos private elselskaber. Helt uden de skal rører en finger.

Sådan fungere Pape's konservatisme. De få rige skovler penge ind uden så meget som at rører en finger. Mens det arbejdende folk skal arbejde så hårdt som overhovedet muligt til så lille en løn som muligt uden tid og mulighed for en pause til de bliver 74+ år.

Det uregulerede samfund, som gør det muligt hæmningsløst at skovle alle værdier skabt af den brede befolkning i lommerne på de få, som så kan sætte ultimativ dagsorden. Den Amerikanske drøm, som endte som et mareridt er på vej til Danmark, hvis Det Blå Svindlerhold sætter sig på statsministerkontoret.

-

Den rigeste 1% ejer så meget, at hvis deres rigdom blev delt ud blandt hele Jordens befolkning på 7.800.000.000 mennesker fra 0 til 120 år, så ville alle eje, hvad der svarer til 127.000.000 kr..

Det Blå svindlerhold

Jeppe kan vi ikke få at vide hvad du står for, ikke kun i ord men også i handling???
Er du ikke mand nok til at delagtiggøre os eller er

DU en RØD SVINDLER???

Jeppe Lindholm, som det gode menneske du er (?) og samtidig er et pragteksemplar af en socialdemokrat, går jeg ud fra at du udfører frivilligt arbejde til overflod, at du ikke 'rager til dig' men at du naturligvis deler rundhåndet ud af dine materielle gode og din økonomiske formåen.
Har jeg ikke ret i det?

Og nedenstående er vel fortid, eller løgn eller er du skabs-blå.

Jeppe Lindholm - 18 juni, 2022 - 20:11 - #25113

"... Jeg har lige været et par dage i Kuala Lumpur. Et per flyvetimer fra Thailand. Lige nu nyder jeg livet på min kones og mit sommerresidens i Krabi provisen i det sydlige Thailand med udsigt til den Thailandske Gulf. Storslået. Det er ren og skær paradis. Hvis man har råd".

Jeppe Lindholm - 28 august, 2022 - 18:31 - #27348
Lige nu er jeg i Singapore Kurt. Har lige været ude at gå en tur i 27 grader i regnvejr med torden ud over Singapore Strædet kl. 00.31. En fantastisk by.

Så sandt 👍

Kresten - 6 september, 2022 - 20:27 - #27840
De privatejede elselskaber- netelselskaberne - tjener ikke det vilde lige nu. Mange af dem er du desuden selv medejer af og du kan frit vælge én af dem istedet for en "privat". Bor man fx i Østjylland kan man vælge NRGi som ejes af NRGi Amba som man er medejer af hvis man har en elmåler i deres område. Osv i hele Danmark. Man kan også vælge Ok eller Vindstød eller hvad de nu ellers hedder, så det bestemmer du selv.
Dem der tjener styrtende lige nu er dem der producerer el med sol og vind. Det gør de ikke pga privatiseringen af de danske elselskaber (som kun var en delvis privatisering) men pga prismekanismen på Nordpool. Nordpool er en elbørs startet af Sverige og Norge som en lang række nordeuropæiske lande frivilligt har tilsluttet sig fordi den historisk har sikret lave elpriser og effektiv udnyttelse af elnettet mellem landene. Systemet er dog ikke så heldigt lige nu, hvor der er store prisforskelle på dyrt og billigt produceret el med få priser midt i mellem. I den situation betaler køber - elselskaberne - en langt højere pris end de fleste sælgere - producenterne- har af omkostninger. Det er aldrig sket før på den måde som vi ser nu. Og det har i intet med den delvise privatisering af de danske elselskaber at gøre.

Hvor har du ret.

Der er ingen som helst tvivl om, at det kommer meget belejligt for politikere - ALLE politikere - at de kan skyde skylden for den økonomiske dårligdom på corona, Ukraine, Rusland og den kørende ikke-valgkamp, hvor de kan fordybe sig i ligegyldige petitesser.

I stedet for at erkende - og undskylde for - at de har glemt et gammelt ordsprog om "ikke at smide skident vand ud, før man har noget rent".

Der er lukket atomkraftværker, kulkraftværker, gasboringer, olieboringer overalt i politikernes selvgode grønne navn. For nu - NU - skulle vi kunne klare os med vind- og solkraft.

Og russisk gas. Politikere har kastet os alle i armene på russerne - uden betænkeligheder.
Økonomerne har ikke lige elementet "forsyningssikkerhed" i deres formler.

Næh, nu skulle det være vind og sol.
Som bare ikke er heeeelt udbygget endnu.
I al deres visdom har politikerne liiige glemt, at solen ikke skinner hele tiden (heller ikke om natten) og at der kan være vindstille i perioder.

At kaste alle borgernes æg i een kurv er aldrig klogt.
Men det er præcis dét, politikerne har gjort.
Men de kan jo bare bevilge sig selv lønforhøjelse og økonomisk givtige bijobs.

Mens de har travlt med at skyde skylden på corona, Ukraine og Rusland og den kørende valgkamp, hvor de kan fordybe sig i ligegyldige petitesser.

Helt enig. Og til din liste af lukkede værker hører også svenske vandkraftværker som Miljøpartiet har fået lukket fordi det er vigtigere at laksen kan komme op og gyde.
De har tilmed løjet for befolkningen fordi det hed sig at to atomkraftværker blev lukket pga manglende rentabilitet. Ren løgn.