Annonce

Pensions-gigant vil droppe Arne-pension: Det foreslår de i stedet

AP Pension foreslår i dag, at folk med hårdt fysisk arbejde skal kunne trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet tidligere. Dem uden hårdt fysisk arbejde skal til gengæld arbejde længere
Foto: AP Pension
Bo Normann Rasmussen, administrerende direktør for AP Pension
Administrerende direktør for AP Pension, Bo Normann Rasmussen, fremlagde i dag et nyt pensionsudspil til TV 2.


Pensionsselskabet, AP Pension, foreslår, at pensionsalderen skal differentieres efter faggrupper, så dem med hårdt fysisk arbejde kan gå på pension tidligere end andre.

Konkret skal man kunne trække sig fra arbejdsmarkedet en måned tidligere for hver 12 måneder man har haft et job, der kan betegnes som hårdt fysisk arbejde.

Den ekstra pension for 50 års hårdt fysisk arbejde vil således udgøre 628,90 kroner om måneden

Har man for eksempel haft hårdt fysisk arbejde i 40 år, skal man kunne gå på pension op til 40 måneder tidligere.

Derudover skal det være muligt at optjene mere folkepension som kompensation for færre år på arbejdsmarkedet. Èn ekstra procent folkepension får man for at have været fem år i et hårdt fysisk arbejde. Har man et hårdt fysisk arbejde i 50 år, får man altså 10 procent ekstra i folkepension.

Vi kan se, at de lever kortere tid end den gennemsnitlige dansker

Til eksempel er satsen for folkepension i 2024 6.928 kroner om måneden. Den ekstra pension for 50 års hårdt fysisk arbejde vil således udgøre 628,90 kroner om måneden.

Til TV 2 siger, Bo Normann Rasmussen, om de omfattede hårdtarbejdende danskere: 

“Vi kan se, at de lever kortere tid end den gennemsnitlige dansker, og det er det, vi prøver at tænke ind i en ny vurdering af, hvad der er rimeligt og fair. Hvordan er det, vi sikrer os, at alle har en god tid som pensionist og får folkepension i de her 12-14 år.”

Hvad er fysisk hårdt?

Faggrupper der er omfattet af forslaget om at kunne gå tidligere pension er blandt andet murere, tømrere, SOSU-medarbejdere og jord- og betonarbejdere, men listen er ikke udtømmende.

Til Netavisen Pio forklarer AP Pensions pressechef Nicolai Nielsen: 

“Forslaget er ikke baseret på en udtømmende liste over erhverv, så det vil i sidste ende skulle forhandles politisk. Vi har skelet til det, der hedder ergonomisk indeks fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, som viser, hvor fysisk belastende et job er målt på en række faktorer.”

Vil overflødiggøre Arne-pensionen

Hvad det hele kommer til at koste, ved AP Pension ikke endnu, men at afskaffe Arne-pensionen er et led i finansieringen. Til Netavisen Pio siger Nicolai Nielsen:

“Der vil skulle forhandles politisk om de endelige rammer, herunder hvilke erhverv, der skal være omfattet.

De resterende 90 procent af arbejdsstyrken skal til gengæld blive syv måneder længere på arbejdsmarkedet

“Derfor har vi ikke et præcist svar på, hvad udgifterne bliver, men forslaget peger på, at en del af finansieringen kan findes ved en lidt højere pensionsalder for den del af arbejdsstyrken, som ikke er i de mest belastende erhverv. Det er også forventningen, at sådan en løsning overflødiggør Arne-pensionen, hvilket også vil bidrage med en del af finansieringen.”

Cirka 10 procent af den samlede arbejdsstyrke er omfattet af AP Pensions forslag om at kunne gå tidligere på pension.

De resterende 90 procent af arbejdsstyrken skal til gengæld blive syv måneder længere på arbejdsmarkedet for at få pengene til at passe.

En del af de omfattede faggrupper er presset af manglende tilslutning. Erhvervsskoler melder gang på gang om dalende optagelsestal.

Det er da også Bo Normann Rasmussens håb, at forslaget vil få flere unge til at søge mod de hårde fysiske jobs, hvis pensionisttilværelsen bliver mere attraktiv i den anden ende, siger han til TV 2.

Flere artikler om emnet

Kommentarer

Det lyder enormt bøvlet og meget krævende administrativt tror jeg.

Det ligger jo tæt opad de tanker, jeg selv tidligere har luftet, så jeg skal ikke klage.
https://piopio.dk/comment/46858#comment-46858

Det skal selvfølgelig klargøres, hvad der kan kaldes et fysisk krævende job, men det kan jo nok klares, selvom der kan forventes modstand fra nogle, som helt sikkert ikke kommer på tale til det ;-)

Men for min skyld må de godt gå i gang.

Helle, jeg synes ideen er ganske fornuftig.
Og skulle det blive 'enormt bøvlet og meget krævende administrativt' så er vi DJØF'erne til at håndtere det.
Det er de jo eksperter i
.

Jeg bemærker at det nævnes at listen ikke er udtømmende - Så jeg kan godt få øje på andre faggrupper der med rimelighed kan påberåbe sig en fysisk og psykisk nedslidning -
Og så er 10% af arbejdsstyrken ikke retvisende - men vil være betydeligt højere -

Vi kommer ikke til at gå på pension, når klimakrisen for alvor slår igennem om 5 år. Kun folk som tjener mange penge, og så resten i tvangsarbejde. For MetteMORs skyld!

Ja alle mand til pumperne - Man kan også vælge den Trumpske tilgang til klimakrisen og den stigende vandstand - flere vil få havudsigt og det er godt for boligpriserne 🤭 Manden er jo idiot, men det er en helt anden historie , som vi kan tage en anden dag -🤓

Gad vist, hvad AP Pension kan tjene på det? Det lyder som en omgang "Privat Hospital" sovs.

Bevar en folkepensionsalder på 65 år, som den har været i mange år frem for at fortsætte med massive skattelettelser til de velhavende og de rige - De har i forvejen mere end nok.

Den almindelige dansker er blevet taget ved røven i mere end 20 år nu. Hvornår stopper det?

I øvrigt. Folketingets politikere har så travlt med at ødelægge almindelige danskeres pension. Men deres egen særdeles lukrative pensionssystem rører de ikke ved. Og det selv om der for år tilbage blev nedsat en kommission til at granske netop politikeres pensionssystem, som er langt bedre end både folkepension og arbejdsmarkedspension - Selv deres børn får tildelt en pension.

Kommissionen kom for et års tid siden med deres rapport, som anbefalede nedskæringer og forandringer til noget der ligner arbejdsmarkeds pensioner. Og her blev det så liggende og smidt i kælderen til evig opbevaring - Eller var det på forbrændingen det røg?