Regeringen fremlægger erhvervsskole­udspil, Uber-bøder fastholdt og V-uro på vej

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
På denne torsdag er der måske brede smil i rød blok. For i dag er det ikke rød blok, der virker splittet og bekriger hinanden internt, men blå blok. For det første er der ballade under opsejling i Venstre, fordi Jan E. Jørgensen med en ny bog ripper op i Venstres borgerkrig i udlændingepolitikken. For det andet kommer Pernille Vermund til – mener hendes kritikere i resten af blå blok – at spille rollen som ”blå bloks Uffe Elbæk”, der med sine ultimative krav og høj cigarføring risikerer smide magten over i rød blok. Men vi begynder et mere fredsommeligt sted.

Regeringen præsenterer erhvervsskoleudspil
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og undervisningsminister Merete Riisager (LA) præsenterede i dag regeringens udspil på erhvervsskoleområdet. Udspillet skal få flere unge til at vælge en erhvervsuddannelse.

”Vi skal gøre op med den fejlopfattelse, at de boglige fag er finere end de praktiske,” sagde statsministeren på pressemødet i dag. Regeringen afsætter i alt 2 milliarder kroner ekstra over de næste fire år til indsatsen, men regeringen kritiseres for, at pengene ikke følger med.

Omprioriteringsbidraget fortsætter nemlig stadig. Med den ene hånd giver man altså nye penge, mens der fortsat skal skæres to procent om året med den anden. SF’s uddannelsesordfører Jacob Mark skriver eksempelvis på Twitter, at der samlet set – med de nye investeringer – vil være sparet 1 milliard på området, når vi når 2022.

Vi har skrevet historien her.

Højesteret stadfæster Uber-chaufførers kæmpebøder
Fire Uber-chauffører, der i landsretten blev idømt bøder for i alt knap 700.000 kroner, har fået stadfæstet deres dom i dag i Højesteret. Det skriver Finans.dk.

”Sagerne mod de fire Uber-chauffører spiller en vigtig rolle i forhold til et større retsligt efterspil. De fire sager var nemlig såkaldte prøvesager, og udfaldet af sagerne skulle derfor afgøre, om der var grundlag for at sende bøder til ca. 1.500 tidligere Uber-chauffører. Med stadfæstelsen af dommen er vejen nu banet for, at der kan sendes bøder til de mange tidligere Uber-chauffører,” skriver Finans.dk.

Hele historien kan læses her.

Blå politikere anklager Vermund for ”farlige” og ”umodne” krav
En række politikere fra blå blok langer i dag ud efter deres fløjfælle fra Nye Borgerlige Pernille Vermund. Især hendes ultimative krav får kritik for at være farlig for hele blå blok. Det skriver Berlingske.

Liberal Alliances politiske ordfører, Christina Egelund, siger til Berlingske, at Vermund ”spiller hasard med folkestyret”: ”Hun må holde op med at lege politik og forholde sig til konsekvenserne af sine handlinger, som er, at en stemme på Nye Borgerlige sagtens kan være en stemme på en rød regering. Politik er faktisk alvorligt.”

Også fra Dansk Folkeparti er der kritik. Kenneth Kristensen Berth siger: ”Det er decideret farligt for det her land. Hvis vi i DF havde gjort det samme, så havde vi aldrig fået vendt kajakken i udlændingepolitikken, og så havde vi stået i samme situation som Sverige. Derfor er hendes adfærd at gamble med Danmarks overlevelse.”

Hele historien kan læses her (bag betalingsmur), men et uddrag kan findes i Berlingskes politiske morgenpost her.

Mette Bock (LA) vil i Europa-Parlamentet – men kun hvis hun ikke kan fortsætte som minister
Højst overraskende melder kultur- og kirkeminister Mette Bock sig nu på banen som Liberal Alliances spidskandidat til Europa-Parlamentsvalget næste år i maj måned. Det skriver bl.a. Jyllands-Posten.

”EU står ved en afgørende skillevej med Brexit, USA, der vender ryggen til Europa, østeuropæiske medlemslande, der krænker fundamentale frihedsrettigheder, og et Sydeuropa i økonomisk kaos”, siger Mette Bock i en pressemeddelelse.

Mette Bock har dog givet den bemærkelsesværdige klausul, at kommer folketingsvalget inden EU-valget, og hun har mulighed for at fortsætte som minister, vil hun ikke opstille som spidskandidat. Bliver Mette Bock valgt ved EU-valget, vil det være første gang, Liberal Alliance får plads i Europa-Parlamentet.

Hele historien kan læses her.

V-ballade om udlændinge på vej med ny bog
Folketingsmedlem Jan E. Jørgensen (V) er på vej med en ny bog med titlen ”En ægte liberal – Venstremanden, der ikke vil tie stille”, og det kan give intern ballade i et i forvejen splittet Venstre. Det mener EkstraBladets politiske kommentator, Henrik Qvortrup.

”Der er borgerkrigsagtige tendenser i Venstre. Jeg siger ikke, at det bryder ud i lys lue, men det er jo et spaltet parti. I midten af det hele står en handlingslammet statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), der faktisk ikke aner, hvad han skal gøre.”

”Han er jo splittet selv. Jeg er ikke i tvivl om, at hvis Løkke kunne vælge frit på alle hylder, så valgte han Jan E. Jørgensens kurs. Men han vil jo gerne have de stemmer, som Inger Støjberg skaffer. Uenigheden er afgrundsdyb i Venstre, og det her lægger et hårdt pres på Løkke,” siger Henrik Qvortrup til avisen.

Samtidig afviser V-profilen ikke, at ”det bliver nødvendigt at stifte et nyt parti i Danmark”, fremgår det af bogens foromtale.

Hele historien kan læses her.

Norske socialdemokrater fremlægger ny asylpolitik
Arbeiderpartiet i Norge har netop fremlagt et nyt forslag til en ny asyl- og flygtningepolitik, der skal tænke i helheder og give svar på et dysfunktionelt asylsystem.

Generelt vil partiet forsøge at lave et skifte væk fra spontan asylansøgning ved den norske grænse og over til ”varige løsninger i regionen og flere kvoteflygtninge” og samtidig bekæmpe årsagerne til, at folk flygter mod Europa. Det måske mest opsigtsvækkende i udspillet er tilslutningen til asylbehandling i tredjelande uden for EU. Det skal ske via en aftale på nordisk eller europæisk niveau, men partiet har en række krav, der skal opfyldes, før Norge vil medvirke til en sådan ordning.

Socialdemokratiets EU-ordfører Peter Hummelgaard er begejstret for udspillet, som han mener ”minder meget om det danske socialdemokratis udspil” fra tidligere i år.

Hele historien kan læses på nærværende netavis her.
 

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Jakob Esmann er student på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook