Regeringen skærer ned på dem, der holder øje med finanssektoren

Det er åbenlyst, at finanssektoren har behov for at blive kigget tættere i kortene. Så hvorfor barberer regeringen budgetterne hos dem, der skal gøre det?
 

Jeg er forarget ud over alle grænser over en finanssektor, der har snydt for 410 milliarder. Det er jeg ikke ene om, for det ligger ud over alle grænser for ordentlig optræden.

TAK til Berlingske for at afdække Danske Bank-skandalen. Og tak til DR, Politiken, ARD og en række andre europæiske medier for at oprulle sagen om de 410 milliarder. Uden de journalister ville sagerne aldrig være blevet afsløret, for finanssektoren er jo mester i selskabskonstruktioner så uigennemskuelige, at de normalt er umulige at afsløre.

Vi har kun set toppen af isbjerget

Jeg tror desværre kun, vi har set toppen af isbjerget. De 410 milliarder vil vokse og der vil komme flere sager. For i årtier har finanssektoren gjort, som det passede dem og har skabt en pilrådden kultur, hvor det er i orden at snyde statskasserne – vores allesammens penge – for milliarder. Ja, faktisk er det godt gået, hvis man kan svindle for milliarder og kan citere Ayn Rand for, at det er de stærkes ret over for de svage.

Det er alle os andre, der betaler gildet, når finanssektoren snyde

Det er alle os andre, der betaler gildet, når finanssektoren snyder. Os, der skal arbejde, til vi er oppe i 70’erne. Den offentlige sektor, der bliver skåret ned år for år. De fattige, der bliver fattigere. Alt imens milliarderne bogstaveligt talt sejler ud ad bagdøren.

Sagerne har med al ønskelig tydelighed vist, at vi har brug for mere kontrol af den finansielle sektor. Et stærkere finanstilsyn og skattemyndigheder, der ikke er kronisk underbemandet.

Og så har sagerne vist, hvor vigtigt det er med en stærk presse. Ikke mere Facebook, ikke mere Google og YouTube, ikke flere clickbait-medier. Men medier med journalistisk integritet og kræfter til at grave i ugevis, ja månedsvis, hvis der er behov for det, fordi man møder modstand fra højtbetalte rådgivere, der ikke vil have sandheden frem.

De klassiske journalistiske dyder simpelthen, der har det så svært i disse år, hvor nyheder åbenbart skal være gratis.

Regeringen skærer ned hos dem, der holder øje med finanssektoren

Og regeringens svar? Tjah, hvad pokker skal man sige? DR, den største journalistiske arbejdsgiver i kongeriget og den ubetinget stærkeste public service-aktør, beskæres med 25 procent. Og den afdeling i Skattestyrelsen, der arbejder med international økonomisk kriminalitet, beskæres med 33 procent næste år.

Den afdeling i Skattestyrelsen, der arbejder med international økonomisk kriminalitet, beskæres med 33 procent næste år

Hvorfor? Jeg forstår det helt seriøst ikke. Når man ser bort fra Søren Pinds rablerier i hans forsvar af Danske Bank, er der jo på tværs af politiske skel enighed om, at det er vildt provokerende, når store banker som Barclays, JP Morgan og Banco Santander rotter sig sammen om at plyndre statskasserne. Uanset, om man er venstremand eller socialdemokrat, strider det mod nogle grundlæggende værdier.

Forskellen er nok viljen til at gøre noget ved det. Hvis man siden Thatcher og Reagan har troet på, at staterne bare skal blande sig uden om virksomhederne og lade finanserne strømme uhindret på tværs af landene, er det svært pludselig at skulle indse, at det er grundlæggende forkert.

Indse, at vi er nødt til at regulere finansmarkederne bedre, end vi gør i dag. Gøre lovgivningen mere restriktiv, så virksomhederne ikke kan gemme sig bag indviklede konstruktioner der ender i en hemmelig konto i et skattely.

Og ikke mindst: Indse, at vi er nødt til at styrke dem, der holder øje med virksomhederne.  Være bedre til at stille virksomhederne til ansvar. Og give dem de midler, der er nødvendige.

‘Dagens Pio klumme’ er en fast spalte på Netavisen Pio, der udkommer dagligt med både provokerende, nytænkende og debatskabende indlæg. Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.
Henrik Andersen er cand.scient.pol. Han har i en årrække arbejdet i krydsfeltet mellem politik, analyser og rådgivning og har siden 2016 været tilknyttet Netavisen Pio som klummeskribent og anmelder. Han er desuden kredsformand for Socialdemokratiet i Gladsaxe.

Flere artikler om emnet

Annonce