Annonce

Regeringen vil give gratis mundbind og Venstre vil have opholdsforbud

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Velkommen til vores nyhedsoverblik, hvor vi hver dag samler en lille håndfuld af døgnets vigtigste nyheder.

Denne dag kan byde på nyheden om, at regeringen vil give gratis mundbind til udsatte grupper, Venstre vil have opholdsforbud for utryghedsskabende unge og en ny aftale forhindrer planlagt udledning af spildevand i Øresund. Og så er der en slags politisk comeback til Socialdemokratiets tidligere gruppeformand, Henrik Sass Larsen.

Tak fordi du læser med

Regeringen vil give gratis mundbind til udsatte grupper

Visse grupper vil få mulighed for at få udleveret gratis mundbind i takt med, at det blandt andet er et krav at bære mundbind i offentlig transport.

Det fortalte sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) på et pressemøde fredag, skriver Ekstra Bladet.

Magnus Heunicke fortalte, at prisen på mundbind på det seneste har været faldende, men at der stadig er grupper, for hvem mundbind er en væsentlig udgift.

Derfor vil nogen få mulighed for at få udleveret en vis mængde mundbind af kommunen, sagde han.

Det kan eksempelvis være personer på kontanthjælp eller socialt udsatte, der eksempelvis bor på herberg eller lignende.

Ifølge Magnus Heunicke vil det være op til en lokal vurdering i den enkelte kommune, hvorfor han ikke har præsenteret en decideret liste over personer, som vil være omfattet af muligheden for de gratis mundbind.

Det er fra lørdag, det er et krav at bruge mundbind i offentlig transport. Her vil man af personalet blive bedt om at tage mundbind på, hvis man ikke har det i forvejen, og hvis man nægter at iføre sig et mundbind, kan man blive bortvist. Retter man sig ikke efter bortvisningen kan det føre til en bøde.

Læs hele historien her.

Venstre vil have opholdsforbud for utryghedsskabende unge

Venstre vil slå ned på utryghedsskabende unge som del af en stram udlændingepolitik.

Det fortalte Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, fredag på et pressemøde, skriver TV 2. Han fortalte, at et konkret forslag er opholdsforbud.

”Næste uge starter forhandlinger om politireform. Og et af vores konkrete forslag vil være, at politiet får større beføjelser til at slå ned på utryghedsskabende opførsel. Konkret foreslår vi, at myndighederne får nye muligheder for at udstede opholdsforbud.”

”Så grupper af unge, utilpassede indvandrere kan få forbud mod at opholde sig i et bestemt område, hvis de chikanerer beboerne eller viser truende adfærd,” sagde Jakob Ellemann-Jensen.

Generelt understregede Jakob Ellemann-Jensen, at han vil stå for en stram udlændingepolitik.

”Integration er en udfordring. Vi står foran en enorm opgave. Vi skal føre en stram udlændingepolitik. Vi skylder os selv, danskerne, vores børn og børnebørn, at få bedre styr på integrationen.”

Det har været et spørgsmål, om Jakob Ellemann-Jensen har bakket op om den udlændingepolitik, der blev ført under VLAK-regeringen, som havde Dansk Folkeparti som støtteparti.

På pressemødet gjorde Jakob Ellemann-Jensen meget ud af at sige, at han ikke har meget tilfælles med Radikale Venstre, og at udlændingepolitikken ikke har ændret sig.

Læs hele historien her.

Ny aftale forhindrer planlagt udledning af spildevand i Øresund

Det bliver ikke nødvendigt at lukke for den såkaldte Lynetteledning forud for et byggeri på Svanemølleholmen i Nordhavn.

Det står klart, efter at spildevandsselskabet Hofor og bygherren på Svanemølleholmen, AP Pension, er nået frem til en ny løsning for byggeriet, som ikke belaster den vitale hovedspildevandsåre.

Det oplyser Hofor til TV 2 Lorry.

”Vi er glade for, at vi nu sammen med AP Pension har fundet en løsning, som gør, at vi ikke behøver at grave ned til ledningen, så vi ikke er udfordret med, at den kan gå fra hinanden,” siger Svend Krongaard til TV 2 Lorry.

Dermed undgår Hofor at udlede 290.000 kubikmeter urenset spildevand i Øresund, som oprindeligt var planlagt fra den 24. maj og fem dage frem.

Helt konkret vil den jord, der er omkring ledningen i dag, blive inddæmmet i beton. Den konstruktion kommer til at stå i en kommende parkeringskælder, hvilket gør, at man ikke behøver at sikre ledningen yderligere.

Den oprindelige plan var, at der også skulle være parkeringspladser direkte ovenpå spildevandsledningen.

”Hvis man skulle det, og der var tryk på, var der fare for, at den ville gå fra hinanden. Derfor ville man være nødsaget til i en periode at tage trykket af ledningen, og så er der ikke andre muligheder for at aflede spildevand end ud i Øresund. Ved ikke at grave ned på ledningen, behøver vi ikke at tage den ud af drift,” siger Svend Krongaard.

Efter massiv kritik fra både miljøminister, politikere, miljøorganisationer, sportsklubber, eksperter og borgere blev udledningen i første omgang udskudt med 24 timer, men blev senere udskudt igen til efteråret - for til sidst at blive helt aflyst med besked om, at der skulle findes en alternativ løsning.

Læs hele historien her.

Ny aftale skal forhindre platugleselskaber

IVS’erne, der kunne oprettes for én krone, skulle hjælpe iværksættere, der ikke var så stærkt økonomisk polstrede, til at komme i gang med deres virksomhed.

Selv om ordningen i en del tilfælde blev misbrugt til fx moms- og skattesvindel, og derfor nu er lukket, så eksisterer der dog stadig 32.000 IVS’ere i Danmark.

En ny aftale mellem alle Folketingets partier betyder nu, at et IVS kan konverteres til et APS mod, at ejeren indbetaler op til 40.000 kroner i startkapital, minus den kapital, der allerede ligger i selskabet. Samtidigt udskydes fristen for indbetaling til den 15. oktober 2021.

”Aftalen betyder, at en seriøs, hårdtarbejdende iværksætter nu skal indfri et nogenlunde rimeligt kapitalkrav for at kunne drive sin virksomhed videre,” chefkonsulent i SMVdanmark, Alexander Nepper.

”Tidligere var det et krav, at virksomheden skulle være gældfri, før den kunne omdannes til et APS, så hvis du for eksempel havde lånt 200.000 kroner til en varevogn, skulle det lån indfris. Det laver dagens aftale om på, og det er vi meget glade for. Samtidigt forlænges fristen for indbetaling. Begge tiltag er rigtigt fornuftige især i en corona-krise, hvor mange virksomheder er pressede.”

Henrik Sass er ny skribent på Altinget

Det er knap et år siden, Henrik Sass Larsen endegyldigt forlod politik, og nu er det tid til at mene noget igen.

Derfor starter han som fast kommentarskribent på Altinget, hvor han hver anden uge vil præge den politiske debat med sine kommentarer.

Det skriver Altinget.

Sass har de seneste 15-20 år haft enorm indflydelse i Socialdemokratiet og var som bekendt spået posten som finansminister i Mette Frederiksens regering, inden han af personlige årsager trak stikket og sagde farvel til dansk politik i efteråret 2019.  

Henrik Sass Larsen er i dag administrerende direktør for brancheforeningen for kapitalfonde i Danmark, DVCA.

Da han forlod Christiansborg, var han gruppeformand for Socialdemokratiet. Han er tidligere erhvervs- og vækstminister under Helle Thorning-Schmidt og politisk ordfører fra 2006-11. Han blev valgt til Folketinget første gang i 2000.

Læs hele historien her.

Efter 12 dages coronanedlukning åbner slagteri: 'Det har været en sort tid'

I 12 dage har der været helt lukket på Danish Crowns slagteri i Ringsted. De cirka 900 medarbejdere har været sendt hjem i isolation for at undgå yderligere smitte med coronavirus.

Men nu finder en del af medarbejderne igen forklæder og de skarpe knive frem. Slagteriet genåbner nemlig i dag – i første omgang på halv kraft.

Det skriver DR.

”Det er en rigtig dejlig fornemmelse, at vi er på den anden side nu, hvor det hele er kommet lidt under kontrol. Det er meget ventet af både medarbejdere, landmænd og os selv,” siger Steffen Ahrendsen, der er fabriksdirektør på Danish Crowns slagteri i Ringsted.

Nedlukningen har nemlig gjort ondt.

”Det har været en sort tid. Det er ret drastisk at lukke en fabrik ned. Det giver utryghed blandt medarbejderne og en masse ekstra arbejde ude ved landmændene,” siger han.

Hvor mange penge, nedlukningen af slagteriet i Ringsted kommer til at koste Danish Crown, har virksomhed ikke noget overblik over endnu.

Som en del af genåbningen indfører Danish Crown nu yderligere tiltag på slagteriet.

Læs hele historien her.

Statsrevisorerne finder igen store fejl hos Skatteministeriet

Indkrævningen af skat har længe været et problem i Danmark. Det bliver fredag igen understreget med en skarp kritik af Skatteministeriet fra Statsrevisorerne.

Statsrevisorerne kritiserer Skatteministeriets for en række "væsentlige regelbrud og mangler i statens forvaltning", oplyser Statsrevisorerne.

Det skriver DR.

Næstformand for Statsrevisorerne, Klaus Frandsen (RV), siger, at det trods alt går fremad:

”Det er ikke tilfredsstillende. Kigger man samlet på de problemer, der er i år, så er det ikke i orden. Men man få den fornemmelse, at efterhånden som man arbejder sig ned i problemerne, er der fremskridt. Men det tager bare alt, alt for lang tid.”

Formand for Statsrevisorerne, Henrik Thorup (DF), siger, at det generelt går "en lille smule bedre".

Kritikken kommer, efter at Rigsrevisionen er kommet med hele fem kritiske udtalelser på Skatteministeriets område.

Det fremgår af kritikken, at medarbejdere i Skatteministeriets forvaltning har haft brugeradgange, som gør det muligt for medarbejderne at foretage uberettigede udbetalinger fra systemerne. Der er tale om store milliardbeløb, fremhæver Statsrevisorerne.

Adgangen har været der, selv om Danmark for nylig har været igennem et stort retsopgør i Britta Nielsen-sagen. Her overførte Britta Nielsen millionbeløb fra sociale indsatser til sin egen konto.

Læs hele historien her.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet