Risgaard-advokatundersøgelse forventes færdig inden sommerferien

Fagbevægelsens Hovedorganisation opfordrer alle, der har oplevet grænseoverskridende adfærd fra FH's tidligere formand til at deltage i advokatundersøgelsen
Foto: Netavisen Pio/David Garby-Holm
Lizette Risgaard trak sig søndag 30. april 2023 som FH-formand
Fagbevægelsens Hovedorganisations (FH) forretningsudvalg har tirsdag haft møde med advokatfirmaet Kromann Reumert om den iværksatte advokatundersøgelse af - som det hedder i en pressemeddelelse fra FH - "påstået krænkende adfærd udvist af FH’s tidligere formand, og om/hvordan de eventuelle forhold er håndteret af FH".

FH henviser her til, at en række yngre mænd i Berlingske og Ekstra Bladet i sidste uge anonymt har fortalt om grænseoverskridende adfærd fra Lizette Risgaards side. Grænseoverskridende adfærd, som ifølge beretningerne har stået på gennem en årrække.

Torsdag i sidste uge erkendte FH's nu tidligere formand, Lizette Risgaard, i et opslag på Facebook, at hun har opført sig "upassende" over for en række yngre mænd, og hun undskyldte samtidig herfor. Hun beklagede tillige, at hun ikke har været tilstrækkelig opmærksom på, at der har været et ulige magtforhold mellem de yngre, ansatte mænd og hende:

"Jeg mener, at det i udgangspunktet altid er den krænkede, der definerer, hvornår man er gået over stregen. Derfor vil jeg også gerne give en uforbeholden undskyldning til de personer, der har oplevet, at jeg har opført mig upassende. Undskyld!"

Og:

Men jeg må erkende, at jeg har udvist en upassende adfærd

"Men jeg må erkende, at jeg har udvist en upassende adfærd. Jeg har handlet uprofessionelt som leder. Og jeg har slet ikke været bevidst om min egen position og den magt, som naturligt følger med."

Søndag morgen trak hun sig efter pres fra en række forbund fra formandsposten i FH.

"Taget dem på numsen"

I Facebook-opslaget gengav Risgaard de unge mænds oplevelser således:

"Konkret har personerne oplevet uønsket fysisk berøring - eksempelvis at jeg har haft min hånd for længe på deres ryg, når jeg har givet dem et kram, at jeg har taget dem på numsen og har danset for tæt på dem - eller at jeg på anden måde har opført mig upassende i sociale sammenhænge."

På FH's forretningsudvalgsmøde tirsdag blev grundlaget for advokatundersøgelsen, den nærmere proces og forventede tidsplan drøftet. Forretningsudvalget godkendte kommissorium for undersøgelsen, som Kromann Reumert i samarbejde med FH’s whistleblowerudvalg har udarbejdet.

Kommissoriet offentliggøres senere tirsdag

Kommissoriet offentliggøres senere tirsdag, oplyser FH.

"FH opfordrer alle, der ønsker at bidrage til undersøgelsen, til at holde sig orienteret på FH’s hjemmeside," skriver Fagbevægelsens Hovedorganisation i pressemeddelelsen.

Advokatundersøgelsen forventes færdiggjort inden sommerferien. Derefter vil FH’s kompetente organer behandle resultatet af undersøgelsen, og der vil blive indkaldt til ekstraordinær kongres.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

placeholder

Kommentarer

Advokaterne gnider sig uden tvivl i hænderne, der er gode penge at hente, men hvad ændrer det så på det skete?.

Annonce