Rød blok vil give børn ret til at udsætte skolestart

Det skal være op til forældre og pædagoger, og ikke kommunerne, at beslutte om et barn har brug for et ekstra år i børnehave.
Børn skal efter valget have ret til et ekstra såkaldt "modenhedsår" i børnehaven, hvis det står til SF.

Og forslaget møder opbakning fra Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Enhedslisten og Alternativet. Det skriver TV2.

Dermed vil partierne, hvis de kan finde et fælles flertal til at danne en rød regering, give forældrene ret til at vælge, om barnet skal have et ekstra år i børnehaven, inden barnet starter i skole.

Men beslutningen skal dog være truffet efter samråd med pædagoger og fagligt personale. I dag er det alene op til kommunerne at bestemme.

”Det er en naiv tankegang, at bare fordi de er seks år gamle, så passer de perfekt ind i det system, vi har skabt,” siger SF's børneordfører, Jacob Mark i en pressemeddelelse.

Kommuner bruger skolestart som spareplan

SF mener, at problemet er at det er billigere for kommunerne at sætte børnene i skole, hvor normeringerne er nogle helt andre end i børnehaven.

”Det er problematisk, for så handler det ikke længere om, hvad der er vigtigst for børnene, men hvad der er vigtigt for kommunernes budgetter,” siger Jacob Mark og peger på at problemet bliver større og større i de her år.

SF henviser til tal fra undervisningsministeriet, som viser at andelen af børn der starter senere er faldet fra 17 procent til knap 7 procent på bare 10 år.

Typisk socialistisk tankegang

At kommunerne skulle bruge skoleudsættelser som økonomisk værktøj, giver Dansk Folkepartis folkeskoleordfører, Alex Ahrendtsen, dog ikke meget for. Til TV2 siger han, at han har tillid til, at skoler, pædagoger og ledelserne er ansvarlige - og at de i samråd med forældrene godt kan finde ud af, hvornår et barn skal starte senere

Man vil lave en regel for alle, fordi der er nogle få elever, der har det lidt svært.

Han mener, at venstrefløjspartierne forsøger at gøre et meget lille problem større.

”Det, som SF vil gøre, er typisk socialistisk. Man vil lave en regel for alle, fordi der er nogle få elever, der har det lidt svært. I mine øjne er det noget, der skal løses lokalt,” siger Alex Ahrendtsen til TV2.

Venstres børneordfører Anni Matthiesen frygter, at forslaget kan føre til uheldige konsekvenser i den anden ende. Hun frygter for eksempel, at det kan ende med at få negative konsekvenser, hvis for mange børn bliver længere i børnehaven.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce