Annonce

Pias plan: Næste gang vil SF forhandle fra en styrkeposition

Pia Olsen Dyhr vil i regering, men også undgå en gentagelse af Thorning-tiden, hvor SF blev offer for mandaternes logik. Det skriver Netavisen Pios chefredaktør, Niels Jespersen, i dagens analyse.
Foto: Netavisen Pio
Niels Jespersen, chefredaktør på Netavisen Pio.
Lige siden hun tiltrådte som formand, har Pia Olsen Dyhr haft fokus rettet mod et mål: SF skal tilbage i regeringen.

For ti år siden tog få ambitionerne seriøst. I dag svinger SF mellem at være det næststørste og det tredjestørste parti i meningsmålingerne.

Med et SVM-flertal i frit fald, kan de folkesocialistiske mandater blive svære at komme uden om efter næste valg.

Og selvom det ikke er gået op for alle journalister, er der i partiet bred opbakning til regeringsambitionerne.  

Men fugle på taget er hverdagskost for SF'erne, der historisk har haft svært ved at konvertere gode meningsmålinger til sikre mandater.

Valgresultatet i 2011 blev skuffende og placerede SF nederst i SRSF-regeringens interne hakkeorden.

Sådan er det jo

Dengang blev SF offer for mandaternes logik. Sådan er det jo, som Margrethe Vestager (R) sagde.

Kombinationen af DONG-salg og Villy Søvndals afgang udløste en farceagtigt nedsmeltning og et ydmygende regerings-exit under afløseren Annette Vilhelmsen.

Man fornemmer et behov for at få det sidste ord i den diskussion

Derefter fulgte masseflugten, hvor partiets højrefløj gik til Socialdemokratiet, mens venstrefløjsstemmer som Özlem Cekic og Trine Pertou Mach enten trådte ud af politik eller skiftede til Enhedslisten.

De oplevelser sidder stadig dybt i Pia Olsen Dyhr. Få spørgsmål kan da gøre den ellers smilende SF-formand spids, som hvis man betvivler SF's evne til atter at bære magtens åg.

Man fornemmer et behov for at få det sidste ord i den diskussion.

Den bløde socialdemokratiske bug

For det første skal SF i regering med et godt valgresultat i ryggen.

Det er derfor Pia Olsen Dyhr går hårdt til angreb på miljøminister Magnus Heunicke (S), som hun beskylder for at være landbrugets lakaj i Berlingske.  

På den måde skal SF sikres musklerne til at tage de interne slagsmål i en kommende regering

Hvor forgængeren Villy Søvndal ikke mente, der kunne skubbes et A4 ark mellem SF og S, så stikker Pia Olsen Dyhr nådesløst i den bløde socialdemokratiske bug: Velfærd og klima.

Målet er at flest mulige socialdemokratiske trækfugle skal slå sig permanent ned hos folkesocialisterne.

På den måde skal SF sikres musklerne til at tage de interne slagsmål i en kommende regering.

Mandaternes logik skal tjene SF

For det andet skal dynamikken i en kommende regering være gunstig for SF.  

For i SF giver man - akkurat som i Socialdemokratiet - De Radikale skylden for Thorning-regeringens fiaskoer.

Det er derfor Pia Olsen Dyhr åbner op for at sidde i regering med Moderaterne, som hun kalder “mere retfærdige” end De Radikale.

Hvis Martin Lidegaard (R) vil være minister, skal han være parat til at underbyde Løkke

Hun har den - nok korrekte analyse, at hvis der efter næste valg stadig ikke er 90 blå-lilla mandater, så vil Lars Løkke Rasmussen hellere fortsætte som udenrigsminister, end atter friste tilværelsen som leder af en dysfunktionel blå blok.

Derved opnås en smutvej uden om De Radikales mandater. Hvis Martin Lidegaard (R) vil være minister, skal han være parat til at underbyde Løkke. Mandaternes logik skal tjene SF.

SF og Moderaterne kan rotte sig sammen mod S

For det tredje er det ikke gået SF’erne ubemærket hen, at altid omstillingsparate Løkke på flere områder har placeret sig som SVM-regeringens venstrefløj.

Han har modsat V og S ikke noget i klemme hos hverken landbrug eller produktionsindustri og kan derfor anlægge en mere grøn profil.

Moderaterne vil gerne have flere stemmer på universiteterne

Med base i udenrigsministeriet traditionelt mere forsigtige tilgang til internationale konflikter er Løkke modsat statsministeren ikke en høg, når det kommer til Ukraine, oprustning og krigen i Gaza.

Moderaterne vil gerne have flere stemmer på universiteterne, og de er hverken bange for udenlandsk arbejdskraft eller flere kvoteflygtninge.

Dagsordener hvor SF og M i fællesskab kan presse S.

Niels Jespersen er chefredaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

SF i regering med Moderaterne??? Moderaterne, som er en filial af Venstre???

Så er det farvel og tak til SF. Vil lige minde om SF er en forkortelse af Socialistisk Folkeparti.

Det er vel relevant at spørge om SF og Dyhr Olsen også deler de moderates ønsker om en betydelig skattelettelse på aktiefortjenester - og er SF baglandet også med på det ?

SF skal helt og aldeles ikke tage plads på en højre-centrum taburet. De høre hjemme på en venstrefløjs opposition indtil en rød regering igen er en realitet.

Nogen gange er verden meget simpel. Her er et af de tilfælde.

Jeg synes, Pia Olsen Dyhr her til fulde viser, at hun behersker realpolitik klasser bedre end Villy Søvndal gjorde det... Det er godt politisk håndværk, og tillige nødvendigt for chancen for en progressiv let venstredrejet politik, at udstille den dysfunktionelle duo mellem S og V, når det handler om ikke at føre den nødvendige politik...