Annonce

S størst blandt unge, ny regering i Sverige og endnu en modkandidat til Trump

Netavisen Pio samler alle de mest væsentlige historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang.
Så er det blevet mandag og her er dagens vigtigste nyheder fra ind- og udland i vores nyhedsoverblik som vi kalder Aktuelt.

Dagens helt store historie handler om karakterer, mere specifikt syv-trins-skalaen, som blev indført for 12 år siden. Den skal nu revideres, og det skyldes blandt andet at alt for mange får 12.

Den historie har vi mere om her.

 

Socialdemokratiet er de unges foretrukne parti

Når de unge danskere skal udpege, hvilket parti de foretrækker, er det ikke længere Liberal Alliance, der står først for. Det er derimod Socialdemokratiet. Det viser en ny undersøgelse, som professor Kasper Møller Hansen har lavet for Altinget.

Det skyldes ifølge professor Kasper Møller Hansen, at dagsordenen er blevet mere grøn.

“Siden foråret er hele den grønne dagsorden blevet vigtigere for vælgerne, og den kan de unge i særlig grad have taget til sig. Når man så ser på Liberal Alliances mærkesager, og hvor meget miljøpolitik de har lavet, kan det måske forklare, hvorfor de ikke har kunnet kapitalisere på miljødagsordenen,” siger han.

Læs hele historien her.

 

Helt unge fravælger klima

Ser man blandt de helt unge, de 14-17-årige, så er den grønne dagsorden dog ikke noget der optager dem synderligt. De unge 14-17-årige vil hellere have hårdere straffe og kortere skoledage. Det skriver Folketinget i en pressemeddelelse mandag.

Blandt de i alt 24 mærkesager, som de unge har valgt ud fra, findes der tre om klima og miljø. Men ingen af de tre er blandt de fem populæreste.

Læs hele historien her.

 

Rød blok går frem i ny meningsmåling

Også i ”de rigtige meningsmålinger” er der fremgang til Socialdemokratiet og rød blok. I den nyeste måling fra Voxmeter står Socialdemokratiet til at få 26,9 procent af stemmerne og samlet set står den røde blok til at få 93 mandater mod blå bloks 82.

Det er især Dansk Folkeparti og Liberal Alliance der står til tilbagegang. Begge partier står til at tabe mere end 3 procentpoint.

Se hele målingen her.

 

Fagbevægelsen vil have skovlen under den stigende ulighed

Den danske fagbevægelse har foreslået politikerne at indføre et ulighedsstop. Et løfte til danskerne om, at politiske initiativer, som øger uligheden, skal modsvares af initiativer, som øger ligheden. Eller endnu bedre: At vi helt dropper at føre politik, som øger uligheden, skriver formand Lizette Risgaard i et indlæg i Fyens.dk.

Idéen om et ulighedsstop har afledt en del diskussion om, hvorvidt en stigende ulighed overhovedet er et problem. Danmark er jo trods alt stadig et af de mest lige lande i Europa. Hvad er så problemet, spørger hun. Og hun giver selv svaret:

”Det skal jeg sige jer: Problemet er, at uligheden i Danmark er steget igennem en længere årrække.

Jeg køber ikke præmissen om, at vi ikke skal bremse den stigende ulighed, blot fordi vi relativt set er et lige land. Det er noget sludder. Selvfølgelig skal vi handle, når udviklingen år efter år går den forkerte vej.”

Læs hele hendes indlæg her.

 

Löfven præsenterede ny regering

Efter at socialdemokraten Stefan Löfven i sidste uge kunne blive genvalgt som statsminister, kunne han mandag sætte navn på ministrene i regeringen, der fortsat består af Socialdemokraterne og Miljøpartiet.

Det var seks nye ministre, seks som fik en fyreseddel og fire som fik nye ministerier.

Rokaden giver blandt andet comeback til den tidligere indenrigsminister Anders Ygeman, som måtte gå af i 2017 efter en større skandale om it-sikkerhed. Han får nu ansvar i det nyoprettede infrastrukturministerium.

Se alle ministre her.

 

Endnu en modkandidat til Trump

Køen af potentielle modkandidater til præsident Trump bliver længere og længere. Den 54-årige senator fra Californien Kamala Harris har mandag annonceret, at hun også stiller op som præsidentkandidat i 2020.

Dermed følger hun flere af de kvindelige kolleger fra Senatet Kirsten Gillibrand og Elizabeth Warren i køen af Demokrater, der håber at få lov til at udfordre Trump, når vælgerne skal vælge ny præsident i november 2020. Knap et dusin Demokrater har på nuværende tidspunkt meldt sig som kandidater.

Kamala Harris er uddannet jurist og har tidligere arbejdet som anklager i Californien, inden hun blev valgt til politisk chef for anklagemyndighederne i først byen San Francisco og siden delstaten Californien. Hun blev valgt til senatet i 2016.

I forbindelse med offentliggørelsen hendes kandidatur lagde hun denne video på Facebook:

placeholder

 

De største politiske bevægelser i 2018

I denne udgave af Pio Podcast kigger vi tilbage på 2018, og de politiske bevægelser vi har set i løbet af året.

Vi runder blandt andet De Gule Veste i Frankrig, anti-eu- og leave- bevægelserne i Storbritannien, OK18 og kritikken af Finansministeriet og den finansielle sektor.

Med i studiet har vi Peter Hummelgaard (Socialdemokratisk medlem af Folketinget, medlem af Europaudvalget), Pelle Dragsted (Folketingsmedlem for Enhedslisten og demokratiordfører) og Lone Loklindt (Tidligere folketingsmedlem for Radikale Venstre og medlem af Frederiksberg Byråd).

Værten er, som altid, Netavisen Pios chefredaktør, Jens Jonatan Steen.

Audio titled De største politiske bevægelser i 2018 by Netavisen Pio


Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet