SF’s karakter-forslag lugter af symptombehandling

Med SF’s forslag vil de unge stadig skulle have høje karakterer for at komme ind på de prestigefyldte uddannelser. Karakterræsset vil være det samme.
Igen til partilederdebatten i folketingssalen fremførte SF deres ideer til ændring af optagelsessystemet på de videregående uddannelser. Det gyldne snit skal i fremtiden være 10, må man forstå på partilederen, Pia Olsen Dyhr.

SF meldte tidligere på måneden ud, at de vil have et loft over adgangskvotienten på 10

SF meldte tidligere på måneden ud, at de vil have et loft over adgangskvotienten på 10, og hvis der er flere ansøgere end pladser, skal det løses med en optagelsesprøve. Hvordan denne optagelsesprøve skal fungere, og hvad den skal indeholde, ser der ikke ud til at være taget stilling til.

Argumentet er, at det presser de unge at skulle levere så høje karaktergennemsnit i gymnasiet for at komme ind på drømmeuddannelsen.

SF’s forslag lugter af symptombehandling

Det er ikke fordi, vi ikke synes, at vi skal forholde også til det stigende pres blandt de unge og deres stadigt dårligere mentale helbred. Selvfølgelig skal vi det.

Vi har en udfordring med en præstationskultur blandt unge mennesker, hvor jagten på det høje gennemsnit uden tvivl skaber stres og mistrivsel blandt mange unge. Vi bliver bare nødt til at forstå, hvorfor dette er tilfældet. Fra vores perspektiv er det et klart tegn på, at unge lever i usikkerhed omkring fremtiden, og selvfølgelig ønsker at holde deres muligheder åbne.

Derfor lugter SF’s forslag også af symptombehandling, og vi tror ikke på, at det her løsningen. Snarere tværtimod.

Én prøve kan gøre tre års knoklen ligegyldigt

Konsekvensen ved forslaget vil nemlig være, at går du ud af gymnasiet med et karaktergennemsnit på 10 eller derover er alle uddannelsesveje potentielt åbne. Men du kan på ingen måde være sikker. Selvom du har knoklet i tre år, og opnået et højt gennemsnit, kan du ikke være sikker på at komme ind på drømmestudiet - det vil afhænge af én optagelsesprøve. Én prøve kan gøre tre års knoklen ligegyldigt.

Mon ikke det vil skabe usikkerhed blandt de unge?

Nye spilleregler - fortsat karakterræs

Desuden vil forslaget ikke gøre op med karakterræset på ungdomsuddannelserne. Det vil bare ændre spillereglerne en smule. Kigger man på fordelingen af karakterer på de videregående uddannelser er det, ifølge undervisningsministeriets tal, et fåtal som går ud af gymnasiet med et karaktergennemsnit på over 10.

Langt de fleste vil altså stadig være en del af karakterræset om at nå det gyldne snit på 10

I 2019 var det konkrete tal henholdsvis 16 procent på STX og 11 procent på HHX. Langt de fleste vil altså stadig være en del af karakterræset om at nå det gyldne snit på 10. Vi frygter i virkeligheden, at det her forslag kan forværre karakterræset, da man skaber store incitamenter for at komme over tærsklen samtidig med at lægger et ekstra element på, som de unge skal forholde sig til.

Med SF’s forslag vil de unge stadig skulle have høje karakterer for at komme ind på de prestigefyldte uddannelser. Nu skal de bare også forholde sig til en optagelsesprøve oveni. På den måde vil forslaget heller ikke afhjælpe uddannelsessnobberi som årsag til præstationspres blandt de unge.

Pas på med qiuck-fix

Det er ikke fordi, vi partout er imod optagelsesprøven som middel. Vi synes med fordel, at den kan udbredes som middel i kvote 2-optaget i stedet for ansøgninger og samtaler, fordi vi ved, at det er den, der rammer mindst socialt skævt. Men at lægge en optagelsesprøve på som et ekstra lag på kvote 1-optaget løser ikke problemet.

At lægge en optagelsesprøve på som et ekstra lag på kvote 1-optaget løser ikke problemet

Som studerende er vi åbne for at kigge på optagelsessystemet til de videregående uddannelser. Der er udfordringer som vi fuldt ud anerkender og hellere end gerne ser adresseret. Vi mener dog ikke er udspillet fra SF er hensigtsmæssigt, og opfordrer til faktisk at tænke på vores unge mennesker, i stedet for at komme med en quickfix-løsning, som alligevel kommer til at skade mere end den gavner.

Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Fie Hækkerup er medlem af Folketinget for Socialdemokratiet. Hun er cand.mag. i dansk på Københavns Universitet og tidligere landsformand for den socialdemokratiske studenterorganisation Frit Forum

Jakob Schrøder læser Statskundskab på Københavns Universitet og er formand for den socialdemokratiske studenterorganisation Frit Forum.


Flere artikler om emnet

Annonce