Annonce

SF’s Karsten Hønge: “Det er dybt skuffende, at socialdemokrater medvirker i den slags”

SVM-regeringen opsiger forlig, der hidtil har sikret, at overførselsindkomster følger lønudviklingen - folkepensionister går glip af store bededags-regulering til 700 mio. kr
Foto: William Vest-Lillesøe
Karsten Hønge (SF), beskæftigelsesordfører
SVM-regeringen har fredag opsagt et forlig fra 2018 og derfør fra 1990, der hidtil har sikret, at overførselsindkomster følger lønudviklingen på arbejdsmarkedet.

Egentlig stod folkepensionister, førtidspensionister, seniorpensionister, efterlønnere, kontanthjælpsmodtagere og SU-modtagere til en lille opregulering af deres dagpenge, pension eller SU som følge af, at lønmodtagere i arbejde står til at få lidt mere i løn, fordi de nu også skal arbejde en dag ekstra om året, nemlig på store bededag.

Men fredag har beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) meddelt forligspartierne, at SVM-regeringen med et lovforslag vil neutralisere den stigning, som folk på overførselsindkomst stod til at få som følge af, at folk i arbejde skal arbejde en dag mere om året. Arbejde på store bededag udløser således 0,45 procent ekstra af en årsløn.

Manøvren med at opsige forliget betyder, at den manglende regulering af overførselsindkomsterne først kan træde i kraft efter et kommende valg.

Harme i SF og i fagbevægelsen

I SF vækker manøvren harme.

SVM-regeringen snyder folkepensionisterne for 700 millioner kroner

“SVM-regeringen snyder folkepensionisterne for 700 millioner kroner på den her konto. Det kommer måske ikke bag på mig, at SVM-regeringen gør det her, men det skuffer mig, at Socialdemokratiet medvirker til det her,” siger SF’s beskæftigelsesordfører, Karsten Hønge, til Netavisen Pio.

“Det her skaber mere ulighed. Det skaber mere afstand mellem overførselsindkomster og lønindkomst. Det er dybt skuffende, at socialdemokrater medvirker i den slags,” føjer Hønge til.

I Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) er man helt på linje.

Næstformand i FH, Nanna Højlund, mener indgrebet “er en lose-lose for både lønmodtagere og arbejdsløse”:

“Det er stadigvæk meget svært at se fornuften i at afskaffe Store Bededag. Nu rammer afskaffelsen også arbejdsløse så forskellen på dagpenge og løn bliver større. Det er en lose-lose for både lønmodtagere og arbejdsløse,” skrev Højlund forleden på det sociale medie X.

Socialdemokratiets beskæftigelsesordfører, Jens Joel, kan ikke se det urimelige i, at dem på overførselsindkomst ikke reguleres med op:

Overførselsindkomsterne vil ikke ændre sig

“Vi beder lønmodtagerne om at arbejde en ekstra dag. Og selvfølgelig skal de have løn for det. Overførselsindkomsterne vil ikke ændre sig, da vi ikke beder modtagerne om at yde noget ekstra, men deres overførsler vil jo følge den lønudvikling, der sker sideløbende i samfundet,” har S-ordføreren tidligere udtalt over for DR.

Sparer 5,6 milliarder på den manglende regulering af overførselsoverenskomster

Ud over at folkepensionister mister 700 millioner kroner, står førtidspensionister til at miste andre 1.100 millioner kroner, mens seniorpensionister mister 1.000 millioner kroner.

Kontanthjælpsmodtagere mister 800 millioner kroner på SVM-manøvren, folk i ressourceforløb og efterlønnere mister også hver 800 millioner kroner. Endelig mister SU-modtagere 400 millioner.

I alt mister folk på overførselsindkomst således 5,6 milliarder kroner i manglende opregulering. En opregulering, som ville være trådt i kraft fra 2026 ifølge det nu opsagte forlig.

Opdateret 

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

OG Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne kan heller ikke se noget urimeligt i, at mange på overførselsindkomst ikke har fået inflationshjælp....

Jeg tilslutter mig fuldtud Karsten Hønge:
“Det her skaber mere ulighed. Det skaber mere afstand mellem overførselsindkomster og lønindkomst. Det er dybt skuffende, at socialdemokrater medvirker i den slags”

Det kommer ikke bag på nogle at denne blå regering kun fører borgerlig politik.
At nogle medlemmer render rundt og leger Socialdemokrater for at redde deres mandat, snyder ikke ret mange.

Jamen der er da klart, med den succes S havde efter store Bededag og Mettes i særklasse flabede bemærkning om, at alle danskere skal arbejde noget mere, fordi man nu i 20 år været med til systematisk at udhulet overklassens deltagelse i finansiering af velfærdssamfundet, ved den ene lettelse efter den anden i topskatten, virksomhedsskatten, arveafgiften og åbenlyse huller i skatteligningen, og har åbenbart været nødt til, at fylde hullet ud med noget, større bidrag fra lønmodtagerne.
Er hun mon klar over, hvor meget hun skulle skamme sig, hvilken regning der ligger og venter ved næste valg.

Når Mette F. ved næste valg må sige farvel til 15 S-mandater, er hendes formandstid forbi.
Men disse 15 rygklappere ligger som de har redt. De må betale prisen for deres passivitet.

Til gengæld slipper vi for diskussionen i folketinget om republik og kongedømme og hvor pengene skal komme fra til dronningens hof og kongeparrets hof.

Pengene er allerede fundet!

Om dronning Mette også abdicerer efterfølgende, ja, det står jo i demokratiets magt!

Statsminister Mette Frederiksen er ikke født royalist, men blev det på grund af dronningen, siger hun.

Til gengæld blev Mette Frederiksen født socialdemokrat!

De bonede gulve gjorde hende formodentlig borgerlig!

Og hendes mange samtaler med dronningen har måske givet hende et indtryk af hvorfor danskerne er “verdens lykkeligste folk”!

Socialdemokraterne har sejret ad helvede til!

Nu skal vi alle i fællesskab hjælpe hinanden med at betale apanagen til danskerne!

Dronningen har levet sammen med den heldigste generation af danskere:

Efterløn, dagpenge, fuld SU, sygedagpenge, råd til alle kræftforløb og et velfungerende kongehus, der har kørt handelsaftalerne i hus!

De kommende generationer står over for krig, mangel på arbejdskraft, generationsoprydninger, klimakrise, energikriser, vuggestuer og børnehaver der ligger i ruiner, overfyldte storbyskoler, ustyrlige storsyghuse, infrastruktur i forfald, etc.

Regeringen har set “skriften på væggen”!

Og Ekstrabladets voksen-mobberi imod kong Frederik den 10.

Sammenhold bliver kodeordet for den nye konge!

Royal run viser vejen!

Alle danskere skal til pengepungen og rekordafgangene fra Kastrup lufthavn vil vise om solidariteten består!

Eller om Spies og Tjæreborgs charter-danskere viser Socialdemokraternes sande ansigt!

Børn og gamle koster kassen!

Med en konge med en gammel mor og fire børn, ja, så skal apanagen op!

Den dag SF og Socialdemokratiet indser dette, ja, så er mistrivselen blandt børn og unge på vej den rigtige vej!

Og måske kan de gamle blive visiteret til personlig hygiejne og lidt rengøring igen!

Måtte dronning Mary og kong Frederik blive billedet på dette!

SF vil have minimums-normeringer!

Men vil ikke betale prisen!

Danske børn og unge burde få normal-normeringer!

Kronprins Frederik sagde engang sandheden om den socialdemokratiske institutions-opdragelse i Danmark:

- Man siger man tugter den man elsker, vi tvivlede aldrig på din kærlighed, Mette, Karsten, Lars, Troels, etc.

Tænk hvor mange vuggestuepædagoger og sosuer man kan få for 700 millioner!

Verdens lykkeligste generation har nået udløbsdatoen!

I LA taler de allerede om selvopsparet folkepension!

Flyrejserne erstattes af opsparing til din egen alderdom!

SF er åh så grønne!

Men fly-charterrejser er en menneskeret!

Stakkels børn og gamle!

Mistrivsel over hele landet!

Men gyngehøvdingen møder aldrig almindelige folk!

Og får en royal opvågning!

Børn og gamle koster kassen!

Vi er mange socialdemokrater der ikke mere støtter Mette, men hun må jo regne med hun har borgerligt flertal?

Hold kæft hvor jeg glæder mig til valgperioden er forbi.
Så kan vi da endelig komme af med Mette Bededag og hendes asociale sammenrendsregering.
Gør din pligt og kræv din ret?? Vor herre bevares…
Hvordan er det nu lige Socialdemokratiets nye slogan er??
Nåh jo; Vi har ingen kvaler, pensionistbyrden betaler…

Når nu Bjarne Laustsen forlader Folketinget efter næste valg, - er der så overhovedet een eneste rigtig bundsolid og rodfæstet klassisk socialdemokrat tilbage i folketingsgruppen? Jeg synes efterhånden, at S-gruppen består af AC-wannabees, som i princippet kunne (og mange har allerede) være valgt for flere/mange forskellige partier alt efter, hvor chancerne for valg og (nu også) med tiden korsebånd og stjerner synes at være størst....

Løkke har fornyligt sagt på tv, at han vil afskaffe folkepensionen, men kom ikke med bud på hvad der så skulle erstatte den. Alt hvad den mand er med i rammer nederste halvdel af befolkningen.
Lavt lønnede får godt nok meget små skattelettelser, men dog skattelettelser, men hvad er prisen? Jeg tror vi i nær fremtid vil se meget mere privatisering, egenbetaling hos lægen.
Jeg tror, at forhandlingerne om regeringen var et valg om samarbejde eller rigsret.
Ved næste valg tror jeg desværre det bliver mere end svært at opnå et rødt flertal. Et kanonvalg til liste Ø, vil ryste hele den borgerlige fløj, men det kommer desværre ikke til at ske.

Hvorfor skulle der komme noget i stedet for folkepensionen? De penge, der er indbetalt igennem mange år, er da bedre brugt på skattelettelser til overklassen end til at holde liv i fattiglemmerne. Den våde drøm er at erstatte flest mulige fra den arbejdende klasse med billig arbejdskraft fra asiatiske lande. Problemet med pensionisterne løser sig selv i løbet af kort tid. De har ikke kræfterne til at gøre modstand, så de forsvinder ret hurtigt. Er man utilfreds med det, kan man måske lægge lidt udvalgte kemikalier på lager til senere brug.

Ja både Mette Ordensbånd og Bjarne Hatrup fra Ældresagen svigtede de gamle. Sig mig hvad ska vi med en formand som Bjarne Hastrup i ÆldreAGEN. hAN TØR JO INTET.

Annonce