Skattedokumentar er solidt og skræmmende håndværk

Anmeldelse: DR-dokumentar om Danmarks største tyveri løfter sløret for en skruppelløs svindler og en underdrejet skattemyndighed.
Fire Stjerner

Hvordan kan det lade sig gøre at snyde den danske stat for et større milliardbeløb? Hvordan kan man slippe af sted med at lade svindelnumrene foregå over flere år? Og hvordan kan man efter at have franarret den danske stat uhyrlige summer gå rundt som en fri mand? De spørgsmål forsøger DR-dokumentaren ”Milliardkuppet” at give os læsere svar på.

I dokumentaren følger vi to DR-journalister, der jagter svindleren Sanjay Shah, der gennem et svindelnummer har franarret SKAT og dermed den danske stat 12,3 milliarder kroner ved refusion af udbytteskat. Vi følger de to journalister, der i deres jagt på den britiske svindler både kommer til Bergen, Bruxelles og til en udendørskoncert i Dubai.

Selvom turen rundt i Europa i jagten på den skruppelløse storsvindler har et stænk af kriminalromanens spænding over sig, er det mest tankevækkende og journalistisk stærkeste, at vi møder den HK’er, der godkendte anmodningerne om udbytteskat.

Medarbejderen, der først blev bortvist fra SKAT og siden sigtet i sagen, fortæller en historie, der bør få øjenbrynene til at løfte sig hos enhver. Om en ledelse i SKAT, der overså alle advarsler. Om en leder, der var placeret i en anden ende af landet. Om en HK’er, der var eneste medarbejder i den afdeling, der sad med et af de mest indviklede skattetekniske områder – refusion af aktieudbytteskat på tværs af landegrænser.

Mens vi hører om, at skattemyndighederne i vores nabolande opdagede og dermed forhindrede lignende svindelforsøg, bliver man som seer noget forundret over, hvorfor de danske skattemyndigheder dog ikke kunne finde ud af det samme.

Dokumentaren er solidt journalistisk håndværk, der løfter sløret for en af vor tids største offentlige skandaler. Og selvom vi aldrig kommer helt i bund med, hvad der er sket, hvem der skal holdes ansvarlig, og hvordan vi kan undgå noget lignende i fremtiden, er dokumentaren værd at se. Fordi sagen er så grotesk og bliver beskrevet så nøgternt, ordentligt og grundigt.

Mads Havskov Hansen er cand.jur. og tidligere pressekonsulent i Socialdemokratiet


Flere artikler om emnet

Annonce