Annonce

Socialdemokrater vil lukke døren for banklobbyister

Hvis banklobbyister ikke vil bringe lys over bankernes hemmelighedskræmmeri, er det slut med at mødes med Socialdemokraterne i EU.

Hvis lobbyister for de europæiske banker ikke vil stille op til høringer i Europa-Parlamentet, når der skal kastes lys over bankernes arbejde med at bringe penge sikkert i skattely, så skal parlamentet udelukke dem fra at komme med input til anden europæisk lovgivning.

Det skriver Socialdemokratiets medlem af Europa-Parlamentet, Jeppe Kofod, der er næstformand for den socialdemokratiske gruppe og ordfører i Europa-Parlamentets Særlige Skattesnydsudvalg (PANA), i et indlæg i Information.

Det handler ifølge Jeppe Kofod blandt andet om de såkaldte LuxLeaks. PanamaPapers, FootballLeaks og et væld af andre hvidvaskningssager, son parlamentet forsøger at afdække.

”Alle eksempler på grænseoverskridende skatteskandaler, der har kostet samfundet et svimlende milliardbeløb. Det betyder mindre velfærd til Europas borgere. Samtidig slår skatteskandalerne skår i tilliden til Europas politiske systemer,” skriver han.

”Vi skal have lukket de skattehuller, der udnyttes i det skjulte og truer vores velfærd. Og samtidig kæmper vi i EU for at stoppe det skadelige hemmelighedskræmmeri, der omgærder alle dem, som ikke vil samarbejde med os.”

Har bedre ting at tage sig til
Ifølge Jeppe Kofod, så oplever han at bankernes lobbyister gang på gang melder afbud, når Skattesnydudvalget forsøger at få dem i tale.

”I stedet for at lægge alt frem og bidrage til den gennemsigtighed, som Europas befolkning fortjener, vælger alt for mange af de indkaldte at afvise Skattesnydsudvalgets invitation. Undskyldningerne er ofte kreative, andre gange direkte kyniske. Som f.eks. da en repræsentant for et førende luxembourgsk advokatselskab med tråde til Panamapapirerne afslog at forsvare sin rolle i skandalen med ordene: »Jeg har bedre ting at tage mig til.«”

Han mener, at finanssektoren og de øvrige lobbyister adviser en alvorlig mangel på respekt. Ikke bare over for parlamentet, men over for de europæiske skatteborgere.

 

Derfor er budskabet fra Jeppe Kofod også, at banker, personer og multinationale koncerner, som ikke møder op til høringerne, fremover ikke skal have adgang til Europa-Parlamentet.

”For hvis de ikke ønsker at samarbejde med parlamentets politikere, hvorfor skal de så have lov til at dyrke deres interesser i hjertet af Europa-Parlamentet,” spørger han.

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet