Annonce

Socialdemokratiet i Randers i undertal: Ny Nordic Waste-undersøgelse undervejs

Et flertal i byrådet vil have kommunens håndtering af den potentielle miljøkatastrofe gransket, efter at Venstre og De Konservative har skiftet standpunkt.
Foto: Randers Kommune
Der arbejdet på jordskredet ved Nordic Waste ved Randers.
16 ud af 31 medlemmer i byrådet i Randers Kommune stiller forslag om at få foretaget en uvildig undersøgelse af kommunens ageren i forbindelse med den potentielle miljøkatastrofe omkring jordskredet ved den nu konkursramte jordrensningsvirksomhed Nordic Waste.

Forslaget, som er sendt ud til byrådets medlemmer, skal til afstemning 26. februar.

Det skriver TV2 Østjylland, som søndag aften kom i besiddelse af forslaget. Netavisen Pio er også i besiddelse af forslaget.

Det er ikke første gang at Nordic Waste-sagen undersøges. 30. januar konkluderede en undersøgelse foretaget af kommunens egne advokater, Codex Advokater, at ansvaret alene lå hos Nordic Waste.

Dengang blev et forslag om en uvildig undersøgelse nedstemt i byrådet.

Nyt flertal

Men nu forsøger en alliance af Venstre, De Konservative, Dansk Folkeparti, SF, Velfærdslisten, Beboerlisten, Enhedslisten og løsgængerne Lars Axel Nielsen, Bo Rats og Henriette Malland sig med et nyt forslag om en uvildig undersøgelse.

Flertallet bag det nye forslag går uden om Socialdemokraterne, De Radikale, borgerlisten Østbroen og løsgængeren Jens Peter Hansen.

Det har jeg det helt fint med

Venstre og De Konservative er nye medstillere af forslaget. De har blandt andet ændret holdning på grund af det faktum, at 17 miljørapporter først er blevet udarbejdet efter sagen rullede.

Borgmesteren tager det roligt

Den socialdemokratiske borgmester i Randers, Torben Hansen, ligger tilsyneladende ikke søvnløs over det nye forslag om en uvildig undersøgelse.

”Kommunaldirektøren skulle i forvejen på onsdag præsentere en undersøgelse af miljøadministrationen i sagen til følgegruppen, men nu håber jeg, at alle byrådsmedlemmer kan blive enige om en uvildig undersøgelse. Det har jeg det helt fint med,” siger Torben Hansen til Randers Amtsavis.

Efter kommunalvalget i efteråret 2021 indgik følgende partier i konstitueringsaftalen:

Socialdemokratiet, Venstre, De Konservative, Dansk Folkeparti, SF og De Radikale.

Pres fra Christiansborg

Det er ikke kun i byrådet, at der er interesse for at undersøge Randers Kommunes håndtering af Nordic Waste-sagen.

I slutningen af januar meddelte miljøminister Magnus Heunicke (S) at regeringen også bakker op om at få alt frem i lyset:

“Vi skal gøre alt for at undgå, at Danmark står i en lignende sag igen med de store konsekvenser, det kan have for natur og lokalsamfund. Derfor vil vi sikre, at de nødvendige undersøgelser gennemføres, også af kommunens ansvar, og vi er parate til at drage de nødvendige konsekvenser af dette.”

Jordskredet er stabilt, men faren er ikke afblæst

Tirsdag landede en ny rapport fra GEUS, bestilt af Miljøstyrelsen, som viser at jordskredet ved Nordic Waste er ved at stabilisere sig.

Det er vigtigt, at jordskredet fortsat overvåges

Der er ikke længere fare for at landsbyen Ølst bliver dækket af jord, til gengæld er faren hvad angår forurening af den nærliggende Alling Å ikke afblæst endnu.

"Jordskredet er nu ved at stabilisere sig, og selv i de værste scenarier vurderer GEUS ikke, at der er nogen risiko for, at beboelseshuse i Ølst kan blive påvirket af jordskredet. Selvom jordskredet er ved at stabilisere sig, er der stadig en risiko for skade på miljøet via det overfladevand, der løber fra jordskredet og ned mod Alling Å,” siger miljøminister Magnus Heunicke, ifølge en pressemeddelelse, og fortsætter:

“Det er vigtigt, at jordskredet fortsat overvåges, og at det forurenede overfladevand håndteres, så vandmiljøet beskyttes. Derfor vil Miljøstyrelsen i samarbejde med Randers Kommune fortsat følge situationen tæt.”

Souschef, journalist og redaktionssekretær.


Flere artikler om emnet