Nyt skred i Nordic Waste-sagen: Regeringen vil også undersøge Randers Kommunes mulige ansvar

Miljøminister Magnus Heunicke (S): Vil sikre “at de nødvendige undersøgelser gennemføres, også af kommunens ansvar”
Foto: Statsministeriet/Stine Tidsvilde
Jesper Kaas Schmidt, kommunaldirektør, Mette Frederiksen (S), statsminister, Magnus Heunicke (S), miljøminister og Torben Hansen (S), borgmester
SVM-regeringen vil nu også undersøge Randers Kommunes mulige ansvar i sagen om det gigantisk jordskred af forurenet jord på jordrensningsvirksomheden Nordic Waste ved Ølst syd for Randers.

Det oplyser miljøminister Magnus Heunicke (S) over for flere medier i en skriftlig kommentar:

Vi skal gøre alt for at undgå, at Danmark står i en lignende sag igen

“Vi skal gøre alt for at undgå, at Danmark står i en lignende sag igen med de store konsekvenser, det kan have for natur og lokalsamfund. Derfor vil vi sikre, at de nødvendige undersøgelser gennemføres, også af kommunens ansvar, og vi er parate til at drage de nødvendige konsekvenser af dette.”

Pres fra Venstre

Meldingen kommer efter flere dages pres fra ikke mindst regeringspartiet Venstre, hvor partiets politiske ordfører Torsten Schack Pedersen har presset hårdt på for, at også Randers Kommunes mulige medansvar skal undersøges og kortlægges.

På et pressemøde tirsdag placerede Randers Kommune - på baggrund af en advokatundersøgelse udført for og betalt af kommunen - ansvaret for miljøskandalen hos virksomheden Nordic Waste. Kommunen vedgik dog samtidig at have begået flere fejl under forløbet.

Blandt andet erkendte kommunens kommunaldirektør, at det er en klar fejl, at kommunen først op til pressemødet tirsdag formiddag offentliggjorde kommunens tilsyn med Nordic Waste gennem de seneste år. Resultatet af tilsynene burde have været offentliggjort løbende.

Justitsminister Peter Hummelgaard (S), erhvervsminister Morten Bødskov (S) og miljøminister Magnus Heunicke (S) oplyste fredag, at Kammeradvokaten - statens advokat - skal undersøge Nordic Waste-sagen. Randers Kommunes mulige medansvar indgik dog ikke i Kammeradvokatens undersøgelse.

Men med miljøministerens udmelding onsdag morgen bliver kommunens mulige medansvar altså også undersøgt. Det er i skrivende stund uvist i hvilket regi kommunens mulige medansvar skal undersøges.

Socialdemokratisk borgmester: “Meget fint”

Randers socialdemokratiske borgmester, Torben Hansen, hilser en undersøgelse af kommunens mulige medansvar velkommen:

Det synes jeg selvfølgelig er meget fint

Det synes jeg selvfølgelig er meget fint. Vi har kun en interesse i, at alt bliver undersøgt, og står selvfølgelig til rådighed for enhver undersøgelse, regering og folketing måtte ønske. I Randers Kommune har vi netop fremlagt en juridisk redegørelse. På den baggrund har vi politianmeldt Nordic Waste og sat en række initiativer i gang i forvaltningen,” siger Torben Hansen i en skriftlig kommentar til TV2 Østjylland.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce