Annonce

Socialdemokratiet: Ja til kongehuset - nej til ordener

Politisk ordfører bakker "fuldtonet op om kongehuset", men takker fortsat nej til kongelige ordener.
Foto: Creative common, Johannes Jansson
Dronning Margrethe
I sin nytårstale brugte statsminister Mette Frederiksen (S) en stor del af tiden på at tale om kongehuset.

Dagen inden bekendtgjorde dronning Margrethe, at hun vil abdicere den 14. januar, hvorefter kronprins Frederik får titlen som konge af Danmark.

Mette Frederiksen roste dronning Margrethe ganske meget i sin nytårstale, hvor hun blandt andet udtalte:  “Jeg selv blev ikke født som royalist. Jeg blev royalist takket være dronningen.” 

En holdning, som står i kontrast til store socialdemokratiske skikkelser, som Thorvald Stauning, der var imod at modtage kongelige ordener.

Netavisen Pio har i anledning af tronskiftet spurgt politisk ordfører for Socialdemokratiet, Christian Rabjerg Madsen, om hvad Socialdemokratiets holdning til monarkiet anno 2024 er.

Respekt for dronningen 

I sin nytårstale sagde Mette Frederiksen, at hun er blevet royalist. Helt grundlæggende er Socialdemokratiet så et royalistisk parti?

“Jeg tror, der er forskellige måder at beskrive forholdet til kongehuset på, alt efter hvem man lige er,” siger Christian Rabjerg Madsen til Netavisen Pio og fortsætter:

“Der kan være forskellige måder at udtrykke det på fra socialdemokrat til socialdemokrat, men det, jeg tror er gennemgående, er, at Socialdemokratiet har en meget stor respekt for vores nuværende dronning og også den kommende konge"

Socialdemokratiet har en meget stor respekt for vores nuværende dronning og også den kommende konge

"Og der er en opbakning til det konstitutionelle monarki, som i mere end 100 år har været en historisk konstant og fungeret fantastisk stærkt sammen med et af verdens stærkeste demokratier, som vi jo har i Danmark.” 

I Socialdemokratiet er der en linje om, at man som socialdemokrat siger nej til ordener fra kongehuset. Hvordan kan det være?

“Det er historisk betinget og stammer tilbage fra Stauning. Så det er en 100 år gammel tilgang, som vi har til det spørgsmål i den socialdemokratiske gruppe. Og jeg tror, at den linje går fint i spænd med, at vi bakker fuldtonet op om vores kongehus og det konstitutionelle monarki.” 

Ingen planer om at ændre politik 

Er det kun en historisk rest, som er årsagen til, at socialdemokrater siger nej til ordener, eller er der også grunde, som gør sig gældende i dag?

“Der kan sikkert være forskel på, fra socialdemokrat til socialdemokrat, hvad man lægger i det. For mig er det primært en historisk ting. Det har vi historisk ikke gjort, og det synes jeg sådan set er udmærket. Og jeg synes, at den position gennem årene har fungeret fint, samtidig med,  at der har været en stor opbakning til kongehuset.” 

Hvad er det, som fungerer fint ved det?

“For mit eget vedkommende kan jeg bare sige, at jeg bakker fuldtonet op om kongehuset. Jeg synes, at vi har en meget dygtig dronning, som har ydet en god indsats, og vi får en god konge med kong Frederik X om få uger.” 

“Og den opbakning til kongehuset, synes jeg, sagtens man kan have og føle og være overbevist om, samtidig med, at man siger, jamen som socialdemokrat har man historiske grunde til ikke at tage imod ordener. Jeg synes ikke, der er nogen modsætning mellem de to positioner, sådan set.” 

Men hvis det nu kun er historiske grunde, og man samtidig er så glad for kongehuset, kunne man så forestille sig, at den politik om ikke at tage imod ordener, blev ændret på et tidspunkt?

“Vi har ikke nogen planer om at ændre den politik.”

Der har været nogle socialdemokrater som tidligere minister for udviklingssamarbejde Flemming Møller Mortensen og fiskeriordfører Bjarne Laustsen, som har taget imod ordener. Er det i strid med linjen?

"Jeg synes personligt, det er helt uproblematisk, og jeg bider også mærke i, at de har gjort det, ikke som medlemmer af Folketinget, men som henholdsvis klosterforvalter og som Kommitteret for Hjemmeværnet. De har gjort det, fordi der har været nogle andre opgaver, de har varetaget. Og det har jeg det personligt helt afslappet med."

Flemming Møller Mortensen fik ridderordenen i 2020 efter at være blevet kongelig udnævnt forstander for Aalborg Kloster. En stilling han tiltrådte i 2018.

Bjarne Laustsen takkede ja til ridderordenen i 2015, som han modtog i kraft af hvervet som Kommitteret ved Hjemmeværnet.

 

Emma Inge Hansen er journalist på Netavisen Pio. 


Flere artikler om emnet

Kommentarer

DEM GUD SKABTE UNDEN HJERNE - GAV HAN VINKLER OG STJERNER !!!!!!!

DET STOD DER PÅ TOILET DØREN - DA JEG VAR SOLDAT.

VELKOMMEN I KLUBBEN METTE OG HENDES GODE VENNER.

Vi kan så udlede, at Axel blev forbigået da forfremmelserne blev offentliggjort.
Misundelse er ikke godt.

Det er tankevækkende, at Socialdemokratiet er betænkelige over for regentens ordener, men gladeligt forærer vores indfødsret væk til alverdens massetilvandrede islam- og shariatilhængere.

Samt meget gladeligt har foræret dansk statsborgerskab til Alexandra Manley, Mary Donaldson, Alexandra Manley og Marie Cavallier ....

Undrer mig bestemt ikke over, at nogle socialdemokrater i Folketinget er ordens-hungrende.... TÆNK engang, hvis de ikke kan komme til hofbal med det nye kongepar UDEN ordener....

Vi skal glæde os over, at vi har kongehuset. Dronningen har gjort et STORT arbejde for Danmark.

Det udelukker, at vi ikke har et statsoverhoved som Tyskland har Frank-Walter Steinmeier.
Jeg får kuldegysninger ved tanken om, at det kunne være Helle Thorning-Schmidt
.

Jeg siger: Nej til kongehuset som institution; nej til ordener....

Tænker at både Dronning Margrethe og Grevinde Alexandra vil(le) være særdeles glimrende præsidenter for Færøerne, Grønland og Danmark

Mærkelig verden vi lever i.
Alle bruger milliarder på at profilere sig, og skille sig ud fra mængden.
DK bruger nogle millioner på et uskadeligt kongehus, som netop kan profilere os og udskille os fra mængden på en profitabel, historisk og anderledes måde. Kongehuset er et meget stort "brand" for DK. Men misundelsen trives i bedste velgående.
At DK. har et kongehus er jo ikke til hindring for at vi også har verdens bedste demokrati.

"Verdens bedste demokrati" .... Hvornår har Danmark haft det?

Kongehuset er Et "gode" for Danmark &vores samfund samt et samlende "ansigt"også til Verden.
Derfor bør det respekteres&anerkendes med stor respekt..det er netop det vores Statsminister gør..,samt enig med Christian Raakjær..alt andet er "gammeldags,s " ..Kongehuset, Dronning &kommende Regentpar Samler os Alle, og giver demokratiet ansvar..

Nu er det jo at nedgøre Stauning at sammenligne ham og Mette Bededag.
Stauning var jo til for folket og ikke for de rigeste 20% af befolkningen.
Med hensyn til kongehuset er det da en anakronisme! Vi skriver da 2023 og ikke 1723.
Så det kan da ikke passe at man kan fødes til at resten af befolkningen skal betale for ens livsophold på 1 klasse!!

Julle, du læser lige min kommentar længere oppe. Den giver et fint svar på dit spørgsmål.
Og der er i øvrigt mange andre mennesker der er født til et liv på 1. kl. uden at have løftet en eneste finger, og hvor andre skaffer pengene til deres luksus.
Utroligt hvor misundelsen trives.

Hans Jensen, kom nu ud i virkeligheden.
Alt behøver ikke at bunde i misundelse, som du åbenbart tror.
Det kunne jo også bunde i indstilling til livet!
Og så kan du jo passende læse de kommentarer der er neden under.

Det er INTET andet end misundelse, pakket ind under floskler som demokrati.
Dk. har verdens bedste demokrati, som kongehuset ingen indflydelse har på, og den de har er ren proforma.

Der findes mindst 4 forskellige måder at forholde sig til kongehuset på.
1) nogle bakker op om kongehuset uden forbehold
2) nogle vil af med kongehuset og have en præsident
3) nogle vil af med kongehuset uden at sætte noget i stedet
4) og så er der mig, der vil erstatte arvekongedømmet med et valgkongedømme - bare i en lidt opdateret udgave ift. den, vi havde i de gode gamle dage.

Det er dog ikke et emne, der kan holde mig vågen om natten. Og jeg ville også selv takke nej til ordener, medaljer og ridderkors.

Tænk sig vi havde haft en præsident som den finske Martti Ahtisaari nobelprismodtager

Kongehuset er en institution, hvor en selvudnævnt elite kan bryste sig sammen som værende betydningsfulde hævet over folket. Det er på tide at afskaffe kongehuset og fuldføre demokratiet.

Et forældet levn fra fortiden, hvor man skulle vise underdagnighed. Kristendom og kongehuse er indrettet til at tryne folket og demokratiet.

Rasmus hold da op en gang gammeldags ævl.
Hvor er det kristendommen og kongehuset tryner dig og demokratiet ??
Har du drukket ???

"snobberiets overdådighed af nonsens" som Georg Metz siger det præcist formuleret på Information.dk.

Margrethe stammer fra en slægt fra Tyskland og Mary Donaldson er fra australien. Der er ikke meget dansk over det.

Jeppe du vrøvler. Langt de fleste danskere har udenlandske aner. Det er et faktum at dronningen har aner tilbage til Gorm den Gamle. Men selvfølgelig også til en lang række udlændinge. Præcis som dig selv, hvis du har evnerne til at undersøge det.

Ufatteligt, hvor lidt de fleste mennesker ved om, hvordan samfundet fungere og forstår sammenhængene. M;en det er hovedårsagen til verden befinder sig hvor den gør i dag.

Sov du bare videre.

Rasmus, så er det bare super godt, at DK. har sådan en klog type som dig, der kender sandheden på alle problemer.
Bare jeg var lige så klog og vidende som dig.
Men du har nok ret. En god lur er bedre end læse dine skriblerier.

Hans Jensen, hvis en DNA-undersøgelse kan bekræfte at dronning Margrethe har aner tilbage til Gorm den gamle, gælder det samme for Norges kong Harald, Englands kong Charles og den græske Eks-kongefamilie, de er alle efterkommere af kong Christian den 9 som er deres tip tip oldefar.

Fint vi har et kongehus, det ville være forfærdeligt hvis den selvglade mette skulle være præsident.

Og endnu værre hvis det blev Anders Fogh Rasmussen eller Lars Løkke Rasmussen for slet ikke at tænke på at Pia Kjærsgaard kunne komme på tale, Uha, Uha da da.