Annonce

”Socialdemokratiet står fuldt og helt bag konventionerne”

Menneskerettighedsdomstolen forhindrer, at Danmark sender kriminelle rumænere til afsoning i hjemlandet: ”Det bliver vi nødt til at drøfte med domstolen. Det virker helt urimeligt,” siger S-retsordfører Trine Bramsen
”Socialdemokratiet står fuldt og helt bag konventionerne.”

Det fastslår Socialdemokratiets retsordfører, Trine Bramsen, over for Netavisen Pio – i kølvandet på at S-gruppeformand, Henrik Sass Larsen, i TV2 News-programmet, ”Pind & Sass” onsdag aften sagde, at Danmark bør arbejde for at ”rode sig ud af” internationale domstole og konventioner.

S-formand Mette Frederiksen lagde torsdag afstand til udtalelserne. Det samme gjorde Trine Bramsen:

”Konventionerne, herunder Menneskerettighedskonventionen, er helt afgørende for at sikre grundlæggende spilleregler og rettigheder for borgerne. Det er vigtigt, at vi har de her spilleregler til at regulere staternes opførsel. Derfor må der – under ingen omstændigheder – være tvivl om, at Socialdemokratiet står bag konventionerne. Det gør vi dag, og det gør vi i fremtiden,” siger Bramsen til Netavisen Pio.

Derfor må der – under ingen omstændigheder – være tvivl om, at Socialdemokratiet står bag konventionerne

”Der er rigtig mange danskere, der er provokeret”

Bramsen understreger samtidig, at Socialdemokratiet ønsker at diskutere og gå i dialog med domstolen om fortolkningen i udvalgte sager:

”Når det er sagt, så er der en rigtig vigtig diskussion, der handler om den ”dynamiske fortolkning”. Her kan jeg godt forstå, at der er rigtig mange danskere, der er provokeret over, at vi ikke kan sende en rumæner, der har begået kriminalitet i Danmark, hjem til afsoning i Rumænien. Selv om der er en helt klar aftale om, at det er det, man skal. Det kan vi ikke, fordi konventionerne siger, at kvadratmeterne i de rumænske fængsler er for få”, siger Trine Bramsen.

Bramsen forklarer, at hun selv har besøgt de pågældende fængsler. Det handler om åbne fængsler, hvor de indsatte sover om natten, men går ud ad fængselsporten om dagen for at gå på arbejde:

”Det er pladsen i den her type åbne fængsler, der simpelt hen blokerer for, at vi kan sende rumænske kriminelle til afsoning i Rumænien. Det gør, at Danmark så og sige hænger på de rumænske kriminelle. Og at det er danskerne, der må betale regningen. Dét kan jeg godt forstå, at der er kritik af. Det bliver vi nødt til at drøfte med Menneskerettighedsdomstolen. Det virker helt urimeligt.”

Trine Bramsen har endnu et eksempel:

”Hvis man har en eftersøgt kriminel fra et østeuropæisk land, så fordi vi ikke kan sende dem hjem til afsoning, så kan dansk politi rent faktisk ikke udlevere de her mennesker. Hvis man er rumænsk kriminel, så skal man i bund og grund bare skynde sig at flygte til Danmark. For vi kan ikke sende dem hjem til varetægtsfængsling.”

Ærgrer sig over at det kom til at handle om for og imod

Trine Bramsen glæder sig over, at Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol har meldt ud, at den fremadrettet vil blande sig mindre i nationale forhold: 

”Vi har længe presset på for at regeringen skulle tage kontakt til domstolen og diskutere fortolkningen af konkrete sager med dem. Selvfølgelig skal vi kunne diskutere med domstolen. Nu er der så – endelig – skabt kontakt. Og der er et arbejde i gang. Domstolen har været ude at sige, at man fremadrettet vil være mindre indblandende i den nationale dagsorden. Det var præcis den problemstilling, som Henrik Sass forsøgte at løfte på TV. Det er bare vigtigt at få med, at det ikke handler om at forlade konventionen. Det står ikke til diskussion. Det handler om fortolkningen af konventionen. Der tales så meget om indretning af kontorer de her dage. Man kan sige, at vi ønsker at blive i kontoret, men vi vil gerne se nærmere på indretningen.”

Det var præcis den problemstilling, som Henrik Sass forsøgte at løfte på TV

Det er vel – sagt på jysk-fynsk – træls, at skulle diskutere det her på baggrund af udtalelser, som S-gruppeformanden er kommet med i et TV-program?

”Der er ikke nogen, der kan være i tvivl om, hvor vi står henne i forhold til konventionerne. Det har vi sagt igen og igen. I alle ordførertaler har vi igen og igen gentaget, at vi står fast på, at Danmark skal være en del af og overholde de internationale konventioner. Det er blevet sagt igen og igen og igen. Gruppeformanden kom så med en noget bombastisk udtalelse. Så slog partiet efterfølgende fast med syvtommersøm, at vi er en del af konventionerne. Alligevel er der så politiske modstandere, der stadigvæk forsøger at skabe tvivl om Socialdemokratiets linje. Så der sidder nogen og venter på, at Socialdemokratiet rammer skævt på bolden, så de kan kritisere os.”

Bramsen understreger, at Sass forsøgte at rejse en reel og nødvendig diskussion:

”Det er en helt reel og nødvendig diskussion, som Sass forsøgte at rejse. Derfor synes jeg, det er rigtig ærgerligt, at det kom til at handle om for og imod. Kernen i diskussionen er den dynamiske fortolkning. At diskussionen så fik det tvist, at det var for eller imod konventioner, synes jeg selvfølgelig er ærgerligt. Men kernen i diskussionen er meget-meget vigtig.”

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Godt at vide at Socialdemokratiet står bag konventionerne!

Der vil jo altid være domme, man ikke er enig i, men lige så lidt som vi kan hive en dansk dommer i ærmet og sige han/hun skal dømme på en bestemt måde, lige så lidt kan vi gøre det med dommerne ved den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, hver gang der er en dom, vi ikke kan lide.

Trine Bramsen forsøger at forklare, hvad Sass' hensigt var, men den var klar: at vi skulle "rode os ud af alle konventioner".

Sass' udmelding er meget grænseoverskridende. Da et flamsk nationalistisk parti Vlaams Belang (der er holdt uden for al politisk indflydelse i Belgien) i 2012 kritiserede Flygtningekonventionen, reagerede formanden for NV-A, et andet flamsk nationalistisk og fremmedfjendsk parti, der nu sidder i regering, med at sige, at den kritik var at overskride en rød grænse. NV-A's justitsminister tog iøvrigt afstand fra Smykkeloven og sagde, at sådan en lov vil aldrig blive vedtaget i Belgien: "Lidt menneskelig skal man da være".

https://menneskeretsdebat.blogspot.com/2018/11/henrik-sass-larsens-s-prv...

t.o. Mht dynamisk fortolkning kan jeg anbefale: Dynamisk fortolkning: Myte og realitet i en fordrejet debat af professor Jens Vedsted-Hansen AU
http://helsinkicommittee.dk/wp-content/uploads/2017/12/MenneskeRet-Vrang...