Annonce

Lindholm i drift: 2,25 millioner pr. udlænding

Driftsudgifterne til hver enkelt udvist kriminel udlænding på Lindholm bliver to millioner kroner dyrere end på det nuværende udrejsecenter Kærshovedgård
Driften af det omstridte kommende udrejsecenter for udviste, kriminelle udlændinge på øen Lindholm i Stege Bugt mellem Sydsjælland og Møn bliver en ganske dyr affære for skatteborgerne.

Det viser tal fra Finansministeriet.

Driftsudgifterne beløber sig i 2022 til 225 millioner kroner.

Udrejsecenteret får kapacitet til at huse 100 beboere. Det betyder, at den årlige driftsudgift pr. udvist, kriminel udlænding bliver på 2,25 millioner kroner.

Til sammenligning er driftsudgiften pr. beboer på det nuværende udrejsecenter Kærshovedgård ved Ikast i Midtjylland kun 250.000 kroner, ifølge tal fra Udlændingestyrelsen. Altså to millioner kroner lavere pr. næse.

Dog er udgifterne til beboerne på de to udrejsecentre ikke direkte sammenlignelige, fordi de fleste beboere på Kærshovedgård er afviste asylansøgere. De udviste kriminelle udlændinge udgør en mindre del af det samlede antal beboere på Kærshovedgård.

På et samråd i Folketingets udlændinge- og integrationsudvalg 4. december medgav udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V), at hver udlænding på Lindholm kommer til at koste mange penge, men hun fastslog samtidig, at det er alle pengene værd:

”Jeg har ingen problemer med at finansiere det her og de penge, der bliver brugt,” sagde ministeren.

”Vi kommer til at undersøge dette grundigt”

Den socialdemokratiske udlændingeordfører Mattias Tesfaye var under samrådet, ifølge dagbladet Information, derimod meget kritisk over for udgiftsniveauet:

Vi kommer til at undersøge dette grundigt. Det er vores fælles skattekroner

”Det svarer til 5.000 kroner i døgnet. Findes der overhovedet så dyre hoteller i Danmark”.

"Vi kommer til at undersøge dette grundigt. Det er vores fælles skattekroner," skrev Tesfaye uddybende til Information.

SF’s integrationsordfører, Holger K. Nielsen, betegnede under samrådet den kommende driftsudgift pr. udlænding som ”eksorbitant”:

”Man bruger kolossalt mange penge på at flytte et problem fra en del af landet til en anden del. De penge kunne alternativt være brugt til mange andre ting.”

Støjbergs Lindholm-finte

Både Mattias Tesfaye og Holger K. Nielsen udtalte sig under samrådet på baggrund af udlændingeminister Inger Støjbergs fremstilling af driftsudgifterne.

Her fik Støjberg tryllet udgiften pr. anbragt udlænding på Lindholm ned ved at dele den totale driftsudgift på 225 millioner med 125 beboere.

Men Lindholm vil kun have 125 anbragte i helt ekstraordinære situationer. Lindholm ombygges til brug for 100 beboere. Det betyder, at udgiften pr. beboer mere korrekt udgør 2,25 millioner kroner. Og ikke 1,8 millioner kroner.

Socialdemokratiet oplyste onsdag – under Folketingets tredjebehandling af finansloven for 2019 – at partiet undlader at stemme for udgifterne til etablering af udrejsecenter Lindholm med den begrundelse, at Lindholm-løsningen er meget dyr og at beslutningsgrundlaget er mangelfuldt belyst.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Tak Jan Kjærgaard, en klart tekst !
Men? Kan damen bare beslutte at stresse finansloven så urimelig meget , for ombygning af lindholm ?
Jeg mener at pengene kan bruges meget mere forsvarlig i statens danmark ! For eksempel i den almene sociale sektor ! Oveni er FN , som verdensorganisation , såvel mange nationer , afvisende for lindholm som slags "ALCATRAZ"-stil fangeøen ! Og jeg mener at den hele lindholm idé er internationalt skadelig for danmarks (stadigvæk , men vaklende..) humane image !

..jeg er stolt over, at socdem i folketinget undlad at stemme for regeringens lindholm idé !
Og i lyset af denne socdem besltning vil jeg tilføje, at frk Støjberg i mine øjne praktiserer simpelt populistisk politik, indpakket i lovens retorik. For magtens skyld , "i en mangelfuldt belyste beslutningsgrundlag"(zit.)