Socialt bedrageri skal stoppes – drop søforklaringerne

DR har med en programrække sat fokus på socialt bedrageri. Første udsendelse gik i luften mandag og har allerede medført en række kommentarer.
Grov svindel og udnyttelse af fællesskabets begrænsede ressourcer, kan ikke bortforklares med ens sociale baggrund. Alle mennesker har et ansvar og pligter.

DR har med en programrække på ti udsendelser kastet sig ind i debatten om socialt bedrageri. Første udsendelse gik i luften mandag og har allerede medført en række kommentarer i den offentlige debat.

Inden jeg går videre med to af de tåbeligste kommentarer, er det på plads med et enkelt tal, der kan sætte begrebet socialt bedrageri ind i en sammenhæng. Eksperter anslår nemlig, at det koster samfundet mellem 12 og 15 milliarder kroner årligt, når folk snyder sig til dagpenge, forhøjet børnebidrag eller lignende. Det er med andre ord ikke småting der kunne udrettes i fællesskabets navn, hvis blot vi kom den omfangsrige svindel til livs.

Selvom programmerne muligvis går en anelse for meget i Morten Spiegelhauer-drama mode, mener jeg større fokus på problemet er glimrende. En af dem der er uenige er dansk kulturpolitisk speed-talker nummer et, forfatter m.m. Knud Romer.

Ifølge  Knud Romer rammer indsatsen mod socialt bedrageri en gruppe mennesker der ikke kan forsvare sig selv. Som han siger ”Underklassen er lette ofre”. Magen til vrøvl skal man lede længe efter. Groft svindel og udnyttelse af fællesskabets begrænsede ressourcer, kan ikke bortforklares med ens sociale baggrund. Alle mennesker har et ansvar og pligter. Og hvor ved Romer i øvrigt fra, at det især er ”underklassen” der svindler? Svindlen går jo især ud på, at folk forsøger at snyde sig til tilskud osv. der er målrettet folk med færre midler end dem selv. Knud Romer har for så vidt helt ret i sin iver efter mere fokus på bankdirektører og andre af finanskrisens slyngler, men det har dog ingenting med denne sag at gøre.

Endnu værre bliver det dog, da Joachim B. Olsen insisterer på at blande sig i debatten. I en kommentar til Ekstra Bladets afsløringer af svindel med dagpenge, tager han indledningsvist afstand fra svindlen. Lige så hurtigt når han dog at understrege at det bestemt ikke er den enkelte egen skyld, når han eller hun svindler.

”Lad mig understrege endnu engang, at jeg synes, det er helt forkert, når han snyder, men det er for nemt kun at bebrejde personer. Vi bliver nødt til at tale om, hvad det er, der gør, at vi overhovedet kommer i den situation”, siger beskæftigelsesordføreren til Ekstra Bladet.

Tag lige og tyg på den. Det liberalistiske Danmarks yndlings-kuglestøder, mener det er samfundets skyld. Den enkelte har intet ansvar og det er skattetrykkets strukturernes skyld. Når man hører Joachim B. Olsens bortforklaringer begynder det at lyde som Mogens Glistrup og hans (ulovlige) kamp for at betale nul-procent i skat.

Lad os gætte på, at bortforklaringerne fortsætter i den kommende tid. Indtil da kan det anbefales, at se det første program på dr.dk. Som borger, skatteyder og tilhænger af velfærdssamfundet er jeg kun glad for at landets kommuner har taget kampen op med den asociale svindel.


Kommentarer fra Facebook