Joachim B. Olsen: “Jeg har reelt stået og løjet vores vælgere op i ansigtet”

Partitoppen i LA kørte et hemmeligt parallelt forhandlingsforløb med Løkke, mens LA-profil fortalte vælgerne, at man var klar til at vælte statsministeren
Foto: Liberal Alliance
Nedsmeltningen i Liberal Alliance ved folketingsvalget har fået flere af partiets profiler til at se kritisk på ledelsen i partiet.

Morgenen efter valgaftenen beskyldte folketingsmedlemmet Henrik Dahl (LA) partitoppen i Liberal Alliance for at være “gennemsyret af nepotisme” og udtalte, at partiet havde været “til grin i fire år, fordi Thyra Frank har skulle være minister”.

Jeg har reelt stået og løjet vores vælgere op i ansigtet, men jeg vidste ikke, at jeg løj

Nu fortæller en af partiets mest markante profiler, Joachim B. Olsen, i et interview med Weekendavisen, om hvordan den daværende partiformand Anders Samuelsen (LA) og gruppeformand Simon Emil Ammitzbøll (LA) kørte et parallelt forhandlingsforløb om at indtræde i regeringen i efteråret 2016, helt uden folketingsgruppens viden. Samtidig fortalte resten af folketingsgruppen vælgerne, at man var klar til at vælte Lars Løkke, hvis man ikke fik topskattelettelser.  

Jeg troede 100 procent på, at vi ville vælte regeringen

Løj for vælgerne

I et interviewet siger Joachim B. Olsen, at han løj for vælgerne uden at vide det, fordi han troede at den hårde, ultimative linje var oprigtig ment:

“Jeg har stået i mit bagland og kigget folk ind i øjnene og sagt, at vi vælter Lars Løkke. For det var det, vi fik at vide. Og det bakkede jeg op om. Jeg har reelt stået og løjet vores vælgere op i ansigtet, men jeg vidste ikke, at jeg løj. Jeg troede 100 procent på, at vi ville vælte regeringen. Jeg stolede på, hvad der blev sagt, og fik endda at vide, at det var vigtigt at få skabt et billede af, at det ville ske,” lyder det fra Joachim B. Olsen, der ikke opnåede genvalg den 5. juni.

Men jeg må indrømme, at det gjorde ondt, da det gik op for mig, at der havde været et parallelt forhandlingsforløb

Kørte et dobbeltspil

LA-profilen beskriver videre, hvordan Anders Samuelsen og Simon Emil Ammitzbøll kørte en form for dobbeltspil, som den øvrige folketingsgruppe ikke kendte til:  

“(...) Vi var midt i en offentlig konfliktoptrapning, og mens jeg stod og sagde de ting, sad Anders Samuelsen og Simon Emil Ammitzbøll og forhandlede med Lars Løkke om at gå i regering. Ingen i folketingsgruppen vidste, at vi på det tidspunkt var på vej ind i regeringen,” siger Joachim B. Olsen og fortsætter:

“Jeg har fuld forståelse for, at der skal være et ledelsesrum til at træffe beslutninger. Men jeg må indrømme, at det gjorde ondt, da det gik op for mig, at der havde været et parallelt forhandlingsforløb.”

Han fortæller også, at folketingsgruppen først blev orienteret efter forhandlingerne, og da var det ikke til diskussion, at Liberal Alliance skulle indtræde i en ny VLAK-regering.

Trussel startede dominoeffekt

Joachim B. Olsen fortryder ikke, at Liberal Alliance stod hårdt på at ville have indrømmelser til gengæld for deres 13 mandater:

“Nu har vi jo fået et fantastisk dårligt valg, og så har man tendens til at konkludere, at alt, vi gjorde, var forkert. Det mener jeg ikke. Det var ikke forkert at sige til Lars Løkke, at han ikke kunne tage vores mandater for givet. Det var heller ikke forkert at sige, at vi ikke ville have en gentagelse af de tidligere VK-regeringer. Vi har bare eksekveret det utroligt dårligt,” siger han.

Den offentlige udmelding gjorde, at presset kom til at ligge på Liberal Alliance frem for Lars Løkke

Ifølge Joachim B. Olsen udløste det dog en uheldig dominoeffekt, da Anders Samuelsen erklærede, at han ville vælte Lars Løkke (V), hvis topskatten ikke blev lettet med fem procent. Den offentlige udmelding gjorde, at presset kom til at ligge på Liberal Alliance frem for Lars Løkke, mener den tidligere LA’er.

Anders Samuelsen og Simon Emil Ammitzbøll-Bille har ikke ønsket at udtale om sagen til Weekendavisen.

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

Kan det overhovedet UNDRE nogen det J.B. Olsen nu fremkommer med ? Tror det halve Danmark har vidst det hele tiden. Håber J.B Olsen nu kommer i job med skovl, eller møggreb i hånden...Så han kan se hvad det vil sige at være helt almindelig lønmodtager.Der må knokle sig til få tjente kroner. Eller sendes ud til "arbejdsprøvning", "jobtilbud", "mindfulness"eller "find dig selv" kurser.Så han kan blive "afklaret" helt ind til benet.

Annonce