Stort flertal vil bevare regionerne

Et stort flertal vender tommelfingeren nedad til Lars Løkkes plan om at nedlægge regionerne.
Foto: Venstre, Jens Astrup
Regeringen vil nedlægge regionerne, men danskerne takker nej.

Det fremgår af en ny meningsmåling foretaget af Norstat for Altinget og Jyllands-Posten. Her støtter kun 25 procent regeringens plan om at nedlægge regionerne, mens hele 46 procent vil bevare dem.

Målingen er foretaget i ugen efter, at regeringen med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i spidsen fremlagde sit udspil til en sundhedsreform.

Regeringen vil forandre organiseringen i sundhedsvæsenet ved at nedlægge regionerne i deres nuværende form – med folkevalgte regionsråd – og erstatte dem med en ny national sundhedsmyndighed med udpegede, fem nye sundhedsforvaltninger med udpegede bestyrelser og 21 lokale sundhedsfællesskaber, bestående af blandt andet kommunalpolitikere.

Ser man nærmere på tallene, så er det især de røde partiers vælgere som ønsker at bevare de folkevalgte regionerne. Således vil 70 procent af SF’s vælgere, 61 procent af de socialdemokratiske vælgere og 60 procent af Enhedslistens vælgere bevare regionerne.

DF-vælgere uenige med partiet

Dansk Folkeparti har på Christiansborg været en af de kraftigste fortalere for at nedlægge regionerne, men målingen viser at Dansk Folkepartis vælgere ønsker at bevare et demokratisk valgt regionalt led.

Således vil 42 procent af DF-vælgerne bevare regionerne, mens kun 32 procent ønsker at nedlægge dem.

Partiets sundhedsordfører Liselott Blixt afviser overfor Altinget at partiet har været for dårlige til selv at overbevise deres vælgere. Hun skyder i stedet skylden på Venstre.

"Venstre har været dårlige til at præsentere sundhedsreformen. De kommer ud med den, samtidig med at medlemmer af deres eget parti går ud og kritiserer den. Det har skabt meget uro,” siger hun til Altinget.

Kun klar opbakning fra konservative

Det er især de konservative vælgere som ønsker regionerne nedlagt. Således viser tallene, at hele 57 procent af de konservative vælgere er i tråd med partilinjen og støtter at regionerne nedlægges, mens kun 17 procent ønsker dem bevaret.

Hos de to andre regeringspartier, Venstre og Liberal Alliance, er meningerne mere delte. Blandt Venstre-vælgere ønsker 43 procent at regionerne nedlægges, mens 35 procent vil bevare dem. Til gengæld er Liberal Alliances vælgere de mest usikre, 33 procent vil nedlægge regionerne og 29 procent vil bevare, men hele 38 procent er i tvivl.

 

 

David Troels Garby-Holm er redaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook