Sundhedsvæsenet mangler milliarder: Ren tilståelsessag for regeringen, mener S

Det danske undhedsvæsen mangler milliarder for at følge med det stigende antal patienter. Regeringen må komme med en plan, lyder det fra Socialdemokratiet.
Regeringen - og især Venstre - har i disse tider meget travlt med at fortælle om hvor mange penge der er tilført sundhedsvæsnet.

Men det danske sundhedsvæsen har i årevis været underfinansieret.Det viser et nyt notat udarbejdet af Kjeld Møller Pedersen, professor i sundhedsøkonomi ved Syddansk Universitet. Det skriver Jyllands-Posten.

Socialdemokratiet efterlyser derfor en langsigtet finansieringsplan fra regeringen, som kan sikre, at sundhedsvæsnet har de nødvendige ressourcer til at følge med det stigende antal patienter.

Kjeld Møller Pedersen har kortlagt, hvordan udgifterne til sygehuse, speciallæger og alment praktiserende læger har udviklet sig i perioden 2007-2018, og sammenlignet dem med, hvor mange penge området skulle have haft tilført for at dække den demografiske udvikling, prisudviklingen på sygehusmedicin samt nye behandlingsmetoder.

”Det står klart, at området har været underfinansieret med i gennemsnit mere end 1 milliarder kroner årligt,” siger han til Jyllands-Posten.

Læger og sygeplejersker har ret

Siden 2010 har den gennemsnitlige årlige vækst været omkring 1 pct., men ifølge Kjeld Møller Pedersens beregninger burde den have været mellem 1,6 og 2,2 procent.

”Så de læger og sygeplejersker, som har råbt op om økonomisk smalhals i sundhedsvæsenet, har en pointe,” siger han og understreger, at underfinansieringen eksempelvis afspejler sig i »ekstra travlhed for personalet, mindre tid til den enkelte patient og serviceniveauet i øvrigt”.

Men Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) holder fast i, at regeringen har prioriteret sundhed:

”Vi har siden 2015 generelt prioriteret sundhed, så der er mere end 6 milliarder kroner ekstra i 2019. Det kan mærkes, men vi er ikke i mål, og derfor kommer vi til hvert eneste år fremover at prioritere flere penge til sundhed og til at sikre bedre behandling til patienterne og bedre forhold for medarbejderne,” siger hun til Jyllands-Posten.

S: En ren tilståelsessag

Men sundhedsministens kommentar er ikke nok for oppositionen. Socialdemokratiets ældreordfører Astrid Krag kalder sundhedsøkonomens beregningerne for en ren tilståelsessag for regeringen.

Hun efterlyser en langsigtet finansieringsplan fra sundhedsvæsnet, men tvivler på at regeringen har pengene.

”Det her er en ren tilståelsessag for regeringen. Det her understreger behovet for det vi længe har efterlyst, nemlig en langsigtet finansieringsplan for vores sundhedsvæsen. Men når regeringen ikke vil komme med en plan, så skyldes det jo, at de ikke har pengene, fordi de ikke er vil prioritere sundhedsvæsenet tilstrækkeligt ,” siger hun til Netavisen Pio.

Socialdemokratiet har i deres sundhedsudspil lovet at finde penge til blandt andet 1.000 nye sygeplejersker.

”De her nye tal viser jo klokkeklart, hvad vi hele tiden har sagt, nemlig at der mangler penge og ressourcer på vores sygehuse. Der er kommet mange flere patienter og der er ikke nok læger og sygeplejersker til at tage sig af dem,” siger Astrid Krag.

 

David Troels Garby-Holm er redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce