Annonce

Thorning lander nyt topjob: Se hvad tidl. statsminister skal lave for Facebook

Danmarks tidligere statsminister skal være en af fire formænd for et uafhængigt globalt tilsyn med Facebook og Instagram
Hvert år fjerner Facebook millioner af opslag, fordi opslagene, ifølge Facebook, bryder med det sociale medies regler for nøgenhed, misinformation eller hate speech - hadsk tale.

Har man fået fjernet et opslag på Facebook eller er blevet blokeret som bruger i kortere eller længere tid, har man som forbruger hidtil ikke kunne klage over Facebooks beslutninger og indgreb. Det har ført til hård kritik af Facebook kloden over.

Men nu opretter Facebook et uafhængigt tilsyn, et såkaldt Oversight Board. Føler man sig uretfærdigt behandlet af Facebook, kan man som forbruger klage over afgørelsen til tilsynet.

I spidsen for tilsynet står fire formænd. En af de fire er tidligere statsminister, Helle Thorning-Schmidt.

Det er første gang, vi forsøger at finde en måde at redigere indhold på Facebook og Instagram på

”Det er første gang, vi forsøger at finde en måde at redigere indhold på Facebook og Instagram på. Og det er en vigtig opgave,” siger Helle Thorning-Schmidt til fagbladet Journalisten.

Ansvaret bør ikke ligge hos privat firma

Helle Thorning-Schmidt mener det er forkert, at det hidtil har været op til Facebook selv at afgøre, om et opslag skal fjernes.

Helle Thorning-Schmidt var i 2016 til 2019 øverste chef for NGO’en Save The Children (Red Barnet) på globalt plan. Hun mener selv, at ikke mindst dét job er en af årsagerne til, at hun er blevet valgt til Facebooks Oversight Board:

De tre øvrige formænd er Catalina Botero-Marino, tidligere særlig ordfører for ytringsfrihed ved Den Mellemamerikanske Menneskerettighedskommission, Jamal Greene, juraprofessor ved Columbia University, og Michael W. McConnell, professor i forfatningsret ved Stanford.

Uafhængig milliardfond

I første omgang vil tilsynsrådet kun kunne behandle sager om indhold, som Facebook har fjernet, og hvor brugeren har klaget over det. Senere vil tilsynet også kunne behandle sager, hvor en bruger har krævet at få fjernet indhold, men hvor Facebook har afvist kravet.

For at sikre uafhængigheden har Facebook lagt knap en milliard danske kroner i en fond, der betaler lønninger og omkostninger, og som Facebook ikke kan røre.

Det setup lægger Thorning-Schmidt vægt på over for Journalisten:

”Fonden står for administrationen af boardet. Det er også den, der er ansvarlig for at udbetale kompensation til medlemmer. Så ja, vi får penge for det, men via en uafhængig fond,” siger Helle Thorning-Schmidt.

Så ja, vi får penge for det, men via en uafhængig fond

Undren blandt mediechefer

På Twitter undrer koncernchef for JP/Politikens Hus, Stig Ørskov, sig over, hvorfor Helle Thorning-Schmidt er valgt til posten:

“Oprigtig nysgerrig: Har Helle Thorning-Schmidt nogensinde vist interesse for - eller ytret sig om - de seriøse problemstillinger, der knytter sig til Facebooks spredning af misinformation? Prøver at forstå, kriterierne for Facebooks valg af rådsmedlemmer.”

placeholder

 

Chefredaktør på netmediet Altinget, Jakob Nielsen, nævner i debat-tråden til Ørskov-twittet, at det nok ikke er uden betydning, at Helle Thorning kender Facebooks globale policy-chef Nick Clegg.  

Clegg er tidligere vicepremierminister og formand for De Liberale Demokrater i Storbritannien. Clegg og Thorning-Schmidt var begge medlemmer af Europa-Parlamentet fra 1999-2004:

“Det er nok ikke uden betydning, at HTS er god ven med Facebooks policy-chef Nick Clegg.”

Politikens chefredaktør, Christian Jensen, er stærkt kritisk over for Helle Thorning-Schmidts nye Facebook-engagement:

"Helle Thorning gør sig til dyrt betalt, nyttig idiot i Zuckerbergs velsmurte imageplejeprogram," skriver han i sin søndagsklumme. 
placeholder
  Opdateret 16.01.2022 som led i undersøgelse af citatpraksis

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Politiken er kommet med en ualmindelig grov og uforskammet overskrift i den anledning. Man kalder ikke andre folk for nyttig idiot. Nok fordi Clegg kender HTS og ved hvad hun står for værdimæssigt har han måske bakket valget op. Der er et råd på 40, og fire er kendte og en slags formænd. Og at rode Corydon og folk konspirationsteorier om ham ind i denne sag, er for dumt. Hun var en langt bedre statsminister, end Løkke og Fogh, men det vil man nok først forstå, når historiebøgerne skrives om den periode om tyve år.

Thomas Fup

Komiske Thomas Fup, eller hvad du ellers kalder dig, intet er sandt. Hvornår oplyser du dit rigtige navn, bopælskommune og hvilken beskæftigelse du har eller har haft. Når man ser de tidspunkter du skriver på indikere det mere at der er tale om en psykisk syg person, en psykopat der er udskrevet for tidligt fra den psykopatanstalt personen burde være anbragt på.
Med hensyn til Nyrup er du galt underrettet, da han blev statsminister i 1993 var der 350.000 arbejdsløse. da Anders Fogh Rasmussen overtog posten i 2001 var det nedbragt til 150.000, d.v.s. at der under Nyrupregeringen blev skabt 200.000 nye arbejdspladser med en forbedring af de offentlige finanser til følge og som betød at man begyndte at afdrage på den statsgæld der var opstået siden oliekrisen i 1973.
Anders Fogh Rasmussen måtte gå som skatteminister i 1992 p.g.a. kreativ bogføring og blev afløst af Peter Brixtofte, som det senere viste sig var kriminel. Man må heller ikke glemme at det var under den borgelige regering under ledelse af Anders Fogh Rasmussen der sammen med den Amerikanske præsident, Georg W. Bush, som p.g.a. en forfejlet finans- og boligbutik skabte finanskrisen som medførte konkurs for Roskilde Bank og Lehmann Brothers finansieringsbank i 2008.Da regningen skulle fejes op "flygtede" Anders Fogh Rasmussen til en toppost i Nato og overlod posten til Lars Lykke Rasmussen, en person som ikke kan finde ud af at betale sit eget tøj og rejste på 1. klasse og boede på 5 stjernet hoteller for penge som var tiltænkt fattige børn i Ulandene mens han var formand for 3GI. Georg W. Bush var så "heldig" at hans præsidentperiode udløb med udgangen af 2008 så han overlod genopretning af den Amerikanske økonomi til Barak Obama.

Følgende rettelser til ovennævnte:
Der skal stå en forfejlet finans- og boligpolitik.
Anders Fogh Rasmussen der sammen med sin gode ven, den Amerikanske Præsident

Det duede kun kort tid med børnene. Nu er Helle T så "ophøjet" til at være "handlet kvinde" for Zuckerberg.