Tidligere V-medlem fastholder: Eksklusion skyldes asylkritik

Venstre har ekskluderet et byrådsmedlem efter offentlig kritik af partiets asylpolitik. Den interne konflikt om partiets kurs i flygtningedebatten ser ud til at være brudt ud i lys lue.
Venstres otte mand store byrådsgruppe i Solrød kommune besluttede torsdag aften at ekskludere byrådsmedlem Bo Nygaard Larsen.

Eksklusionen kom angiveligt efter, at Bo Nygaard Larsen i sidste uge deltog i et indslag i DR2 Deadline, hvor han kritiserede Venstres kurs i flygtningedebatten. ”Der er ingen tvivl om, at regeringen og mit parti Venstre har svigtet. Man har svigtet flygtningene, man har svigtet det internationale samarbejde (…) det er som om mit parti i øjeblikket tager større hensyn til Dansk Folkeparti, end man tager til de her flygtninge. Det er ikke for mig Venstrepolitik – det er skandaløst”, sagde Nygaard Larsen blandt andet i DR2 Deadline.

På et møde i Venstres byrådsgruppe i Solrød torsdag aften blev Nygaard Larsen så ekskluderet fra byrådsgruppen, og dermed også fra partiet Venstre. ”Det er der ikke plads til at sige i Venstre, der efter min mening er ualmindeligt meget topstyret. Det er det på landsplan, og det er det i Solrød. Jeg har ikke kunnet passe ind i en struktur, hvor man bare skal holde mund og gå i takt”, udtalte Bo Nygaard Larsen efter eksklusionen til DR Nyheder.

70 procent af V-bagland ønsker EU-fordeling
Venstres gruppeformand i Solrød, Kim Sunesen, har efterfølgende afvist, at det var indslaget i DR2 Deadline, der var årsagen til eksklusionen. Han henviser i steget til generelle samarbejdsvanskeligheder mellem Bo Nygaard Larsen og resten af byrådsgruppen. Den forklaring har Bo Nygaard Larsen dog flere gange afvist på sin Facebook-profil hen over weekenden.

Det er som om mit parti i øjeblikket tager større hensyn til Dansk Folkeparti, end man tager til de her flygtninge

Når Venstre i Solrød bliver ved med at sige til pressen, at min eksklusion intet har med mine udtalelser om regeringens flygtningepolitk i Deadline at gøre, undrer jeg mig. For det første var det på baggrund af mine udtalelser, at borgmester Niels Hörup åbent opfordrede mig til at melde mig ud. For det andet var mine udtalelser eneste punkt i indkaldelsen til det ekstraordinære gruppemøde torsdag aften”, skriver han blandt andet.

Han afviser også, at han skulle have optrådt illoyalt i forhold til byrådsgruppen og forklarer, at han har ”stemt sammen med gruppen i alle sager i det halvandet år, jeg har været medlem af gruppen”. Han fortæller samtidig, at Venstres pressetjeneste har forsøgt at banke flere "oprørske" medlemmer af Venstrebaglandet på plads. Hvorvidt det er partiledelsen på Christiansborg der har presset eksklusionen af Nyggard Larsen igennem, melder historien dog ikke noget om.

Det er dog ikke første gang, at Nygaard Larsen er på kant med Venstreledelsen. Under den såkaldte ”tøjsag” sidste forår var han blandt de kritikere og krævede partiformand Lars Løkke Rasmussens afgang.

Bo Nygaard Larsen er langt fra det eneste Venstremedlem, som i den seneste tid har kritiseret sit partis holdning til flygtninge. Mest markant har kritikken været fra Europa-Parlamentsmedlem Jens Rohde, som ved gentagne lejligheder har kritiseret integrationsminister Inger Støjbergs udlændingekurs. En undersøgelse viste i sidste uge, at 70 procent af Venstres bagland ønsker Danmark med i en fælles EU-fordeling af flygtninge, noget som Venstretoppen har afvist blankt.


Kommentarer fra Facebook