Trak lod om lejlighed, ny formand for fagforening og S-kreds vil fjerne kandidat

Nyhedsoverblik fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang.
Mandag fortsatte sagaen med forhandlingerne om en ny regering: Nu på 19. dag. Der er stadig ikke kommet noget resultat, men de fire partier har forhandlet sammen hele weekenden.

”Jeg tør ikke konkludere, hvor vi er i forløbet. Jeg kan kun sige, at det er et godt og vigtigt forløb, hvor partierne er konstruktive,” sagde Mette Frederiksen inden dagens forhandlinger og tilføjede: ”Vi arbejder ud fra, at det her kan bære, og det er også det, partierne har tilkendegivet.”

Mandag smed Danske Bank også lidt af en bombe, da banken annoncerede at tidligere adm. direktør Jesper Nielsen er blevet fyret efter endnu en dårlig sag for banken. Denne gang om dårlig rådgivning af kunder.

Velkommen til nyhedsoverblikket Aktuelt.

 

Toppolitikere trak lod om lejlighed

Mens Socialdemokratiets Henrik Dam Kristensen fredag blev indsat som ny formand for Folketinget, var der i det stille en kamp om næstformandsposter i Folketingets præsidium. Det skriver TV2.

Her var den afgående formand, Pia Kjærsgaard, og det nyvalgte medlem fra Radikale Vestre, Jens Rohde, ude i en lodtrækning om titel og lejligheder.

Der var nemlig 7 eller 8 kvadratmeter til forskel på de to lejligheder, og Jens Rohde havde galant forsøgt at handle sig til den større lejlighed, mod at Pia Kjærsgaard fik titlen som 2. næstformand. Det tilbud afviste Pia Kjærsgaard og så endte det med lodtrækning – som Pia Kjærsgaard vandt.

Læs hele historien her.

 

Jordemoderforeningen vælger ny formand

Lis Munk er valgt til ny formand for Jordemoderforeningen. Hun tiltræder posten 1. september 2019.

Det oplyser foreningen i en pressemeddelelse.

"Vi skal hele tiden og på alle fronter påvirke politikere og embedsmænd til at se vigtigheden af og potentialet i jordemødre. Det er en af formandens vigtigste opgaver. Og vi skal se til, at politikeres anerkendelse i ord følges op af handling," forklarer Lis Munk i sit valgoplæg.

Hun overtager posten fra Lillian Bondo, der har valgt at trække sig efter 18 år som formand.

Den 1. januar 2020 skifter Jordemoderforeningen hovedorganisation fra FH til AC.

 

S-kreds vil udskifte kontroversiel kandidat

Kort før valgkampen gik i gang endte den socialdemokratiske folketingskandidat Simon Simonsen i en større kontrovers, efter at han havde kritiseret kvinder som valgte at blive solomødre. Kandidaten beholdt dog sit kandidatur, fordi kredsen ikke kunne nå at finde en ny inden valget.

Kredsbestyrelsen i Simon Simonsens opstillingskreds har på et bestyrelsesmøde i juni enstemmigt besluttet at indkalde til en ekstraordinær generalforsamling for valg af en ny folketingskandidat, skriver partiforeningen i en pressemeddelelse. Simon Simonsen der selv sidder i denne bstyrelse bakker ligeledes op om en ekstraordinær generalforsamling, hvor han selv agter at genopstille.

Der er nedsat et kandidatudvalg på fem personer, jf. partiets love, for at gennemføre valgprocessen. Efter sommerferien indkaldes der til en ekstraordinær generalforsamling. Datoen følger senere, lyder det.

Simon Simonsen fik 1.325 personlige stemmer og blev 4. suppleant til folketinget. Han er desuden medlem af Københavns Borgerrepræsentation.

 

Analyse: De rige udgør en stigende andel i storbyerne

De rigeste fylder en større del af bybilledet i storbyerne. I centrale dele af København og Frederiksberg udgør de rigeste dobbelt så stor en andel af beboerne som på landsplan. I Aarhus og Aalborg var de rigeste førhen underrepræsenteret, men udgør nu en større andel end på landsplan. Det viser en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Læs hele analysen her.

 

Tænketank siger farvel til direktør

Direktør Bjarke Møller fratræder efter gensidig aftale sin stilling som direktør for Tænketanken Europa.

Bjarke Møller har været direktør i tænketanken, siden den blev etableret af CO-industri og Dansk Industri i 2014.

”Tænketanken blev etableret for at bidrage til at kvalificere og nuancere den europapolitiske debat i Danmark og komme med konstruktive bud på Danmarks rolle i det europæiske samarbejde. Bjarke Møller har som direktør ledet dette arbejde og løftet opgaven med stor kompetence og stort engagement,” siger Thomas Bustrup, direktør og COO i Dansk Industri, i en pressemeddelelse.

Det er aftalt, at forskningschef Catharina Sørensen pr. dags dato overtager rollen som fungerende direktør.

 

Tyrkiet: Oppositionen vandt borgmestervalg i Istanbul

Binali Yildirim erkender søndag aften nederlaget til modkandidaten, Ekrem Imamoglu, ved omvalget til borgmesterposten i den tyrkiske storby Istanbul.

Det var ikke helt ventet, for Yildirim repræsenterede præsident Recep Tayyip Erdogans parti, AKP, ved lokalvalget i byen, der er hjem for omkring en femtedel af Tyrkiets befolkning.

Foreløbige optællinger viser ifølge det tyrkiske statsmedie Anadolu, at oppositionens kandidat, Imamoglu, stod til at få 53,69 procent af stemmerne, da mere end 95 procent af stemmesedlerne var talt op.

"Som de foreløbige resultater er lige nu, så fører min rival, Ekrem Imamoglu, kapløbet. Jeg lykønsker ham og ønsker ham held og lykke," siger Binali Yildirim ifølge nyhedsbureauet AFP.

Ved det første borgmestervalg den 31. marts mistede Erdogans parti magten i IstanbuI stedet vandt Ekrem Imamoglu fra det socialdemokratiske parti CHP en snæver sejr.

Efterfølgende klagede Erdogans parti over det uventede resultat. Partiets ledelse påstod, at uregelmæssigheder ved valget påvirkede resultatet og var baggrund for et sjældent nederlag til Erdogans parti.

Læs hele historien her.

 

 

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

David Troels Garby-Holm er redaktionssekretær, debat-redaktør og souschef på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

Det var, så vidt jeg kan se, ikke den enkelte "solo-mor", som Simon Simonsen kritiserede, men et samfund med mange "solo-mødre". HVIS en borgmesters reklame for "solo" moderskab med en anonym sæddonor breder sig, må jeg indrømme, at det ser meget uhyggeligt ud. Alene de øgede udgifter til de større børnetilskud til "solo"-mødre kan spærre for anden velfærd. Og - endnu værre - de børn, der kommer til at vokse op uden kontakt med en far, har større risiko for at få problemer som voksne. Det viser både danske og udenlandske undersøgelser. Det positive ved historien er, at der er ingen andre S-borgmestre, der har brugt deres post til at reklamere for en bestemt samlivs form. Min lokale borgmester har f.eks. ikke kaldt sig "fraskilt-mor-borgmester", og jeg er ikke stødt på nogen "ugift-far-borgmester". Heldigvis.

Annonce