Ugens citat: Verner Sand Kirk

Ugens vigtigste ord kommer fra Verner Sand Kirk, der i en kronik her på netavisen berettede om, hvordan arbejdsudbuds-tænkningen har kunnet tage den politiske magt.
Netavisen Pio udvælger hver uge et citat, som på den ene eller anden måde fortjener særlig fremhævelse og fortæller noget om ugen der gik.

Det tredje citat kommer fra direktøren i A-kassernes Samvirke, Verner Sand Kirk, der særligt er kendt for sine dystre statistikker over konsekvenserne af dagpengereformen. I tirsdags havde han et længere indlæg her på netavisen. Han slog fast, at den økonomiske teori om et større udbud af arbejdskraft er fejlslagen, holder lønningerne nede og ikke skaber arbejdspladser i sig selv. Derfor får han æren af ugens citat, som opsummerer den tankegang, som mange politikere i dag abonnerer på:

”Og ligeså mener vor tids arbejdsudbudsøkonomer, at varen arbejdskraft automatisk vil blive efterspurgt, når lønnen har tilpasset sig. Altså på et tidspunkt er dine lønkrav så lave, at en arbejdsgiver ansætter dig. (…)

Hvis de, der har arbejde, er mere bange for at miste det, vil de holde igen med lønkrav. Og hvis forskellen mellem løn og offentlig forsørgelse er større, så vil flere ønske at arbejde. Og så forbedres konkurrenceevnen, og beskæftigelsen vil stige. [ifølge udbudsøkonomerne, red.]

Og det kan man f.eks. opnå gennem lavere ydelser, kortere dagpengeperiode m.v., ved at gøre det mere utrygt at være ledig. Man kan også vælge at øge arbejdsstyrken ved at forringe efterlønnen og hæve efterløns- og pensionsalderen (…) Og hokus pokus, så stiger beskæftigelsen helt automatisk. Det er sådan Finansministeriets modeller og regnemaskiner er indstillet!”

Verner Sand Kirk, 24. februar 2015, her på Netavisen Pio.
Læs hele hans kronik her: Idéen bag dagpengereformen

(Uge 9, 2015)

 

Læs det andet nummer i serien her: Ugens citat: Helle Thorning-Schmidt (S)

Public affairs- og pressekonsulent hos Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF).

Tidligere student på Netavisen Pio


placeholder

Annonce