Annonce

USA-valg: Trump nægter at anerkende nederlag

Selvom Joe Biden har erklæret sig som sejrherre, har Trump stadig til gode at anerkende det.
Demokraten Joe Biden kunne lørdag aften erklæres som vinder af det amerikanske præsidentvalg.

Det skete efter, at nyhedsbureauerne, på baggrund af de optalte stemmer, gav Joe Biden sejren i først Pennsylvania, og kort efter i Nevada, og dermed sikrede demokraten de nødvendige 270 valgmænd.

Lørdag nat fejrede president-elect Biden og den kommende vicepræsident Kamala Harris sejren, med store taler og fyrværkeri på en parkeringsplads i Bidens hjemby, Wilmington i Delaware.

Men én ting mangler. Den amerikanske præsident, republikaneren Donald Trump, har stadigvæk ikke formelt anerkendt sit nederlag.

Trump: Dårlige ting skete

Donald Trump har indtil videre kun udsendt en kort pressemeddelelse og en række tweets - de fleste skrevet meget meget store bogstaver - hvor præsidenten understreger, at han mener, at optællingen af stemmer ikke er gået helt fair til. Og at det ikke er medierne, som skal bestemme, hvem der bliver præsident.

“Siden hvornår er det "lamestream media" som bestemmer, hvem vores næste præsident skal være? Vi har lært meget de seneste to uger,” skriver han i et tweet.

“VALGOBSERVATØRER BLEV IKKE TILLADT I OPTÆLLINGSLOKALERNE. JEG VANDT VALGET, FIK MERE END 71.000.000 LOVLIGE STEMMER. DÅRLIGE TING SKETE, SOM VORES OBSERVATØRER IKKE FIK LOV AT SE. ALDRIG SKET FØR. MILLIONER AF BREVSTEMMER BLEV TILSENDT FOLK DER ALDRIG HAVDE BEDT OM DET!” skrev han i et andet.

At præsidenten ikke er superfokuseret på valget og valgresultatet, fik man et synligt bevis på lørdag. Her valgte Donald Trump nemlig at bruge et par timer på sin golfbane i Virginia.

Venter på domstolene

Trump-kampagnen fastholder stædigt, at valget endnu ikke er afgjort og at kombinationen af manglende stemmer, udestående retssager og genoptællinger kan flytte resultatet.

Derfor er der lagt sag an i flere stater, som lokale dommere nu skal tage stilling til.

Flere jurister har dog vurderet, at de beviser, som indtil videre er blevet lagt frem af Trump-kampagnen, dels ikke har haft særlig meget tyngde. Og dels har de ikke en karakter, hvor de kan ændre på resultatet.

En af de mere bizarre ting, var et pressemøde som Donald Trumps personlige advokat, den tidligere New York-borgmester Rudy Giuliani, holdt.

Ikke kun på grund af de ting han sagde, som de fleste medier konkluderede var i modstrid med sandheden, men fordi det skulle være afholdt på det fascionable Four Season-hotel i det centrale Phildadelphia. Men på grund af en fejl i stedet blev det afholdt i baggården til The Four Seasons Total Landscaping - en landskabsarkitekt klemt inde mellem et krematorium og værksteder i et trøstesløst industrikvarter i den nordøstlige del af byen.

placeholder

Trump har brug for pengene

Der er spekuleres lige nu i flere forklaringer på, hvorfor Donald Trump indtil videre nægter at anerkende valgresultatet.

Dels er præsidenten ikke ligefrem kendt som en god taber, men der bliver faktisk stadigvæk talt stemmer op, som i hvert fald teoretisk kan flytte på valgresultatet.

Ved at holde igen med at erkende nederlaget, holder Donald Trump i hvert fald fast i et spinkelt håb om, at resultatet kan ændres. Har præsidenten først erkendt nederlaget, så er det svært at komme tilbage.

Men der er også et spørgsmål om penge. Faktum er den, at Trump-kampagnen løb tør for penge, kort før valgkampen sluttede, og den har formentlig oparbejdet en ikke ubetydelig gæld. Gæld som Donald Trump personligt vil hænge på efter valget.

Man kan se på de e-mails, som Trump-kampagnen har udsendt, hvor den efterspørger donationer til den juridiske armlægning, at mere end halvdelen af pengene (60 procent) vil gå til kampagnen og altså ikke til advokatregningerne.

Hvis først Donald Trump erkender sit nederlag, så afskærer han sig den mulighed for at kradse de sidste penge ind blandt tilhængerne.

Kan ikke komme i gang med magtskiftet

Problemet med den manglende anerkendelse af nederlaget udgør ikke kun et demokratisk problem. Det er også en praktisk udfordring i forhold til overgangsperioden mellem de to præsidenter.

Normalt mødes den nyvalgte og afgående præsident til et kort møde i Det Hvide Hus, hvor den afgående kan vise huset frem og give lidt gode råd.

Men det er jo ikke fordi Joe Biden ikke ved, hvordan Det Hvide Hus ser ud eller fungerer. Men så længe Donald Trump holder på sin ret til at anfægte valgresultatet, kan Joe Bidens hold ikke mødes med f.eks. efterretningstjenesterne og andre statslige tjenester.

Behøver ikke være færdige før midt i december

Formelt set så skal delstaterne først være færdige med at tælle stemmer den 14. december, når valgmandskollegiet skal mødes for at afgøre valget.

Og husker man tilbage til valgkampen i 2000, så skulle man faktisk helt hen til den 12. december, før at Al Gore erkendte sit nederlag.

Den eventuelle endelige overdragelse af magten sker først den 20. januar 2021, når den nye præsident tages i ed.




 

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet