Trump på kanten af overgivelse

Papirerne, der officielt giver Biden ret til at danne ny regering, er nu underskrevet, men Trump fastholder, at valget er gået ulovligt til.
Tre uger efter at at vælgerne i USA ret overbevisende pegede på demokraten Joe Biden som landets næste præsident kommer nu det første egentlige tegn fra præsident Trump om at han i hvert fald på de indre linjer er klar til at overlade magten til Joe Biden.

Det sker efter nogle dage, hvor presset på præsident Trump, fra hans egne partifæller, om at sætte punktum for valget, er øget.

Mandag oversendte General Services Administration, GSA, der vel bedst kan sammenlignes med Personalestyrelsen, det brev som officielt frigiver penge og kontorpladser til Bidens folk.

Præsident Trump tweetede nogenlunde samtidig at han havde beordret styrelsen til at gøre "hvad der skal gøres med hensyn til de indledende protokoller, og jeg har fortalt mit hold til at gøre det samme."

“Vi bevæger os fremad”

Donald Trump understregede dog i et efterfølgende tweet, at det ikke skulle tolkes som en indrømmelse af nederlag.

"Hvad har det at GSA har fået lov til at arbejde foreløbigt med demokraterne at gøre med at vi kan fortsætte med at forfølge vores forskellige sager , hvad der vil stå som det mest korrupte valg i amerikansk politisk historie? Vi bevæger os med fuld fart fremad. Vil aldrig indrømme nederlag til falske stemmer & “Dominion"," skrev Trump i et tweet, det sidste med henvisning til firmaet Dominion, som har leveret valgmaskiner til bl.a. Pennsylvania, og som Trump-lejren beskylder for at have forbindelser til blandt andet Venezuela.

placeholder

Ingen i kredsen omkring Trump forventer, at han på noget tidspunkt erkender sit nederlag overfor Biden eller offentligheden, men, at han blot formelt gennemfører magtskiftet, mens han fastholder sin historie om valgsvindel og snyd.

Retssager førte ikke til noget

At Joe Biden nu endelig får formelt lov til at påbegynde overgangsarbejdet, sker efter tre uger, hvor Trump-kampagnen med meget lidt held, har forsøgt at ændre valgresultatet i en række udvalgte stater gennem domstolene, omtællinger og forhalinger. En strategi som indtil videre har vist sig aldeles uvirksom.

Trumps hold af advokater er nærmest blevet grinet ud af retssalene, når de har forsøgt at fremlægge deres sager. Af de 30 retssager som de har rejst, så har Trump-kampagnen kun fået medhold i en mindre klage.

Holdet, som med den tidligere New York-borgmester Rudy Giuliani i spidsen, har haft en række uheldige medieoptrædener. Først et pressemøde, der ved en fejl ikke blev holdt på det fashionable Four Seasons hotel i Philadelphia, men i baggården hos landskabsarkitektfirmaet Four Seasons i et nedslidt industrikvarter i udkanten af byen.

Og ikke mindst forleden, på et pressemøde, hvor en sort væske drev ned af den storsvedende Giuliani, der bragte alle mulige former for konspirationsteorier op - og henviste til 90'er-komedien "Min fætter Vinny".

placeholder

Alt sammen med til stor moro for internettets spøgefugle - og angiveligt til stor irritation for Trump, der er alt andet end begejstret for at betale for at blive til grin.

Partifæller: Træk dig nu

Advokatkampagnens noget mærkværdige opførsel har fået flere republikanere til at opfordre præsidenten til at indstille den - i det mindste for hans eget eftermæles skyld.

Chris Christie, den tidligere New Jersey-guvernør, der var en af de første til at støtte Trump og har været loyal igennem fire år, kalder Giulianis indsats for en "national ydmygelse" og opfordrede Trump til at indstille sagerne.

I det amerikanske senat er tålmodigheden med Trump og ikke mindst hans hold, også ved at være opbrugt.

"Da det synes åbenbart, at Joe Biden bliver den valgte præsident, er det mit håb, at præsident Trump vil være stolt af sine præstationer, sætte landet først og sikre en hurtig og ordentlig overgang for at hjælpe den nye administration med at få succes. Når du er i det offentlige liv, husker folk det sidste, du gør," lyder det mere diplomatisk fra Lamar Alexander, den 80-årige republikanske senator fra Tennessee.

Også fra Repræsentanternes Hus lyder der nu indtrængende appeller fra Trumps partifæller om at acceptere nederlaget.

”Amerika styres af retsstatsprincippet. Præsidenten og hans advokater har påstået kriminalitet og udbredt bedrageri, som de hævder kunne påvirke valgresultaterne. Hvis de har ægte beviser for dette, så er de forpligtet til straks at fremlægge det for retten og for det amerikanske folk."

"Jeg forstår, at præsidenten har rejst mere end tredive separate retssager. Hvis han er utilfreds med resultaterne af disse retssager, er den rette vej at appellere. Hvis præsidenten ikke kan bevise disse påstande eller påvise, at de vil ændre valgresultatet, bør han opfylde sin ed om at bevare, beskytte og forsvare De Forenede Staters forfatning ved at respektere integriteten af vores valgproces,” siger kongresmedlem Liz Cheney fra Wyoming, der er gruppeformand for den republikanske gruppe og i øvrigt datter af tidligere vicepræsident Dick Cheney.

Biden fortsætter ufortrødent

Trumps manglende accept af valgnederlaget er en del af grunden til, at GSA først nu frigiver de økonomiske midler, der skal være med til, at Joe Biden formelt kan begynde arbejdet med at danne en ny regering.

Ikke at det har holdt Joe Biden tilbage - mandag præsenterede han de første kandidater til regeringsposter, herunder udenrigsminister, minister for sikkerhed, ny FN-ambassadør og en post som "klima-zar" - en slags tværgående minister uden portefølje.

Den post som klima-zar, er den tidligere præsidentkandidat og udenrigsminister John Kerry udset til at indtage.

placeholder

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

placeholder

Kommentarer

Det har ikke været valgsvindel- de farvede har taget hævn ved at stemme de gjore alt for at de skulle gå ud og stemme på biden- der var en farvede der råbte stop volden. Gå ud og stemme når valget kommer -det var dengang der var en farvede der blev dræbt ved at politiet skød ham i ryggen - da tromp holdt med politiet - derfor tabte tromp valget

Det har ikke været valgsvindel- de farvede har taget hævn ved at stemme de gjore alt for at de skulle gå ud og stemme på biden- der var en farvede der råbte stop volden. Gå ud og stemme når valget kommer -det var dengang der var en farvede der blev dræbt ved at politiet skød ham i ryggen - da tromp holdt med politiet - derfor tabte tromp valget

Annonce