Forleden var det folketingsmedlemmerne Carl Holst og Martin Geertsen, der i et debatindlæg advarede imod en struktur, hvor det politiske ansvar bliver uklart. Mandag var det blandt andet Søren Gade, der talte imod en sygehusstruktur, hvor det ikke er lokale valgte politikere, der har ansvaret for sundhedsvæsnet.
Vælgerne skal kunne holde de politikere, der styrer sundhedsvæsenet, ansvarlige
”Der er sikkert nogle, der mener, at det kan gøres bedre med embedsmænd eller udpegede bestyrelser. Jeg har bare en anden holdning til folkestyret. Vælgerne skal kunne holde de politikere, der styrer sundhedsvæsenet, ansvarlige,” sagde Søren Gade til avisen Danmark.
Men tanken om regionernes nedlæggelse møder nu kritik fra seks Venstre-borgmestre: Jesper Frost Rasmussen fra Esbjerg, Lars Krarup fra Herning, Henrik Frandsen fra Tønder, Kenneth Muhs fra Nyborg, Morten Andersen fra Nordfyn og Søren Steen Andersen fra Assens. Det skriver avisen Danmark.
Ifølge en af dem, Hernings borgmester Lars Krarup, så frygter han en yderligere centralisering:
”Man bliver nødt til at tænke i borgerperspektivet. Og så kommer det selvfølgelig an på, hvad der kommer i stedet for, og tingene kan meget nemt ende i en centralisering. Det betyder, at beslutningerne kommer længere væk, og det betyder også, at ekspertisen over tid flyttes længere væk. Hvis man vil have et Danmark i balance, så skal man også have et sundhedsvæsen i balance, siger Lars Krarup til Avisen Danmark.
Jeg har måske til gode at se, at staten kan lave gode, lokale løsninger
Hos borgmester-kollegaen Jesper Frost Rasmussen fra Esbjerg, er der bekymring, dels om kommunerne kan løfte opgaven, dels om staten kan tage de nødvendige lokale hensyn:
”Jeg har måske til gode at se, at staten kan lave gode, lokale løsninger rundt i hele landet. Der mener jeg, vi har andre erfaringer, der viser, det er sundt, at vi har lokalt valgte politikere, der er med til at tage de beslutninger,” siger han.
Nyborgs borgmester, Kenneth Muhs, støtter også ønsket om, at der er et demokratisk valgt led, der har snor i det danske sundhedsvæsen, selvom han erkender, han ikke kender ikke til det mulige nye sygehusfælleskab.
Ifølge Netavisen Pios oplysninger opererer regeringen lige nu med tre forskellige modeller, hvor regionsrådene bliver nedlagt, og sundhedsvæsenet i stedet skal styres af ikke-folkevalgte.
Ingen af partiets ansvarlige ministre har endnu reageret på partifællernes kritik, men Venstres sundhedsordfører Jane Heitmann forsøger i Jyllands-Posten at lægge låg på debatten.
Hun mener, at de kritiske partifæller bør afvente regeringens sundhedsudspil, inden de fælder dom.
”Det er en smule præmaturt (tidligt, red.) at tage debatten, før vi har præsenteret udspillet,” siger hun til Jyllands-Posten.
Regeringens bud på en ny sundhedsreform skulle have være lanceret i efteråret, men er af flere omgange blevet udskudt. Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) meldte i slutningen af november ud, at den vil blive præsenteret i januar.