Venstrefolk vil hæve huslejen med over 50 procent

Stadig flere Venstrefolk kræver nu et opgør med den huslejeregulering, der skal beskytte lejerne i private udlejningsboliger. Regning på 8,6 milliarder kroner kan være på vej til lejerne.
Faktisk er det en samlet regning på 8,6 milliarder kroner, som Venstrefolkene er ved at udskrive til landets lejere.

En lang række Venstrefolk tager nu bladet fra munden og kræver et opgør med den huslejeregulering, som skal beskytte lejere mod voldsomme huslejestigninger. Venstre har ellers ved flere lejligheder forsikret, at partiet skam ikke har nogen hensigt om at fjerne beskyttelsen af lejerne.

Private udlejningsboliger er i dag underlagt en række bestemmelser, som følger af lejeloven og boligreguleringsloven. Lovgivningen sætter blandt andet loft over, hvor meget en udlejer må tage i månedlig betaling fra sin lejer. Dermed sættes markedsmekanismen, hvor prisen bestemmes på baggrund af udbud og efterspørgsel, ud af kraft.

Fjernes huslejereguleringen, vil det få store konsekvenser. 350.000 private udlejningsboliger vil komme til at opleve gennemsnitlige huslejestigninger på over 50 procent. Faktisk er det en samlet regning på 8,6 milliarder kroner, som Venstrefolkene er ved at udskrive til landets lejere, fremgår det af en rapport fra DREAM-gruppen.

Søren Pind åbnede ballet om huslejeregulering
Det var Søren Pind, som sidste år brød mange års tys-tys-politik i Venstre. Til Berlingske udtalte Pind, at ”mener jeg så, at man burde tage fat på at sælge nogle almene boliger, og mener jeg, at man burde liberalisere huslejelovgivningen? Ja, det gør jeg. Hundrede procent”.

Også regionsborgmester Carl Holst, der er kendt for sit tætte bånd til Lars Løkke, ønsker et opgør med huslejereguleringen.

DR Nyheder kunne i lørdags sætte navne på yderligere en række af Venstres prominente folketingsmedlemmer og folketingskandidater, som ønsker huslejereguleringen fri. En af dem er folketingskandidat og tidligere EU-parlamentariker Morten Løkkegaard, som skriver, at huslejeloven er ”tæt på noget, man kan kalde socialisme, som, jeg ikke mener, hører hjemme i et liberalt samfund”. Også regionsborgmester Carl Holst, der er kendt for sit tætte bånd til Lars Løkke, ønsker et opgør med huslejereguleringen.

Andre Venstrefolk, såsom Michael Aastrup Jensen, forsøger at forsvare den officielle Venstreholdning. På Facebook skriver Aastrup, at Socialdemokraterne ”fører skræmmekampagne mod os på fuldstændigt løgnagtigt grundlag”. Samme Aastrup Jensen har dog som borgmester i Randers selv stillet forslag om at fjerne huslejereguleringen, vel vidende at det ville betyde voldsomme prisstigninger for mange lejere.

Vennerne i blå blok vil af med regulering
Liberal Alliance har længe sagt højt, hvad de mange Venstrefolk tænker. Partiet skriver i oplægget Sæt boligen fri, at ”Liberal Alliance ønsker derfor et opgør med huslejereguleringen, så fri konkurrence mellem private udlejere kan lade markedet finde det rigtige prisleje for huslejen i private lejelejligheder”. Partiet stillede sidste år et beslutningsforslag i Folketinget om, at udlejere af kun én bolig blev fritaget for huslejeregulering.

Også hos de Konservative har der af flere omgange været ryster fremme om at fjerne huslejereguleringen. Boligordfører Charlotte Dyremose var ganske vist meget vævende i forhold til at støtte Liberal Alliances beslutningsforslag, og har også været påfaldende tavs i forhold til den aktuelle debat. En af hendes forgængere, Jakob Axel Nielsen, var anderledes klar i spyttet: Ifølge ham var lejeloven ”som at kigge på et system fra Østtyskland eller Sovjetunionen”.

Spørgsmålet er, om ikke Søren Pind, Carl Holst, Jakob Axel Nielsen og andre blot siger højt, hvad det store tavse flertal hos Venstre og Konservative tænker inderst inde.


Flere artikler om emnet

placeholder

Annonce